Articol
Sala festivă a Academei Române din Capitala Culturii Europene Timișoara a găzduit în ”Anno Depositionis”, un expozeu briliant susținut de acad. Paul Nierdermaier în tandem cu acad.Dan Dubină (laureatul Premiilor: „Anghel Saligny” și „Henri Coandă“). Cei doi ”au aprins” luminile înțelepciunii, forței și frumuseții, invitând audiența într-o călătorie în lumea cunoașterii.
În deschiderea colovciilor directorul Filialei Timișoara a Academiei Române a salutat prelegerea acad. Nierdermaier focusată pe Banat, remarcând implicit efortul celor peste 70 de tineri din țară, care au publicat cercetări în revista de antropologie ”The Tribune”. Dan Octavian Paul, consultant și expert ICOM, sibian repatriate în Timișoara, a prezentat activitatea științifică a distinsului academician, pigmentând datele cu amintirile familia Paul legate de distinsul oaspete, din anii în care activa la Muzeul Brukenthal.Ulterior PhD.Fleseriu Viorel a adresat mulțumiri acad. Niedermaier pentru coordonarea colegiului redacțional ”The Tribune”, îndrumând tinerii spre modelul cercetării academice.
Reacția oficialităților Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara, a transmis un mesaj aparte Excelenței Sale Paul Niedermaier, menționând: ”Percepția dumneavoastră asupra evoluției orașului este una de mare însemnătate pentru mine iar volumul Ardealul în spațiul Sud-Est European, în care acordați un spațiu consistent Banatului, reprezintă o contribuție valoroasă la promovarea istoriei îndelungate și glorioase a acestor locuri”. Prefectul Mihai Ritivoiu și Subprefectul județului Timiș – prof. Sorin Gabriel Ionescu, au apreciat ”Colocviile academice Nierdermaier” ca fiind un impuls armonic cu definirea noilor valori educaționale, concluzionând: ”Elogiem initiativa Excelenței Voastre ctitorită pe temelia unui volumul istoric, atât de important și apreciem materialele tinerilor cercetători promovați în revista de antropologie a comunicării. La rândul domniei sale Cristian Alin Moș, vicepreședinte Consililului Județean Timiș, cataloga evenimentul ca un exemplu al bunelor practici dintre Guvern și comunitatea academică. Domnia sa a apreciat continutul volumul semnat de acad. Paul Neidermaier, volum care abordează evoluția habitatelor din Banat. Un mesaj călduros a fost trimis de deputatului FDGR, Ovidiu Gant care saluta apariția studiului și în limba germană, cu titlul ”Siebenbürgen im südosteuropäischen Raum”. Feedback universitar Mediul universitar bănățean, prin vocea Prorectorului Prof. Univ. Dr. Isidora Radulov de la Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” și a Decanului, Prof. Univ. Dr. Dorin Dumitru Camen au considerat la unison că "volumul Ardealul în spațiul sud-est European oferă noi orizonturi de cercetare prin intermediul cartografiei”, remarcând că ”The Tribune investește corect în viitorul științific și deschide tinerilor frontierele cunoașterii”. Un mesaj elogios a fost transmis din partea Universității de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara, de prorectorul, Prof. Univ. Dr. Andrei Motoc. Ulterior academicanul sibian a fost felicitat de reprezentanții Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie și ai Facultății de Inginerie Electrică și Energetică. Lector Univ. Dr. Ana Crăsneanu, a transmis mesajul Prof , PhD. Marin Florin Ilieș ”Guvernatorul Districtului Lions 124 România”, cel care notifica următoarele: ”Pasiunea pentru domeniul istoric, pentru cercetările privind evoluția habitatului medieval din Transilvania este complementar cu spiritul altruist al Excelenței Voastre. Suntem impresionați și de încrederea dumneavoastră acordată cercetătorilor din mediul Lions”. Lector Univ. Dr. Ana Crăsneanu a oferit o diploma de excelență academicianului sibian din partea Lions – Districul 124 România și din partea clubului Dinamic-Plus Timișoara. În acest context delegației sibiene i-a fost încredințată diploma ing. Oprea Carabulea acordată de ”Institutului de antropologie I. Reiner” pentru cercetarea ”HoReCa și sustenabitatea societală”.
Vivat, crescat, floreat!
Asistența a fost atrasă de expozeului academicianului sibian, unul conceput ca un slideshow interactiv, care dincolo de mărturiile arheologice, a fost focusat pe „Hărţile de ansamblu, istorice şi etnografice privind Ardealului” precum şi pe vederile aeriene care aduc noi mărturii despre Banatul românesc, fără să neglijeze izvoare istorice scrise privind identificarea procesul de atestare a centrului administrativ a acestui comitat. În cadrul ”Colocviilor Academicianului Niedermaier”, derulate sub semnul ”Knowing#together#stronger!” organizatorii au pregătit o surpriză. Arh.cond. Ilie Crețu, a citit mesajul președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, adresat acad. Niedermaier cu ocazia zilei de naștere. ”Aveți un statut prețios și prețuit pentru că suntenți un model de conduită profesională. Or, societatea noastră actuală are nevoie stringentă de astfel de modele, de exemple autentice de urmat. Un remediu ar fi reașezarea școlii, a educației și cercetării pe un loc central, ca să putem pregăti lumea românească pentru viitor. Vă situați categoric între personalitățile care puteți face și faceți zi de zi acest efort”. Ulterior asistența a ridicat o cupă de sampanie însoțită de celebra urare: ”Vivat, crescat, floreat!” iar distinsul academician a mulțumit tuturor cu o reverență, în aplauzele mediului academic și universitar dar si a invitaților din Timiosara, Iași, Constanta, Arad, Craiova, Alba, Bucuresti, Oradea și Sibiu.