A început Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu 2023 – SCAF. 150 de artişti, 20 de ţări, zece spaţii expoziţionale

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Din China până-n Uruguay, din Peru până-n Finlanda, din Africa de Sud până-n Siria, avem artişti aici. Încercăm în primul rând să oferim aici servicii culturale de calitate sibienilor şi Sibiului şi să poziţionăm în luna septembrie un tradiţional eveniment de artă contemporană, care să aibă loc anual la Sibiu. Muzeul Naţional Brukenthal are puterea şi energia de a realiza un astfel de festival", a spus, în deschiderea evenimentului, managerul MNB, Alexandrul Constantin Chituţă. El a mai spus că prin SCAF "încercăm să realizăm o punte de legătură între artişti din România şi din străinătate. O punte de dialog între curatorii din România şi curatorii din străinătate, directori de muzee şi instituţii. Să realizăm un dialog cu ce înseamnă noile tendinţe…"
"Acest festival este cel mai amplu festival de artă contemporană din Europa de Est, cel mai important eveniment din istoria oraşului Sibiu, cea mai importantă expoziţie de peste 1.000 de ani de existenţă a oraşului Sibiu, este dcea mai amplă expoziţie de artă şi cel mai amplu festival din Europa de Est în ceea ce înseamnă tehnicile pe care dumneavoastră o să le puteţi vedea", a mai spus Alexandru Chituţă. 

Raluca Turcan: "Dacă se întâmplă la Sibiu, mi-aş dori să se multiplice şi în ale locuri din ţară"

"Mi se pare firesc oarecum ca cel mai mare festival de artă contemporană să se desfăşoare la Sibiu", a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan. Ea a adăugat că Sibiul "are oameni iubitori de frumos, are turişti, are brand care face ca orice eveniment cultural să capete amploare şi recunoaştere naţională şi internaţională". "Dacă se întâmplă la Sibiu, mi-aş dori să se multiplice şi în ale locuri din ţară şi să se urmeze exemplele de bună practică extraordinară desfăşurată în Sibiu, prin instituţii culturale extrem de active şi implicate în ceea ce înseamnă viaţă culturală sibiană românească şi dezvoltare prin cultură", a mai spus ministrul Turcan.
Cei prezenţi au vizionat, în continuare, mesajul rostit cu acest prilej de ministrul de externe, Luminiţa Odobescu. Ca o paranteză, MAE a mai anunţat solicitarea ca festivalul de la Sibiu să fie realizat anual, sub patronajul său.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

SCAF va fi şi la Fabrica de Cultură, de anul viitor

"…Sibiul se defineşte ca un oraş cultural. Şi ca un oraş cultural care se respectă, avem parte în Sibiu de foarte multe festivaluri de diverse genuri, festivaluri care unele au devenit deja tradiţie, care adună foarte mult public şi care au un mare succes. Dar ca Sibiul cultural să crească, aven nevoie în continuare de altceva. Şi aceasta este altceva, ceea ce faceţi dumneavoastră aici este un festival care sunt sigură că va avea foarte mult succes", a spus, la rândul ei, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor. Ea a subliniat că, în contextul în care Primăria Sibiu va achiziţiona în acest an locul numit "Fabrica de Cultură", anul viitor unelee xpoziţii din cadrul ediţiei viitoare a SCAF, să se desfăşoare acolo.  

Despre importanţa Festivalul Internațional de Artă Contemporană au mai vorbit Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chișinău, care a dat citire şi mesajului ministrului culturii din Repulica Moldova Sergiu Prodan, Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, prof. Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gilda Lazăr din partea sponsorului JTI, prof. univ dr. Ioan Sbârciu de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi Ana Negoiţă, unul din curatorii ediţiei curente.  

*

SCAF 2023 este organizat de Muzeul Național Brukenthal, împreună cu Asociația "Brukenthal von Studio", sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi în parteneriat cu Ministerul Culturii. În cadrul festivalului, expun peste 150 de artiști din 22 de țări de pe cinci continente, evenimentul fiind socotit cel mai amplu festival de artă contemporană din România. cea mai mare expoziție din istoria orașului Sibiu, fiind de fapt vorba de zece expoziții în zece spații diferite. SCAF 2023 este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe.

Curatorii ediției curente sunt Ana Negoiță şi Alexandra Runcan. Conceptul grafic îi aparține artistului Laurențiu Midvichi. Artiștii străini au participat cu sprijinul ambasadelor din România ale statelor China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Finlanda, Uruguay, Emiratele Unite Arabe, Georgia.
Expoziţiile și evenimentele din cadrul festivalului au loc în Muzeul Național Brukenthal (Palatul Brukenthal, Casa Albastră, Muzeul de Artă Contemporană) şi în alte spaţii ca Turnul Sfatului şi Centrul Cultural "Habitus".
Tema acestei ediţii a festivalului este "IN|TOUCH", "o metaforă a inter-conectivității și interactivității limbajului cultural contemporan", spun organizatorii. SCAF este anul acesta  la ediţia a IV-a. 

Sponsorii acestei ediţii sunt Hotel "Ramada" Sibiu, JTI, Dinamica, Moara Cibin, Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați, Gama Sibiu, Sineva.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image 

Autor
16 septembrie 2023 la 18:16

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit