Există premise foarte bune ca acest gen de situaţii să rămână doar la capitolul "amintiri neplăcute", iar Mama Natură să nu mai sufere din cauza nesimţiţilor, cea mai importantă veste în acest sens fiind aceea că, zilele trecute, reprezentanţii Primăriei comunei Porumbacu de Jos au semnat contractul pentru edificarea în zonă a unui centru de colectare prin aport voluntar (CAV), loc ce va putea fi folosit de localnici pentru depozitarea gunoaielor ce nu pot fi aruncate la tomberoanele din gospodării. Asemeni centrelor similare din întreaga ţară, structura CAV din comuna Porumbacu de Jos va constitui o resursă esenţială pentru industria reciclării, deşeurile care, de foarte multe ori ajungeau la liziera pădurii, pe păşune sau pe malurile apelor, putând fi aduse spre depozitare aici.
Conform informaţiilor date publicităţii de Primăria Porumbacu de Jos, contractul de execuţie lucrări pentru înfiinţarea unui centru de colectare prin aport voluntar în comună a fost încheiat în urma parcurgerii procedurii simplificate, cu o valoare estimată de 2.558.117,29 lei, iar câştigătorul este asocierea MGM Construcţii şi Centru Utilaje Con-
strucţii Sibiu SRL, cu o valoare a contractului de execuţie de 2.190542,48 lei fără TVA. Centrul de colectare va avea capacitatea de a asigura necesităţile unei comunităţi cu circa 50.000 de locuitori.
Viitorul CAV Porumbacu de Jos va avea o platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor pentru deşeuri şi circulaţia autoturismelor cetăţenilor care aduc deşeuri, respectiv a camioanelor care aduc/ridică containerele (dimensiuni 51 x 36,40 m), cu suprafaţa de 1.930 mp, o platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă (dimensiuni 18,00 x5,40 m), în suprafaţă de 93 mp, sistem de canalizare al apelor pluviale, zonă verde cu gazon şi plantaţie perimetrală de protecţie, copertină pe structură metalică uşoară pentru protecţia containerelor deschise, împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate, prinse pe stâlpi rectangulari din oţel, cu lungimea totală de 191,60 ml, cu poartă de acces culisantă, un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor).
"Acest CAV reprezintă soluţia optimă pentru colectarea separată a deşeurilor în comuna noastră. Cetăţenii vor avea asigurate toate condiţiile necesare pentru a depozita în mod legal orice tip de deşeuri, evitând astfel depozitarea ilegală a acestora pe domeniul public. De exemplu, vor putea duce la CAV hârtie/carton, plastic, textile, vopsea, medicamente expirate, baterii, electrice/electronice, mobilier din lemn, sticlă, metal, anvelope, deşeuri vegetale, precum şi deşeuri provenite din construcţii", a explicat Georgeta Maria – Poşa, primarul comunei Porumbacu de Jos.
Contractul de finanţare pentru proiectul "Înfiinţare centru de colectare prin aport voluntar, în comuna Porumbacu de Jos", este în valoare de 3.830.913,04 lei, termenul de implementare fiind 21.09.2024. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, acest apel de proiecte fiind gestionat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Conform informaţiilor publicate pe pagina de internet a MMAP, "centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxuri speciale de deşeuri (deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări, precum şi alte tipuri de deşeuri, în conformitate cu proiectul)".