Articol
Medicina tradiţională chineză a demonstrat, cu multe sute de ani în urmă, calităţile antioxidante şi anticancerigene ale dovleacului.
Monahul Pahomie de la Mănăstirea Cozia a păstrat multe din leacurile aflate de la călugării mai bătrâni.
Pasta de seminţe de dovleac ameliorează şi chiar vindecă adenomul de prostată, guta şi elimină paraziţii intestinali. Se iau 2 linguri de seminţe decojite, nesărate, neprăjite, se pun la înmuiat 12 ore într-un pahar cu apă caldă. Apoi se scurg timp de 15 minute. Se trec prin maşina de tocat, după care se amestecă cu apa în care au stat la înmuiat până la obţinerea unei paste omogene. Aceasta se consumă pe parcursul unei zile. O cură durează 3-4 săptămâni. În timpul tratamentului, se recomandă regim vegetarian. Pentru eliminarea lichidului de ascită, eliminarea calculilor biliari şi renali, dar şi pentru tratarea afecţiunilor tumorale, se prepară o tinctură dintr-un dovleac de 3 kg şi 500 ml alcool dublu rafinat. Se spală dovleacul şi se taie un capac pe unde se scot seminţele din interior cu ajutorul unei linguri de lemn. Se umple dovleacul cu cele 500 ml de alcool. Se pune capacul la loc şi se lipeşte cu scoci, astfel încât să nu pătrundă aerul. Se lasă la macerat 30 de zile, în care timp se agită în fiecare zi. Se amestecă totul în blender. Dacă doriţi să fie mai dulce, se poate amesteca şi cu miere, dar nu înainte de a strecura conţinutul printr-un tifon dublu. Cura durează 30 de zile. Se administrează 3 linguri pe zi, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Se va face o pauză de 20 de zile. Apoi cura se poate repeta.
Dovleacul alb şi cel galben se indică a fi consumate fierte sau coapte în dieta zilnică. Două felii de dovleac pe zi estompează ridurile, iar tenul devine mai luminos fără să aducă un surplus de calorii în organism.
Bibliografie: "Leacuri mănăstireşti" – Mariana Borloveanu