Articol
O dată cu luna octombrie, Sibiul capătă un aer studențesc al celor care vin din diferite zone ale țării să își înceapă ori să își continue studiile. A fi student într-un oraș nou nu este tocmai ușor, ai nevoie de cazare, mâncare, bani de buzunar și de ce nu, poate un job part-time. În privința cazării, există două opțiuni pentru studenții veniți din alte localități: fie își închiriază singuri sau împreună cu alți colegi o locuință, fie se cazează într-unul din căminele studențești administrate de ULBS. A doua variantă este mai ieftină, dar vine la pachet cu micile compromisuri legate de împărțirea aceleiași camere cu alte persoane. Pentru mulți studenți însă, viața la cămin are un farmec aparte și aleg să locuiască împreună cu alți colegi pe tot parcursul studiilor.
Și dacă tot am vorbit de cazare, să vedem cum s-au pregătit cei la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru noul an universitar, în ce condiții sunt așteptați studenții care vor sta în căminele studențești, care este taxa pe care trebuie să o plătească un student care locuiește în cămin, ce îmbunătățiri s-au făcut pe timpul verii și câte locuri au fost puse dispoziție.
În căminele 1, 2, 3, 4 și 6 s-au făcut lucrări de igienizare în valoare de 60.000 lei și lucrări de reparații în valoare de 560.000 lei.
Pentru a afla cât mai multe detalii am luat legătura cu Smaranda Bălan, purtător de cuvânt în cadrul ULBS care ne-a spus: „Căminele sunt pregătite să primească studenții în condițiile cele mai bune. De la lucrările de igienizare și întreținere, atât în camere cât și în spațiile comune și până la schimbarea mobilierului, a saltelelor sau a semnalisticii, am făcut eforturi să îi primim și în acest an pe studenți cu cât mai multe cerințe îndeplinite. Ca o măsură de siguranță suplimentară accesul în cămine se face pe baza cardului ULBS, acestea dispunând de conexiune la internet, precum și de sistem de supraveghere video”.
235 lei un loc într-o cameră la buget, 295 lei la taxă
În ceea ce privește disponibilitatea locurilor de cazare, ULBS pune la dispoziție 1595 de locuri în căminele 1, 2, 3, 4, 6 și 7 și Căminul Facultății de Teologie. Taxa se stabilește în funcție de cămin și de încadrarea studentului la buget sau taxă. Astfel, un loc într-o cameră cu 4 paturi în căminul 1, pentru studenții la buget costă 235 lei/lună, iar unul într-o cameră pentru studenții la taxă 295 lei/lună. La căminul 2, prețul nu este cu mult mai mare, 250 lei un pat într-o cameră cu 4 locuri pentru studenții la buget și 310 lei pentru studenții la taxă.
Cea mai ieftină cazare este la căminul de Teologie, un loc într-o cameră de 4 persoane, la buget costă 185 lei, iar pentru studenții cu taxă, 245 lei. În căminele 3 și 7 se pot caza și studenți pe cont propriu având cameră privată, prețul unei astfel de camere poate ajunge la 800 lei.
Până acum aproximativ 13% din studenții înmatriculați la ULBS locuiesc în căminele studențești. ULBS a luat hotărârea de a nu majora taxele în cămin în acest an universitar, așadar acestea rămân la același nivel cu anul trecut.
Căminele 6 și 7 au fost reabilitate și dotate
În ultimii trei ani au fost reabilitate căminele 6 și 7. De la designul mobilierului, dotarea bucătăriilor, spălătorii moderne, sistemul de iluminare ecologic, draperii pentru umbrire, lift nou și până la crearea unor spații de socializare și sală de studiu modernă, totul a fost pregătit în detaliu pentru primirea studenților. Între cele două cămine menționate a fost amenajat chiar și un spațiu de întâlnire exterior, o filigorie generoasă unde studenții pot socializa pe tot parcursul anului universitar. „Pe lângă sporirea gradului de confort în căminele 6 și 7, am încercat să includem în fiecare cămin solicitările venite dinspre studenți, așa încât am amenajat în spațiile de cazare locuri de pregătit masa dotate cu aragaz, cuptor cu microunde, prăjitor de pâine, frigidere și cafetieră, zone de socializare și am creat acces la o spălătorie echipată cu mașini de spălat automate, pe care studenții o pot folosi, în baza unor intervale orare stabilite”, explică purtătorul de cuvânt al ULBS, Smaranda Bălan.
Potrivit purtătorului de cuvânt, investiția de 10,3 milioane de lei făcută în Căminul 7 a presupus reabilitarea, modernizarea, eficientizarea energetică și dotarea spațiilor de cazare. Căminul studențesc este structurat pe 4 nivele (parter + trei etaje) și dispune de un număr de 179 de locuri de cazare ( în camere de două locuri). O atenție deosebită a fost acordată spațiilor de cazare destinate persoanelor cu dizabilități, în clădire fiind instalat un lift care să le faciliteze accesul. Toate camerele au baie proprie, iar studenții au la dispoziție trei bucătării complet utilate, două spălătorii dotate cu mașini de spălat și uscătoare de rufe și o sală de lectură. De asemenea, căminul dispune de o parcare nou amenajată de 32 de locuri.
Maria-Antonia OANA
Notă: Imagini din Căminele 6 și 7