Articol
În cadrul Conferinței Regionale ”Dezvoltarea Regiunii Centru cu fonduri europene. Perspective de viitor” peste 150 reprezentanți ai autorităților publice locale, ai ONG-urilor și ai mediului universitar, din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu au discuta despre rolul avut în dezvoltarea Regiunii Centru a resurselor nerambursabile alocate pentru dezvoltare, context în care se preciza că gradul de absorbție al fondurilor europene gestionate de ADR Centru prin POR 2014-2020 a ajuns la 103%. A fost pusă în discuție și finalizarea Programului Operațional Regional 2014-2020, inclusiv percepția publică a impactului proiectelor de dezvoltare coordonate în ultimii opt ani de ADR Centru în calitate de Organism Intermediar în procesul de implementare a Programului REGIO. În final ADR Centru a oferit participanților un training de dezvoltare personală, care a pus accent pe menținerea unui echilibru optim între relațiile profesionale și cele personale, în contextul atât de încărcat al activității din domeniul managementului proiectelor.
Componentele de finanțarea POR 2014-2020, din regiune
—————————-
Autoritățile din Alba au prezenta vestigiile deosebite descoperite în procesul de reabilitare a Palatul Principilor, care constituie un ansamblu unic de Istorie din inima Cetății Alba Carolina. Au mai fost prezentate proiectul legate de modernizarea drumul ”de sub munte” din județul Brașov, care a revitalizat legătura directă dintre Munții Bucegi – Piatra Craiului până la Făgăraș,proiectul care a vizat renovarea Muzeului Tradițiilor Secuiești din Sfântu Gheorghe. Reprezentanții județului Mureș au fost prezentat intrvențiile de la Palatul Culturii, un edificiu cu totul excepțional, construit în stil Art-Nouveau, reabilitarea Sălii Oglinzilor și demersurile unui investitor vizionar care a construit cel mai mare centru de afaceri din România și, din domeniul construcțiilor, cel mai mare din Europa de Est, utilizând chibzuit resursele nerambursabile europene!
Sibiul a excelat pe segmentul energiilor verzi
———————-
În fine, reprezentanții județului Sibiu au vorbit despre proiectele complexe din domenii diverse, de la mobilitate interjudețeană, la infrastructura socială, de la investițiile în educația copiilor defavorizați, la proiectele de eficientizare energetică a clădirilor publice, în timp ce Primăria municipiului Sibiu a pus accent pe crearea celei mai extinse rețele de mobilitate urbană durabilă, prin liniile verzi, de autobuze electrice, biciclete și trotinete care au oferit o nouă față orașului de pe Cibin.