18 oaspeți din Franța (Primăria Ploeuc – L' Hermitage și Primăria Pledran), Polonia (Primăria Bartoszyce) și Republica Cehă (Grupul de Acțiune Locală "Sfântul Ioan de Nepomuk" Spalene Porici), alături de reprezentanții gazdelor, au participat timp de o săptămână la diverse întâlniri și vizite care, pe de o parte, să-i ajute să înțeleagă sistemul românesc de protecție medicală și socială pentru persoanele vârstnice, greutățile și provocările la care au fost nevoiți să facă față în perioada pandemiei Covid – 19, astfel încât persoanele de vârsta a treia să nu fie izolate complet de restul lumii, precum și modalitățile identificate pentru reintegrarea socială a acestora, atât a persoanelor instituționalizate, cât și a celor ce au locuit în locuințe familiale.
Prima zi cu activități a fost petrecută la Avrig, oaspeții fiind primiți de primarul Adrian Dumitru David la Primăria orașului Avrig. În cadrul întâlnirii desfășurate după primirea oficială, au fost prezentate informări generale despre oraș, organizarea instituției administrative locale și Direcția de Asistență Socială Avrig (structură aflată în structura primăriei). Prezentarea reprezentanților DAS Avrig a avut o parte consistentă despre perioada pandemiei și a Centrului de Servicii Comunitare și Ajutor la Domiciliu pentru Persoanele Vârstnice.
Joia trecută, participanții la mobilitate au fost oaspeții Consiliului Județean Sibiu și ai vicepreședintelui Vlad Vasiu. Cu acest prilej, au fost prezentate date interesante despre județ, europenii fiind informați despre geografia, istoria, cultura, tradițiile, obiceiurile, viața economică, sportivă și socială a județului. Partea a doua a vizitei la Consiliul Județean Sibiu a fost rezervată unei întâlniri cu reprezentanții Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, ce au prezentat date generale despre instituția pe care o reprezintă, structură, compartimente, așezăminte de protecție socială și medicală pentru persoane vârstnice etc.
Tot joi, după orele amiezii, europenii au vizitat Căminului pentru persoane vârstnice Sibiu și au aflat informații interesante despre această structură, organizarea serviciilor oferite în perioada pandemiei, măsuri adoptate pentru protejarea personalului și a asistaților, alte detalii despre activitatea centrului.
În cursul zilei de vineri, delegația ORS a vizitat Unitatea de Asistență Medico – Socială Săliște, aceasta fiind, cel mai probabil, punctul forte al întregii mobilități – schimb de experiență. După ce au aflat detalii despre organizarea și activitatea centrului, vizitatorii au făcut un tur al acestuia, fiind de-a dreptul impresionați de cele văzute, aflate și discutate aici, de primirea de care au avut parte și modul în care au fost respectați.
O experiență asemănătoare a fost și vizita la Senioren Haus Bethel Șelimbăr (cămin privat), desfășurată în cursul zilei de sâmbătă.
Atât la întâlnirile cu oficialitățile administrației publice locale, cât și la cele cu specialiștii și lucrătorii în cadrul serviciilor sociale și de asistență medicală pentru seniori, participanții la mobilitatea ORS au avut posibilitatea de a adresa întrebări referitoare la greutățile întâmpinate în perioada cea mai dură a pandemiei, diverse chestiuni organizatorice, legislative, financiare etc, serviciile oferite seniorilor pentru evitarea izolării complete și reintegrării în ritmul normal al vieții…
Pe lângă activitățile strâns legate de tematica proiectului, programul mobilității a cuprins vizitarea unor societăți comerciale din zona Avrigului (Fabrica de Bere AuGusta, SC Badea Cârțan SRL), vizitarea unor așezăminte muzeale (Muzeul Avrig și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu), plimbări libere prin zona centrală a Sibiului, vizitarea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe Sibiu, participarea la o întâlnire a Șezătorii din Bibliotecă la Avrig, vizitarea Castelului Bran etc., toate acestea având menirea de a adăuga atractivitate mobilității, de a oferi participanților străini posibilitatea aflării unor informații interesante și importante despre gazde și țara noastră.
În mod festiv, mobilitatea în România a proiectului ORS s-a încheiat duminică seara, cu recepția oferită în cinstea oaspeților de primarul Avrigului, Adrian Dumitru David. În cadrul acestui eveniment, delegații au putut asista la un scurt recital susținut de o grupă a Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”, au făcut schimburi de cadouri și și-au împărtășit impresiile formate în urma acestei experiențe.
Proiectul European „Our Reconnected Seniors” se desfășoară din anul 2021 prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene și are ca principal obiectiv identificarea celor mai bune modalități de sprijin pentru persoanele vârstnice (cazate în instituții de ocrotire socială sau nu), astfel încât acestea să nu ajungă în stare de izolare completă față de restul societății, mai ales în cazul apariției unei situații excepționale (pandemie, dezastru etc). De asemenea, proiectul își propune și găsirea soluțiilor pentru reintegrarea persoanelor vârstnice într-un ritm normal al vieții sociale, pentru îmbunătățirea bunăstării sănătății mentale și fizice a acestora, ținând cont de măsurile sanitare aplicate și de posibilitatea apariției unei alte situații excepționale. Criza de sănătate prin care am trecut a avut efecte devastatoare asupra acestei categorii a populației, iar măsurile de distanțare și-au pus amprenta asupra celor mai fragili care au supraviețuit.
În această etapă a proiectului se derulează mobilități în țările fiecărui partener, persoanele implicate având astfel ocazia de a cunoaște sistemul de protecție socială și medicală pentru persoanele vârstnice, de a afla principalele provocări întâmpinate de fiecare partener și structurile de ocrotire socială în perioada pandemiei Covid – 19, măsurile adoptate pentru trecerea mai ușoară peste această perioadă, modalitatea de reluare a activităților normale, precum și principalele ”instrumente” utilizate în acest context etc.
La finalul acestui proiect, partenerii au obligația de a edita, în format tipărit și sub forma unui material video, un jurnal care să cuprindă mărturii ale persoanelor de vârsta a treia referitoare la experiențele trăite în perioada Covid – 19. Materialul va cuprinde mărturii despre nevoile și lipsurile resimțite de persoanele vârstnice, felul în care s-a derulat relația cu familia în perioada pandemiei, modalitatea de organizare a vieții de zi cu zi, nevoia de sprijin și modalitatea de obținere a acestuia, provocările cel mai greu de suportat, mijloacele de comunicare, autoritățile pe care s-au sprijinit pentru parcurgerea acestei perioade, percepția referitoare la măsurile restrictive aplicate de autorități, sursele de informare, modalitatea de revenire la viața fără restricții, bilanțul personal după Covid – 19, aspectele pozitive deprinse după perioada pandemiei etc. De asemenea, prin participarea la proiect este asumată și contribuirea la crearea unei broșuri – ghid de bune practici, ce va cuprinde sfaturi și idei care pot fi utile autorităților locale, regionale și naționale, pentru evitarea izolării persoanelor vulnerabile (în special a vârstnicilor), în cazul apariției unei situații excepționale (pandemie, dezastru natural, stare de alertă/urgență etc), în urma căreia se pot aplica măsuri de interzicere sau restricționare a circulației libere.
Din delegațiile celor trei țări au făcut parte lucrători în cadrul diverselor structuri de asistență și ocrotire socială pentru seniori, persoane din conducerea organismelor de coordonare a acestor structuri, membri și colaboratori ai echipei ce a elaborat proiectul, aleși locali și departamentali, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale ce desfășoară și activități sociale, alți invitați.
Ultima mobilitate din cadrul proiectului se va desfășura în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie 2023, în Polonia.