Recent, Organizația Salvați Copiii a publicat un sondaj de opinie realizat la nivel național în care devoala dependența tot mai mare a minorilor pentru jocurile de noroc. Potrivit acestei organizații, circa 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani, în timp ce 40% dintre ei spun că au prieteni sau cunoștințe care fac acest lucru. Însă tot acești specialiști spun că numărul copiilor-jucători este chiar mai mare deoarece o mare parte dintre cei intervievați au refuzat să răspundă întrebărilor, chiar dacă erau sub protecția anonimatului. Un astfel de comportament arată, spun psihologii, că mulții copii se feresc să recunoască acest lucru din varii motive: frica de părinți, oprobiul public, etc.
Tot Organizația Salvați Copiii arată că, printre jocurile de noroc preferate de minori, s-ar situa celebrele păcănele, urmate de pariuri sportive și poker.
Un aspect și mai îngrijorător, care a reieșit din sondajul OSC, este acela că marea majoritate a copiilor care au recunoscut că joacă la cazinouri cunosc faptul că încalcă, cu bună știință, legislația națională care interzice accesul minorilor sub 18 ani în astfel de locuri.
Ce e însă de făcut? Iată câteva idei pentru a stopa acest fenomen care tinde să o problemă socială destul de gravă:
Conform aceluiași sondaj, minorii au avut acces la jocurile de noroc în cadrul localurilor fizice, de la stradă. Astfel, fie din neglijență, fie din dorința angajaților acestor agenții de a rotunji profiturile, s-a ajuns în situația de a permite tacit accesul persoanelor sub 18 ani, ignorând în acest fel impactul negativ profund pe care îl au jocurile de noroc asupra acestei categorii de persoane. În acest context se impune un control mai strict al acestor localuri de tip offline și mărirea cuantumului amenzilor pentru operatorii economici care încalcă legislația în vigoare referitoare la accesul minorilor în agenții.
Cum am văzut, minorii care au recunoscut că practică jocuri de noroc au declarat că au făcut acest lucru în cazinourile, barurile și cafenelele unde există asemenea aparate. Cu alte cuvinte, au interacționat cu mediul în mod fizic. Pe de altă parte, cazinourile virtuale au un control extrem de strict referitor la accesul minorilor. Astfel, dacă vorbim de cazinouri autorizate și verificate, cum sunt cele listate pe platforma Jucătorul.ro, ele impun mai mulți pași de verificare a identității utilizatorilor. Concret, pentru a-ți putea face cont pe aceste site-uri trebuie să-ți confirmi vârsta prin intermediul unui document de identitate, pe care trebuie să-l încarci în platformă. În plus, se cere să ai un card bancar valid, act pe care minorii nu pot să-l dețină legal. Nu în ultimul rând, trebuie să există o concordanță de nume între cele două acte personale. În lipsa acestor pași obligatorii nu poți juca pe aceste site-uri de cazino.
Se pare că cele mai multe probleme legate de accesul minorilor apar în cadrul micilor localuri cum sunt barurile, restaurantele, cafenelele și alte asemenea spații publice destinate socializării. Spre deosebire de cazinouri, unde cât de cât mai există un control al fenomenului, în cadrul acestor localuri mai mici situația este de-a dreptul îngrijorătoare. Iar în mediul rural, specialiștii afirmă că persoanele care nu au ajuns la vârsta majoratului joacă aproape cot la cot cu cele adulte.
În spațiul public, dar și în mediile guvernamentale se vorbește de mai mult timp de o măsură extrem de bună pentru protecția copiilor de acest fenomen: impunerea unei distanțe minime de cca. 300 metri între spațiile în care se practică jocurile de noroc și unitățile de învățământ. Având în vedere că cvasi-majoritatea minorilor care joacă la cazinouri o fac în contextul mersului/venitului de la școală sau în timpul pauzelor, această măsură ar fi mai mult decât benefică.
Toate aceste măsuri care se pot lua de către autorități trebuie să vină, bineînțeles, în completarea celor impuse de familie. Părinții trebuie să le explice copiilor ce înseamnă jocurile de noroc și efectele nocive ale acestora asupra lor. Tocmai de aceea, legislația a impus un prag de vârstă pentru jucători, deoarece jocurile de noroc trebuie practicate doar de persoane mature, disciplinate și cumpătate. Distracția și buna dispoziție apare când faci totul în mod rațional și responsabil.
Sursa foto: Jejuweekly.net