Articol
Festivitatea a fost găzduită de aula centrală a noului sediu de care beneficiază Comandamentului NATO de la Sibiu. În preambulul momentului festiv a fost vizionat un film cu cele mai importante repere din istoria Corpului Multinațional de Sud-Est. Ulterior, în cadrul unei cermonii militare a fost primit raportul oficial de evaluare, conținând aproximativ 600 de criterii indeplinite cu succes. În aulă documentul oficial care certifică noul statut al Corpului Multinațional de Sud-Est a fost semnat de Generalul-maior Dumitru IACOB, comandantul HQ MNC-SE.
Contribuția României la întărirea securităţii regionale şi euroatlantice
În acest context, în prezenta mediului miliar, a mediului academic univeristar miltar și civil, dar și a oficilităților locale, precum și a unor distinși invitați, au fost suținute alocuțiuni legate exclusiv de acest moment istoric atât pentru România cât și pentru NATO. Mesajul Preşedintelui Klaus Iohannis a fost transmis de Mihai Şomordolea, Consilier de Stat – Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT. ”Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre.”aprecia președintele României, protrivit căruia ”Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre”.
Temenul a fost devansat în urma invadării Ucrainei de către Federația Rusă
„Din cauza situației internaționale și a faptului că avem un război în desfășurare la granițele noastre, atât autoritățile române, cât și cele aliate au convenit asupra necesității de a accelera procesul de obținere a capacității operaționale a Cartierului General al Corpului Multinațional Sud-Est (…) s-a considerat chiar adecvat ca această structură / capacitate de comandă și control la nivel de corp să depună toate eforturile umane pentru a fi gata mai devreme", a spus general-maior Dragos Dumitru Iacob, ținând să mai sublinieze calitatea Comandamentului NATO de la Sibiu anume de a conduce operaţiunea la sol în România şi Bulgaria în caz de război. În opinia Comandantului Corpului Multinațional Sud-Est ” înființarea acestei structuri NATO la Sibiu a adus o schimbare pentru Armata Română, și anume mai bună coerență a actului de comandă și control. În cazul unui război, militarii Corpului Multinațional Sud-Est vor apăra atât România, cât și Bulgaria, iar rolul actual al structurii NATO de la Sibiu este de a descuraja orice pericol/activitate ostilă. Potrivit sursei citate, structura NATO de la Sibiu are un buget de 350 de milioane de euro și este de așteptat să includă trupe din 17 țări aliate, printre care și România.
Un moment istoric însoțit de reverența militară NATO
”În acest moment important chiar istoric pot să spun că astăzi recunoaștem oficial importanța atingerii capabilității operaționale complete a Corpului Multinațional de Sud-Est după un întreg șir de provocări/încercări. În numele Comandamentului Terestru Aliat vă felicit pentru întreaga dedicare a muncii voastre în vederea atingerii acestui obiectiv important din strategia NATO, pentru angajamentul total, pentru spiritul de echipă și pentru profesionalismul care iată întăresc Alința noastră, care este mai puternică. Șeful de stat major, cel care a supravegheat evaluarea pe parcursul exercițiu STAD FAST JUPITER 2023, a verifificat capabilitatea și potențialul real al Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE) iar prin aviz a validat întregul procesul de certificare care a cuprins amplele exerciții desfășurate de la înființarea Cartierului General al Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE) până în prezent. Vă rog să-mi permiteți să mai adaug un aspect legat de comandantul suprem al Comandamentului Terestru Aliat, care a anticipat corect atingerea capabilității operaționale complete fiind impresionat de rezultatele din teren și de abilitățile /expertiza profesională de comandă și control demonstrate în acest efort intens comun. ”, opina gr. Nicola Zanelli, locțiitorul comandantului Comandamntului Forțelor Terestre NATO, din Izmir Turcia, care în final a ținut să mulțumească public României pentru exemplu dat aici la Sibiu, cu investiții proprii, într-un sediu special cum nu a mai văzut domnia sa în Europa și pe care îl va menționa în toate misiunile sale.
Exercițiul care a asigurat cadrul operațional complet al Comandamentul NATO Sibiu
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu a făcut referiri speciale la cel mai recent test care a avut loc în multe locații, la care au participat trupe militare din 17 țări aliate, 20 de subunități ale structurii de comandă și forțe NATO. Domnia sa a reiterat faptul că HQ MNC-SE a fost evaluat de o echipă CREVAL, formată din peste 50 de experți în diverse domenii de evaluare, de la LANDCMD care este Autoritatea de Evaluare pentru CREVAL, și din centrele de excelență NATO și cartierele generale la nivel de corp. În opinia domniei sale obținerea certificării de Capacitate Operațională demonstrează în mod clar angajamentul NATO pentru apărarea acestei zone euro-atlantice, într-un scenariu de aplicare a Articolului 5. Potrivit Șefului Statului Major al Apărării, exercițiu STAD FAST JUPITER 2023, Alianța NATO a demonstrat că este pe deplin capabilă să acționeze împotriva oricărei amenințări dar și capacitatea operatională a Comandamntului de la Sibiu, un eveniment bazat pe performață, determinare, coeziune si pe asigurarea de resurse. Generalul Daniel Petrescu a mai făcut referiri la războiul declanșat de Federația Rusă, la sprijinul Ucrainei și la scenele sângeroase din Orientul Mijlociu precizând că România este solidară cu poporul israelian în lupta lor împotriva organizațiilor teroriste dar și cu aliații europeni în efortul împotriva aceluiași flagel. În acest context, se preciza că Misiunea Corpului Multinațional de Sud-Est este de a descuraja orice intenție ostilă împotriva NATO și de a asigura comanda și controlul operațiunilor terestre ale NATO la nivel de corp în orice situație, în criză sau război, în sprijinul de consolidare a arhitecturii de securitate pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.