Articol
Sunt considerate alcoolice persoane care consumă băuturi alcoolice sistematic şi în cantitate mare. Alcoolul consumat excesiv poate afecta sănătatea favorizând apariţia bolilor de inimă, boli nervoase, digestive etc. Frecvent este afectat ficatul, filtrul toxinelor, celulele hepatice se sclerozează, ducând la instalarea cirozei hepatice. Capacitatea de rezistenţă a organismului scade, ceea ce duce la accidente de muncă, circulaţie şi criminalitate.
Pedicuţa (Lycopodium clavatum) este una din plantele care se pot administra alcoolicilor. O linguriţă plantă la o cană de apă clocotită se lasă acoperită 10 minute. Se strecoară şi se va bea jumătate din cantitate dimineaţa, înainte de micul dejun şi jumătate cu 30 de minute înainte de prânz. Cura poate dura 14-25 zile, apoi se face o pauză de 2 săptămâni după care cura se poate relua dacă este necesar.
Drojdia de bere – se ia câte 70 grame pe zi până se va dezintoxica organismul.
Cimbrul (Thymus serpyllum) – se prepară o infuzie dintr-o linguriţă plantă la o cană de apă. Se ia din 15 în 15 minute câte o lingură de ceai. Poate apărea senzaţia de vomă şi transpiraţie.
Şovârful (Origanum vulgare) – se prepară în acelaşi mod.
Filozoful latin Seneca vorbea despre alcoolism ca despre "o nebunie voluntară". Este bine ca alcoolismul să recurgă la autosugestie folosind citatul "Alcoolul îmi face rău". În cazul alcoolicilor există şi o lipsă accentuată de potasiu. Se poate recurge şi la presupunctură prin mascarea punctului situat la baza degetului mare, pe partea palmară. Un alt punct este situat la o măsură deasupra urechilor prin apăsare perpendiculară cu un deget timp de un miros în sensul acelor de ceasornic. Se vor avea în vedere cauzele care au dus la deprinderea de a bea încercând să le eliminăm în timp, desigur cu accepţiunea bolnavului.