Articol
De câțiva ani buni, la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig pregătirea pentru debutul noului an școlar înseamnă, aproape obligatoriu, și lansarea unei noi ediții a volumului „Istoria scrisă de tineri”. Tradiția s-a păstrat și în acest an, în urmă cu doar câteva zile ieșind de sub lumina tiparului cel de-al zecelea volum al cărții, un autentic „copil de suflet” editat de Catedra de Istorie și Soci – Umane a instituției de învățământ avrigene, sub coordonarea prof. Petre Din.
Lucrarea, cea mai amplă și interesantă dintre toate cele tipărite până acum, reprezintă colecția de comunicări, referate și studii diverse istorice înscrise la cea de-a XIV ediție a Sesiunii Regionale de Comunicări și Referate ale Elevilor „239 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan”, ce s-a desfășurat, în 24 februarie 2024, la Centrul de Documentare și Informare din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig. Importanța deosebită a acestei noi ediții a cărții este dată de volumul deosebit de mare de lucrări cuprinse, dar și de calitatea unanim recunoscută de participanții la manifestarea din luna februarie. (La sesiunea din acest an au participat cu lucrări 57 de elevi și 24 de cadre didactice, ce au reprezentat 20 de instituții de învățământ din 12 județe ale țări, fiind reprezentate cele mai multe dintre regiunile istorice ale țării.)
„Istoria scrisă de tineri”, volumul X – 2024, cuprinde reproducerea a 35 de lucrări istorice, ce impresionează prin diversitatea subiectelor expuse, modalitățile de prezentare a acestora și calitatea documentării, ce poate fi lesne observată la fiecare dintre capitolele cărții.
„Ajuns la al zecelea număr, volumul „Istoria scrisă de tineri” reprezintă o contribuție pregnantă la elucidarea unor dileme istorice ce planează asupra sensibilității colective în primele două decenii ale secolului XXI. Volumul este un demers de reconsiderare și reconstituire a unora dintre evenimentele istorice majore ale umanității și care, din diverse considerente, au rămas într-un stadiu incipient, de cercetare. Fără a supraestima axiologic demersurile acestora, trebuie să subliniez devotamentul și tenacitatea elevilor și cadrelor didactice participante le proiect, care onorează, indiferent de contextul existențial, oferta de colaborare a Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig. Din perspectivă metodologică, comunicările tinerilor caracterizate prin inocența vârstei, se inserează istoriei pozitiviste ce restituie evenimentele istorice în manieră tradițională, dar am sesizat și încercări timide apropiate istorie mentalităților colective și imaginarului social. Așadar, asistăm la o împletire armonioasă a celor două metode de abordare istorică, fapt ce conferă volumului mai multă consistență științifică și rigoare în exprimarea istorică. Cred că această carte este cea mai consistentă contribuție a elevilor la cercetarea istoriei românilor și universale, atât din perspectivă cantitativă, cât și calitativă. Față de edițiile anterioare, am remarcat calitatea studiilor elevilor și implicarea deosebită a cadrelor didactice coordonatoare.
Vreau să mulțumesc și pe această cale, directorului liceului, prof. Marcel Octavian Luca, contabilei Simona Bobanga și prof. Otilia Pădurean, corectoarei volumului, ce au avut o contribuție deosebit de importantă în îndeplinirea acestui demers”, ne-a declarat prof. Petre Din, coordonatorul cărții.
Volumul a fost trimis tuturor participanților la Sesiunea Regională de Comunicări și Referate ale Elevilor „239 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan”.