4 indicatori că ai anvelope uzate și trebuie să le schimbi

Anvelopele reprezintă legătura directă între automobil și drum. Cu ajutorul anvelopelor, mașina intră în contact cu suprafața pe care se deplasează. Din acest motiv, este esențial să alegi anvelopele conform recomandărilor producătorului și să le adaptezi la sezon. Dar nu este suficient doar atât – este important să observi la timp uzura anvelopelor și să le schimbi. Anvelopele în stare proastă deteriorează aderența la drum, manevrabilitatea și pot chiar să se distrugă în timpul mersului. Toate acestea pot duce la accidente.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Află în continuare cum înțelegi că anvelopele sunt uzate și trebuie schimbate

Anvelopa auto este un material consumabil care trebuie schimbat destul de des. Datorită sarcinilor grele, anvelopele nu doar se uzează intens, ci uneori se deteriorează serios. Sarcina șoferului este să observe cât mai curând posibil simptome periculoase. Acestea pot include:

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Uzura clasică a anvelopelor

Acesta este un fenomen destul de des întâlnit. Adâncimea benzii de rulare pe cauciucurile de vară trebuie să fie de cel puțin 1,6 mm, iar pentru cele de iarnă de cel puțin 4 mm. Dacă banda de rulare este mai mică decât limita admisă, anvelopele trebuie înlocuite necondiționat cu altele de pe janta.ro.

Indicatorul de uzură, din fericire, este prezent pe multe anvelope moderne. Poate arăta diferit, dar cel mai des este o bară transversală cu o înălțime de 1,5 mm, situată în canelura benzii de rulare. Când nivelul benzii de rulare se aliniază cu acesta, anvelopele trebuie schimbate. Producătorul marchează indicatorul de uzură pe partea laterală a anvelopei sub formă de logo sau semn triunghiular.  Dar există și alte versiuni.

 

Crăpăturile

Acestea apar, de obicei, pe anvelopele uzate din cauza trecerii peste gropi, denivelări, borduri și alte neregularități. Chiar dacă sunt mici și superficiale, anvelopele cu crăpături merită schimbate. Defectele minore inițial se vor extinde treptat, ajungând la cordonul anvelopei, iar stratul de breaker va fi supus coroziunii. Desigur, acest lucru amenință cu distrugerea ulterioară a piesei. În general, crăpăturile sunt un motiv clar pentru a schimba anvelopele, fără amânare.

 

Cordonul dezgolit

Între banda de rulare a anvelopei și carcasă se află breakerul menționat anterior, care este alcătuit din straturi de cordon. Când începe să apară prin uzura anvelopei vechi, acesta poate fi considerat stadiul final al uzurii. Desigur, astfel de anvelope trebuie îndepărtate imediat de pe vehicul. O tăietură adâncă pe o anvelopă relativ nouă poate duce la același rezultat.

 

Hernia

Apare din cauza deteriorării interne a carcasei, care se întâmplă la impacturi puternice ale roților cu borduri, gropi cu margini ascuțite și alte defecte similare ale suprafeței. Uneori, cauza poate fi chiar un defect de fabricație. În cazul anvelopelor fără cameră cu hernie, aerul din cavitatea internă trece treptat în carcasă, ceea ce face ca structura să poată exploda în orice moment.

În același timp, după un interval de 5-10 mii de kilometri parcurși, este esențial să verifici balansarea anvelopelor. De asemenea, ar trebui să schimbi locația roților. Anvelopele din față suportă o sarcină mai mare, ceea ce duce la o uzură accelerată a benzii de rulare în comparație cu roțile din spate. Rearanjarea preventivă a anvelopelor va permite să crești durata de viață a acestora cu 1-2 sezoane.

 

În calitate de șofer, este esențial să îți monitorizezi constant starea anvelopelor, deoarece acestea joacă un rol crucial în garantarea siguranței tale pe drum. Prin urmare, acordă mereu atenție stării anvelopelor tale pentru a le menține într-o stare optimă de siguranță în timpul călătoriilor tale.

 

Sursa foto: unsplash.com

 

11 decembrie 2023 la 19:41

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 38 minute
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) Cristi Neguț deblochează tabela în FC Hermannstadt – UTA Arad. Sibienii conduc din minutul 32
(LIVETEXT) '41 - Dussaut trimite cu pământul, de la 30 de metri, lateral dreapta, în brațele lui Căbuz; '40 -...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 56 minute
„Nunta avrigenească” – pe scena Casei de Cultură Avrig
Prezentarea obiceiului de nuntă din Avrig (o versiune adaptată pentru spectacol), a fost principalul reper din programul Spectacolului...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Sărbătoritul zilei, Alexandru Luca, și-a făcut cadou un gol: ”Mă bucur că am dat dovadă de atitudine, de caracter”
Venit sub formă de împrumut, în iarnă, de la FC Hermanstadt, mijlocașul Alexandru Luca a înscris primul său...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 ore
Se lucrează pentru redeschiderea Transfăgărășanului
Specialiștii ce se ocupă de întreținerea și administrarea drumurilor naționale din județul Sibiu au început lucrările pregătitoare pentru...
Actualitate
2 min de citit