Echipa Gear Maniacs: „Încercăm să motivăm adolescenții ca să își urmeze pasiunile!”

În conformitate cu reguli stricte de timp și resurse limitate, echipele de elevi de liceu sunt provocate să construiască roboți de dimensiune industrială pentru a juca un joc competițional pe teren. În același timp se  concentreaza pe strângerea fonduri pentru a-și îndeplini obiectivele: crearea unui „brand” de echipă, dar și promovarea respectului și aprecierii în cadrul comunității locale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Gear Maniacs – numele îi reprezintă în totalitate. Sunt o gașcă de elevi pasionați de mici utilaje, roți zimțate, gheare de roboți, piulițe, adică tot ceea ce presupune munca în robotică. Au învățat singuri tot ceea ce știu, experimentând sau căutând pe internet tutoriale, iar pasiunea a fost cea care i-a îndemnat să meargă mai departe, deși munca lor nu este retribuită decât cu premii.

 

– Când a fost organizat primul concurs First Tech Challenge? 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Asociația Nație Prin Educație a adus acest concept de competiție în România acum 7 ani, în sezonul 2016-2017, deoarece concursul a prins amploarea la nivel internațional, fiind organizat în diverse țări precum China, America etc. Echipa noastră a participat doar în sezonul 2018-20019 pentru prima dată, iar încă de atunci au obținut rezultate deosebite. La etapa regională am obținut Motivate Award 2nd place, iar la etapa națională Judges' Award 1st place.

 

– Ce ne puteți spune despre echipa Gear Maniacs a Colegiului Național Brukenthal? 

 

Gear Maniacs s-a format în anul 2018 cu misiunea de a le oferi tinerilor o nouă experiență de studiu, în care aceștia își dezvoltă atât cunoștințele în matematică, informatică și fizică, cât și abilitățile creative. Este împărțită pe trei departamente: Hardware, care se ocupă de proiectarea și asamblarea robotului; Software, care se ocupă de programarea robotului și Outreach, care se ocupă de documentarea întregului sezon într-un caiet și într-un portofoliu (aceste două documente fiind cruciale pentru participarea la concurs), de realizarea materialelor promoționale, de organizarea evenimentelor și de postarea pe rețelele de socializare. Echipa încearcă prin diverse metode: online, prin rețelele de socializare și prin prezentări la școli, licee sau la centre educaționale să promoveze robotica în comunitatea noastră. Mai mult de atât încercăm să motivăm adolescenții ca să își urmeze pasiunile, dar și să ajute la dezvoltarea Sibiului, astfel participăm la evenimente care au un impact pozitiv asupra comunității noastre – de exemplu Maratonul Internațional Sibiu, în care anul acesta am avut cauza ROBO-SCHOOLS – alfabetizăm tehnologic copiii din Sibiu – și organizăm evenimente precum Bruktech(competiție de line follweri), Community service day (ne dedicăm o zi în care strângem gunoaie din Sibiu sau donăm lucruri) sau DEMO-uri (competiții demonstrative în care se adună echipe de robotică din toată țara aici la Sibiu pentru a-și testa roboții).

 

– Cum se formează echipa și câti membri participă? 

 

În luna septembrie, la începutul sezonului, se realizează un proces de recrutare. Membrii din sezonul anterior au responsabilitatea de a prezenta echipa la toate clasele, a 9-a, a-10-a, a11-a și incluziv a 12-a, ce înseamnă o echipă de robotică. Apoi cei doritori vor fi nevoiți să completeze un formular, iar ulterior vor fi chemați săptămânal la workshop-uri, unde învață bazele roboticii. Anul acesta am recrutat peste 40 de elevi din toate clasele, care sunt nerăbdători să descopere acest domeniu de viitor.

Echipa principală se formează în luna ianuarie, înainte de etapa regională. Deoarece concursul ne limitează numărul de membrii pe echipă la 15, se va realiza o selecție în funcție de implicarea fiecăruia, astfel anul viitor se vor decide membrii, 15 la număr, iar restul vor fi luați ca voluntari.

 

– Cum își dedică elevii timpul școlii și pasiunii pentru robotică? 

 

 Lucratul la robot se petrece, cu excepția perioadei înainte de concurs, exclusiv după terminarea orelor de curs. Nu este cea mai simplă activitate și de obicei, trebuie sacrificat timpul liber, uneori chiar odihna pentru a livra un produs cât mai calitativ și competitiv. Datorită pasiunii membrilor, lucrul în echipă este foarte plăcut, uneori neobservându-se trecerea timpului. 

 

 –  Care este atmosfera de lucru a team-ului sibian?

 

 Cum am menționat anterior, încercăm să le oferim tinerilor o altă atmosferă de studiu față de cea de la școală. Dorim să le punem în valoare abilitățile fiecărui membru/recrut, astfel încurajăm dezvoltarea personală. Mai mult de atât încercăm să creăm o atmosferă pozitivă, dar în același timp și strictă pentru ca toată lumea să muncească cu spor.

 

–  Ce premii a obținut echipa Gear Maniacs la concursuri? 

 

2018-2019: Motivate Award 2nd place (regională România); Judges' Award 1st place (națională)

2019-2020: Inspire Award 1st place, Finalist Alliance Captain (regională România); (Etapa națională fiind anulată din cauza pandemiei)

2020-2021: Motivate Award 2nd place (regională Rusia); Collins Aerospace Innovate Award (regională România)

2021-2022: Motivate Award 3rd place (regională Rusia); Motivate Award (regională România)

2022-2023: Design Award 2nd place (regională România); Diplomă de participare (națională)

 

Custom Image Custom Image

24 octombrie 2023 la 07:01

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 13 ore
„Omul Verde” pleacă la drum: periplu prin 14 biserici din Transilvania cu simboluri celtice
Debutul sezonului turistic de la Richiș vine cu o propunere interesantă pentru iubitorii istoriei medievale: circuit destinat „Omului...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
(ACTUALIZARE) Săptămână perfectă pe ”Municipal”, pentru sibieni! FC Hermannstadt o învinge pe ”Bătrâna Doamnă” cu 3-0
FC Hermannstadt încheie o săptămână perfectă cu o victorie cu UTA. Pe o vreme câinească, jucătorii lui Marius...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 18 ore
„Nunta avrigenească” – pe scena Casei de Cultură Avrig
Prezentarea obiceiului de nuntă din Avrig (o versiune adaptată pentru spectacol), a fost principalul reper din programul Spectacolului...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
Sărbătoritul zilei, Alexandru Luca, și-a făcut cadou un gol: ”Mă bucur că am dat dovadă de atitudine, de caracter”
Venit sub formă de împrumut, în iarnă, de la FC Hermanstadt, mijlocașul Alexandru Luca a înscris primul său...
Actualitate
3 min de citit