Articol
Am înţeles că noua lege a pensiilor, adică noua modificare adusă legii pensiilor, este ceva nemaipomenit, de vis, supertrooper şi supercalifragilistic. Că prin ea s-a făcut dreptate finalmente, după miliarde de ani de orânduirea cea crudă şi nedreaptă. Că este predictibilă şi sustenabilă şi aşa mai departe şi etc. Că cei cu pensii mici şi nespeciale vor avea pensii ceva mai mari, dar tot nu cât cele speciale, că una e să fii prostul de contribuabil, alta e să fi pe boierie la stat, plătit tot de contribuabil şi în materie de salariu şi în materie de super-pensia ta. Că vechimea în muncă de peste 25 de ani se va recopensa în plus la pensie cu puncte şi jumătăţi de puncte. Că femeile care au mai mulţi copii şi lucrează, se vor putea pensiona mai repede. Şă multe altele, mai căutaţi şi voi, că noi am tot scris.
Mie mi-au atras însă atenţia două aspecte care nu au făcut prea vehement parte din discursul publicitar oficial guvernamental sau na, din oferta promoţională. Primul este că femeile, din anul 2025, se vor pensiona la aceeaşi vârstă cu bărbaţii, la 65 de ani. OAU! Asta da victorie a egalităţii de gen. Gata, femeia nu mai e gender-discriminată, nu mai "stai dragă la cratiţă şi vezi de copii că aduc eu bani în casă". Nu mai "lasă că e femeie, ea când scapă de lucrul de la lucru, începe lucrul de acasă, hai să o mai cruţăm şi noi". NIMIC. Egali în drepturi, egali în obligaţii. Ce atâtea aroganţe că scapă de serviciu mai iute? Gata taică, aceeaşi vârstă. 65 de ani, vorba aia încă eşti verde şi voinic bă contribuabilule, mă tanti din fabrică mă, nu ca sărmanii speciali (inclusiv specialii care strigă că ei nu sunt speciali) de la stat care la 40-şi deja scârţâie din toate îmbinările, au contacţii tociţi de fac scurt când ţi-e lumea mai dragă şi sunt pe dansul ăla cum "mambo" – m-am boşorogit şi trebuie automat şi enapărat să plece în pensie de epuizaţi ce sunt.
Deci stimate doamne şi tovarăşe de viaţă şi iubite colege, vă urez rezistenţă, pace şi cadenţă, iar cine nu mai poate, să strângă din dinţi. De la 60 încolo, 5 ani ca mâine trece. A, că tu nu mai poţi de pe la 50şi că ăştia trag de pe tine tot pentru jaful ăla de salariu ce-l primeşti, că de aia deschid în România, că le e mai ieftin? A, că de pe la 40 cu angajarea mai greu, doar prin fabici, la curăţenie şi ca soldat universal pe la magazine te mai ia? Nu contează, Statul Român trebuie satisfăcut prin contribuţiile din salariul tău. Dar să vedeţi ce huzureală va fi după, de la 65 de ani încolo. Numa' să vedeţi…
Al doilea aspect e mai tare decât primul. Adică ăia 65 de ani de pensionare nu sunt bătuţi în cuie. Ci pot fi mai mulţi. Poate CREŞTE ştacheta. Vârsta "standard" (adică nu aia specială, a supuşilor lui statul) poate fi majorată la un interval de minimum trei ani, "în funcție de evoluția speranței de viață din România". V-aţi prins? Adică vin unii cu nişte analize şi statistici pe lângă realitate ca de obicei (ca cea cu inexistentul "salariu mediu" care nu e, aşa cum se crede, salariul cel mai frecvent) şi zic că bre, conform graficelor, PIB-ului, traficului online sau auto de blackfriday şi altţi algoritmi de-ai noştri, speranţa de viaţă la Romania a crescut de stă mâţu-n coadă. Drept pentru carele sugerăm să creşteţi vârsta de pensionare, că o duc ăştia prea bine şi nu e bine, că le plăteşte statul pensie şi pierde bani din buget. Apoi va veni un şef de ţară sau de guvern să zică cu glas de fericitul lumii că uite, speranţa de viaţă a crescut şi că UE apreciază asta şi că mamă ce super avantaje vor fi la pensionare, a cărei vârstă va creşte ca nu cumva să o prinzi.
Că asta e ideea. Cât mai puţină lume să nu mai apuce pensia, ca statul să nu piardă bani cu ei. Adică o ţeapă oficială, care nici măcar teoria conspiraţiei nu mai e.