Articol
Un ceremonial aparte a avut loc în cochetul și discretul Atrium din Primăria Sibiu, eveniment prilejuit de ceremonia organizată în cinstea celui de-al 75-lea ”Cetățean de Onoare”. Primarul Astrid Fodor a fost gazda ceremoniei emoționante, în cadrul căreia ”Municipiul Sibiu a câștigat un Cetățean de Onoare valoros”, în persoana domnului general de brigadă, prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, Comandantul Garnizoanei Sibiu și Rectorul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu.
Un desfășurător atipic
———————–
Festivitatea a fost deschisă de Primarul Sibiului într-un mod atipic. După ce salutat asistența, doamna Astrid Fodor a solicitat să se dea citire proiectul de hotărâre și raportului de specialitate pentru acordarea titlului de Cetățean de onoare al Sibiului Generalului Ghiță Bârsan. Trebuie să precizăm că doamna primar a fost cea care a inițiat în luna martie a.c. acest proiect care a fost supus spre votarea Consiliului Local Sibiu propunere acceptată în unanimitate. La ceremonie au participat consilieri locali ai municipiului Sibiu, conducători ai unor instituții publice locale, precum și reprezentanți ai mediului academic, militar, universitar și cultural, care au dorit să participe și să îl felicite pe laureat.
Luadatio pe două paliere profesionale
———————————-
Primarul Astrid Fodor a dat citire documentului Laudatio in integrum. Domnia sa a oferit o imagine completă a celui care de 12 ani conduce destinele AFT. Astfel, pe lângă datele biografice, etapele formării profesionale de excepție, date ce reflectă implicit recunoaşterea expertizei militare la nivel național și nu numai, edilul orașului a ținut să focuseze intervenţia publică mai ales pe implicarea și deschiderea continuă a generalului Ghiță Bârsan, pe ataşamentul generalului față de Sibiu, manifestat în cadrul parteneriatelor dar și a unor proiectele majore inițiate de oraș – de comunitatea sibiană. În opinia primarului municipiului Sibiu "Domnul general Bârsan are o puternică legătură cu Sibiul și, mai mult, este sibian cu trup și suflet, chiar dacă nu s-a născut aici. Calitatea unui om însumează atributele sale personale și prestația profesională. În cazul laureatului de astăzi, cele două laturi rezultă într-un tot aparte și din acest motiv am propus acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu domnului general Ghiță Bârsan, titlu pe care îl merită prin prisma a ceea ce a realizat pentru Sibiu și pentru învățământul militar din orașul nostru. Sub conducerea domnului general Bârsan, Garnizoana Sibiu a ieșit din statutul de corp militar și a devenit parte din viața orașului, prin evenimentele pe care le organizează. De asemenea, Academia Forțelor Terestre Sibiu s-a implicat voluntar în cele mai importante proiecte ale orașului, de la aniversarea Centenarului și până la Summitul șefilor de state și guverne din Europa". Doamna Primar și-a încheiat frumoasa alocațiune într-o formulă concluzivă:
"Domnule general Bârsan, sunteți exemplul perfect al faptului că “omul sfințește locul” și că, acolo unde pui suflet și pasiune, se întâmplă mereu lucruri frumoase pentru oraș, pentru comunitate".
Cutumica ceremonie
———————-
Ulterior a avut loc cutumica ceremonie în cadrul căreia au fost înmânate "Cheia orașului și însemnele titlului de Cetățean de Onoare", rectorului Academiei Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu”, domnul gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan. Ca un gest de mare eleganţă Primarul Sibiului Astrid Fodor a înmânat un buchet de flori soției proaspătului laureat și a felicitat copiii familiei Bârsan pentru realizările tatălui și pentru acest moment de recunoaștere din partea comunității sibiene.
Emoțiile generalului și o prezentare de ținută academică
————————————–
În cuvântul său, generalul Bârsan s-a referit telegrafic la date personale, la realizări profesionale care îi fac cinste pe bună dreptate. În schimb a avut bucuria de a vorbi cu mândrie, mai pe larg, despre Academia militară sibiană, despre procesul de dezvoltarea parcus în ultimii 12 ani, prin proiecte în care s-a implicat personal, având ca obiectiv educarea și formarea viitorilor ofițeri ai Armatei Române. Asitenţa a avut parte de o prezentare de ținută academica susținute cu slide-uri în powerpoint. Am avut parte inclusiv de o imagine aparte despre AFT, un West Point militar al flancului de sud al Alianţei, care se dezvoltă în Sibiu. În final a fost prezentat un scurt metraj conceput în spiritul antropologiei comunicării care a pus în valoarea ”HUBUL REZILIENTEI SOCIETALE DIN SIBIU” bazat pe relația strânsă dintre comunitatea civilă și cea militară, o producție aplaudată îndelung. În final prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, Comandantul Garnizoanei Sibiu și Rectorul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu a așternut câteva cuvinte de suflet în Cartea de onoare a municipalității, pe care le-a citit și în fața celor prezenți. Ulterior gazdele și invitații au închinat o cupă de șampanie în cinstea laureatului și au socializat, preț de cîteva minute, într-un cadru destins și prietenesc.
Foto: Primăria Sibiu