Articol
Spectacolele din cadrul festivalului au debutat începând cu ora 16, prima reprezentaţie aparţinând elevilor Școlii de dans "Ioan Macrea", cu spectacolul "Drag de jocul românesc".
"Starul" primei zile de festival a fost însă spectacolul de teatru muzical coregrafic "Dragostea și dorul”, prezentat în premieră, o combinaţie de muzică, dans, dramatizare şi film. Spectacolul, concept artistic al Silviei Macrea, prezintă modul de manifestare al sentimentelor de "dragoste" şi "dor" în tradiţia populară, muzică, obiceiuri şi joc. Acţiunea, epicul spectacolului constă din un fel de "excursie iniţiatică" a două tinere, (Sînziana Ștefan și Ioana Ștefan) care vor să afle de la "înţeleptiul satului" (Traian Stoiţă) cât mai multe despre aceste trăiri foarte bine şi mult reprezentate în tradiuţia populară românească: dragostea şi dorul. Cele povestite sunt ilustrate, pe scenă, de către dansatorii şi orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului” și Ansamblul "Ceata Junilor", alături de soliştii vocali Ionuț Fulea (invitat special), Daniel Pop, Alina Bîcă, Anda Horoba, Viorel Nicolae Pop şi Robert Târnăveanu
Conducerea muzicală a a spectacolului fost asigurată de Cristian Obrejan și Radu Dinescu, orchestrația muzicală de Cristian Obrejan. Coregrafia a aparţinut Silviei Macrea și lui Theodor Vasilescu, asistent coregraf fiind Alesea Sas. Silvia Macrea a semnat şi scenariul și regia spectacolului.
"Dragostea şi Dorul", a fost un succes la scenă deschisă, aplauzele repetate şi intense ele ulei săli arhipline comfirmând aceasta.
"Vă mulţumim pentru emoţiile pe care ni le transmiteţi prin aplauzele dumneavoastră (…) Iată, la ediţia din acest an am gândit acest spectacol în care am dorit să vorbim despre dragoste şi despre dor, două sentimente atât de frumos întâlnite în tradiţia noastră populară. Vorbim despre dragostea pentru tot ce are mai frumos folclorul nostru românesc, dragostea de cântec, dragostea de joc, dar eu am vrut să vorbesc şi despre dragostea faţă de cel care nu mai este printre noi, dragostea faţă de tatăl meu. Dragostea pe care mi-a transmis-o pentru tot ce înseamnă tradiţie. Vorbim despre dor. Dorul ce cei care nu mai sunt printre noi, şi am ales titlul acestui spectacol intitulat "Dragostea şi dorul" pentru că m-a motivat unul dintre artiştii care nu mai sunt printre noi şi care a făcut parte din marea familie a Junilor Sibiului" (…) Daniel Rosalim. Care a fost, este şi va fi al nostru, al Junilor Sibiului. Şi ce are mai frumos poporul nostru decât obiceiuri, tradiţii, jocuri şi cântece? Am încercat să le aducem din vatra satului pe scenă, datorită artiştilor minunaţi care formează Ansamblul Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului şi cărora vreau să le mulţumesc din suflet", a spus, la finalul spectacolului, directorul festivalului, Silvia Macrea
Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.