Articol
Substanţele chimice otrăvitoare, cum sunt clorul, dezinfectanţii, ierbicidele, insecticidele, metalele grele, produsele petroliere, monoxidul de carbon etc. pot pătrunde în corp şi pot scădea capacitatea funcţională a organelor. Unele substanţe chimice pot pătrunde prin căile respiratorii sau prin piele.
Sistemul imunitar al organismului este ameninţat de aceste substanţe chimice şi încearcă să cureţe corpul de otravă. De multe ori sunt afectate organele interne şi mai ales ficatul.
Intoxicaţia cronică cu substanţe chimice apare cel mai des la persoane care muncesc sau care folosesc cantităţi excesive de substanţe chimice sau care se intoxică accidental.
Persoanele care trăiesc lângă depozitele de gunoi sau instalaţii industriale pot fi expuşi la substanţe chimice toxice.
Intoxicaţia acută cu substanţe chimice apare cel mai des prin ingestia accidentală de produse chimice casnice, în special de către copii sau de medicamente luate în cantităţi excesive. În primul rând trebuie cerut ajutorul medicului pentru a se determina substanţa ingerată.
Pot fi recomandaţi anumiţi nutrienţi constând în aminoacizi, usturoi, care ajută la detoxifierea fluxului sanguin, vitaminele B, C, bioflavonoizi, extract de seminţe de struguri care este un puternic antioxidant, metionina care elimină toxinele, vit. E, coenzima Q10 care aprovizionează ţesutul cu oxigen.
Se recomandă alimente bogate în fibre: banane, caise, ceapă, curmale, fasole, alune, iaurt, lămâine, migdale, morcovi, orezul brun, peştele, sfecla, spanacul, strugurii şi usturoiul. Ţineţi post 3 zile pe lună, ca să ajutaţi organismul să elimine substanţe chimice, în special în zonele închise. Folosiţi materialele de protecţie şi evitaţi substanţele chimice cât mai mult posibil.