Articol
După ce municipalitatea a decis să le dea o mână de ajutor în timpul pandemiei și în 2023 proprietarilor de restaurante/baruri/cafenele care dețin și terase, de anul viitor se va reveni la taxa specială stabilită înaintea pandemiei. Într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea ședinței din 27 decembrie a CL Sibiu sunt reglementate noile tarifele de închiriere și condițiile în care spațiul pe care funcționează terasele poate fi extins. Dacă proiectul va primi votul aleșilor locali, proprietarii localurilor care au terase vor plăti o taxă specială (dublă față de cea din prezent) în valoare de 2 lei/mp/zi, cuantumul fiind cel stabilit înainte de pandemia de coronavirus.
Inițiatorii proiectului motivează demersul astfel: ”Consiliul Local al Municipiului Sibiu a aprobat unele măsuri temporare, până la finele anului 2023, pentru atenuarea efectelor crizei economice pentru operatorii economici care deţin terase pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu; necesitatea susţinerii mediului de afaceri local care activează în acest domeniu, în condiţiile economico-sociale actuale, prin menţinerea posibilităţii de extindere a amplasamentelor teraselor sezoniere şi în anul 2024 şi stabilirea pentru anul 2024 a taxei speciale pentru amplasare terase pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu în cuantumul prevăzut anterior perioadei pandemiei”.
Taxă specială, 2 lei/mp/zi
Taxa specială propusă pentru cei ce închiriază spații pe domeniul public este de 2 lei/mp/zi. În textul proiectului de hotărâre sunt stipulate și condițiile în care spațiile pot fi închiriate: ”Pentru anul 2024 taxa specială pentru amplasarea de terase pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu va fi de 2 lei/mp/zi şi va putea fi achitată până la sfârşitul perioadei pentru care se emite avizul, excepţie făcând luna decembrie, când plata se va face până la data de 20 decembrie 2024. Taxa specială pentru amplasarea de terase pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu se aplică proprietarilor/deţinătorilor de hoteluri (care deţin şi restaurante), restaurante, cafenele şi baruri care doresc amplasarea de terase pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu”.
În ce condiții pot fi extinse terasele
În privința posibilității extinderii teraselor, proiectul supus aprobării în ședința din 27 decembrie prevede condițiile în care măsura e aplicabilă. ”Se aprobă extinderea temporară în anul 2024 a amplasamentelor teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu, doar în situaţia în care nu există sesizări întemeiate ale proprietarilor sau deţinătorilor imobilelor învecinate. Solicitările de extindere urmează a fi analizate în funcţie de posibilitatea fiecărei locaţii în parte şi de spaţiile necesare desfăşurării evenimentelor culturale şi sportive”.
Reguli pentru Piața Huet
Textul proiectului prevede și reguli pentru desfășurarea activității agenților economici cu punct de lucru în Piața Huet: ”În Piaţa Huet se va putea realiza extinderea/amplasarea teraselor, doar pentru agenţii economici care au punct de lucru autorizat în Piaţa Mică şi care au acces direct în partea din spate, înspre Piaţa Huet. Stabilirea locaţiilor unde vor fi amplasaţi comercianţii stradali se va face în funcție de suprafaţa rămasă liberă, cât mai aproape de spaţiul autorizat deţinut de aceştia”.
Cum se stabilesc suprafețele teraselor
”Suprafaţa maximă ce poate fi extinsă conform se determină de către Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat Sibiu prin măsurători la faţa locului ţinând cont de rmătoarele: respectarea şi asigurarea circulaţiei pietonale şi auto; în cazul în care există două sau mai multe solicitări de extindere a terasei pe acelaşi amplasament, solicitanţii vor cădea de comun acord asupra delimitării propriului amplasament, în caz contrar delimitarea urmează să fie efectuată de către Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat Sibiu”, se mai arată în textul proiectului.