Simpozion Ştiinţific la Centrul de Montanologie din Cristian. Valeriu Tabără: "Institutul de montanologie de la Cristian este un brand pentru Cristian"

Acasa >

Articol

Institutul de cercetare-dezvoltare pentru montanologie din Cristian a găzduit joi, 9 noiembrie 2023, Simpozionul Ştiinţific "Transhumanţa între mobilitatea şi stabilitatea populaţiilor din comunităţile montane".

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cadrul acestui eveniment s-au discutat diverse teme legate de biodiversitate, agricultură şi mobilitate din zonele montane. Printre participanţi s-au numărat câţiva experţi ai  cercetării agricole româneşti  precum  preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Valeriu Tabără; vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Aurel Badiu; prof. univ. dr. CS I Radu Rey, Gheorghe Lăcătuşu, director MADR şi Mariana Rusu, director al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Montanologie Cristian. 
Valeriu Tabără spune despre Centrul de Montanologie Cristian că are realizări execepţionale: "Institutul de montanologie de la Cristian este un brand pentru Cristian. Nu cunosc o altă firmă care să poată aduce renume acestei localităţi mai mult decât acest institut. Este o insituţie care are 60-70 de ani cu realizări excepţionale". 
Scopul acestui Simpozion are ca obiect de activitate problematica de diseminare a rezultatelor cercetării ştiinţifice.
Anul acesta a mai avut loc un astfel de eveniment,  în luna martie şi probabil că în 11 decembrie, odată cu ziua muntelui, va fi un prilej bun pentru o nouă întâlnire cu specialişti din domeniul montanologiei.  Institutul sibian este beneficiar a trei proiecte care sunt legate de partea aceasta de oierit, dar şi de partea socială, pentru că activitatea institutului este interdisciplinară. Ea fiind procupată în special de partea umană, sociologică şi partea de turism. 
Mariana Rusu, directorul institutului: "Institutul de montanologie a suportat mai multe transformări ceea ce a fost, de fapt un fel de bulversare în continuarea unor activităţi  cu alte unităţi de cercetare, dar trebuie să ne adaptăm tuturor situaţiilor care vor veni şi vom încerca să ne autofinanţăm. Avem nevoie de un parc de maşini performante. De asemenea, trebuie să ne adaptăm şi noilor condiţii climatice, la schimările care sunt. Probabil vom căuta să conservăm, dacă se poate, ceea ce există şi să căutăm specii adaptate la noile condiţii". 
Pentru zona montană se va păstra în pofida schimbărilor climatice, biodiversitatea sol şi apă, iar cei de la şes se vor îndrepta spre zona montană şi îi vor acorda o mai mare importanţă.
Încă de la intrarea în institut participanţii au putut admira o deosebită expoziţie cu obiecte reprezentative din tradiţia românească, realizată de Ileana Popa. De asemenea, toţi cei invitaţi s-au putut bucura de un bufet binemeritat din partea gazdelor.

Foto: Răzvan NEGRU 

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
09 noiembrie 2023 la 14:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 31 minute
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 20 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit