Articol
Este ghidat de două concepte principale ale NATO, descurajarea şi apărarea zonei euro-atlantice (DDA) şi Conceptul 1 al luptei de război NATO. Exerciţiul va fi desfăşurat la patru niveluri, inclusiv nivelurile strategice şi operaţionale, precum şi nivelurile tactice şi a doua tactice atât pentru operaţiuni la nivel de componentă, cât şi la nivel de corp. scară, care implică peste 20 de audienţe de instruire, inclusiv Forţa de răspuns NATO 2024 (NRF24).Ceremonia de deschidere a exerciţiului STJU23 Computer-Assisted/Command Post Exercise (CAX/CPX) din România are loc astăzi, 10 octombrie, începând cu ora 8.15, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "GETICA" (CNIÎ) din Cincu.
STEADFAST JUPITER 2023
În cadrul activităţii de instruire sunt implicaţi militari din 17 naţiuni aliate şi peste 20 subunităţi din structura de comandă şi de forţe a NATO. Planificarea STJU23 a început în noiembrie 2021 iar exerciţiul are în vedere cea mai mare transformare a Alianţei post-război rece: şi anume "resetarea de la gestionarea crizelor la apărarea colectivă". Primele preparative din perioada 1-7 iunie, s-au focusat pe descurajarea şi apărarea a zonei euro-atlantice (DDA), sau pur şi simplu, "Descurajarea şi apărarea", când personal din naţiunile aliate şi din Suedia, au planificat şi pregătit desfăşuratorul din această toamnă, activităţi focusate pe consolidarea abilităţilor de luptă de mare intensitate într-un scenariu cu mai multe domenii, multi-zonă operaţională, complexe /combinate a operaţiunilor startegice militare comune. În plus au fost testate audienţele de instruire în domeniile ciberspaţial şi spaţial, coordonarea dintre forţele NATO şi forţele naţionale de apărare şi exercitarea securităţii umane, punând în accent cooperarea interagenţii între armată, ONG-uri şi OI în timpul unei crize.
Rolul HQ MNC-SE în acest exerciţiu
Reamintim opiniei publice că la Summit-ul NATO de la Bruxelles din iulie 2018, Preşedintele României a făcut cunoscută intenţia de a dezvolta pe teritoriul naţional o capabilitate NATO de comandă şi control, în contextul demersului de adaptare a structurii de comandă a NATO şi în condiţiile necesităţii de adaptare la un mediu de securitate regional şi internaţional instabil. Iniţiativa României a fost primită cu interes şi agreată de către participanţii la acest eveniment. În perioada care a urmat, au avut loc discuţii şi întâlniri cu aliaţii din NATO şi au fost iniţiate pregătirile pentru înfiinţarea, la data de 23 iulie 2020, a acestei structuri cu sediul iniţial la Bucureşti. Începând cu data de 1 iulie 2021, în conformitate cu Hotărârea Parlamentului României nr. 8, din 18 iunie 2020, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) s-a redislocat din Bucureşti şi a început oficial activitatea în Garnizoana Sibiu. În cadrul acestui exerciţiu comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu (care face parte din structura de forţe a NATO) va activa conform misiunii sale anume de a asigura comanda şi controla operaţiile terestre ale NATO la nivel corp de armată, în orice situaţie, la criză sau război, cu scopul de a întări postura de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în România şi Bulgaria.