Din dorința de a nu permite pierderea autenticității și frumuseții costumului popular tradițional din Avrig, Asociația ”Prietenii Avrigului” (structura ce a sprijinit înființarea și derularea ”Șezătorii din Bibliotecă”), alături de Biblioteca Orășenească Avrig a pornit mai multe acțiuni, a căror rezultate pozitive nu s-au lăsat așteptate. Unul dintre aceste importante demersuri este implicarea în proiectul internațional ”Acasă la origini”, o campanie de recuperare identitară a portului tradițional din România și din afara granițelor, inițiată de comunitatea ”La blouse roumaine”.
Pentru că la Avrig încă există multe costume populare autentice și oamenii le poartă cu mândrie la diverse ocazii, în cadrul proiectului amintit a fost organizată o sesiune foto/video, astfel încât oamenii de aici și portul lor să ajungă, prin imagini dar nu numai, în cât mai multe locuri din lume.
Sesiunea se va desfășura sâmbătă, 18 februarie, începând cu ora 10, iar localnicii ce doresc să fie părtași la această acțIune sunt așteptați la Muzeul Avrig.
”Dragi tineri, părinți, bunici, copii, feciori și fete. Începem un proiect de punere în valoare a portului tradițional din Avrig, în cadrul programului internațional "Acasă la origini", program inițiat de "La blouse roumaine". Vă invităm să fiți parte din acest proiect. Sâmbătă, 18 februarie se fotografiază/filmează portul și obicei de iarnă. Când vorbim de "obicei de iarnă" și "port" obligatoriu ne gândim la cetele de feciori și fete, iar pe lângă ei, toate categoriile de vârste. Ca urmare, cei care ați fost la ceată (feciori și băbari, fete și neveste tinere) și aveți costum DE AVRIG, autentic, nu lucrat mecanic, vă invităm să vă îmbrăcați costumul și să fiți parte din proiect. Fotografiile realizate vor face parte dintr-o amplă expoziție itinerantă. Ești mămică, bunică, tătic, bunic, copil, ai costum autentic DE AVRIG și vrei să fii parte din proiect, te așteptăm alături de noi la ședințele foto/video. Cei care nu pot ajunge la 10 fix, pot veni mai târziu, ședința foto durează câteva ore. Cea mai mare parte a cadrelor foto se vor face în curtea Bisericii Duminica Floriilor și în împrejurimi, căutăm zăpada. Aceasta este prima întâlnire, este cea destinată sezonului de iarnă. Vor urma cele de primăvară și vară, iar în toamnă vom lansa expoziția. Toți participanții la ședințele foto/video vor primi, la momentul realizării expoziției, câte un album cu fotografiile la care au contribuit și evident sunt invitați la expozițiile itinerante. Aveți ocazia să dați viață costumelor pe care le dețineți și să contribuiți la o filă de memorie locală. Aveți ocazia să reconstituiți momente deja imortalizate într-o fotografie de cei dinaintea noastră și mai ales, avem ocazia să lăsăm împreună "urme" frumoase pentru mai târziu. Vă așteptăm! Informații la tel: 0748120970”, informează Maria Grancea, bibliotecar la Biblioteca Orășenească Avrig și custodele Muzeului Avrig.
D.F.