Expoziţie de sculptură la Muzeul de istorie „Valea Hârtibaciului” din Agnita

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Inaugurarea expoziţiei a fost nu numai un eveniment cultural cu momente artistice ci şi un remember al acelei perioade de efervescenţă artistică care a cuprins atunci oraşul Agnita. Despre acele trăiri au vorbit Mariana Deneş, directorul Muzeului „Valea Hârtibaciului”, în acea perioadă şi Anca Maria Scripca, artist plastic, participantă la Tabăra de creaţie, autoare a ceramicii „Portret Zoomorf„, lucrare expusă în actuala expoziţie, împreună cu lucrările lui Nicolae Deleanu, Iulia Dinescu, Doru Arăzan, Ana Filimon, Iosif Crişan şi Emil Mureşan a cărui lucrare „Maternitate” împodobeşte parcul din faţa primăriei.

Mihaela Nevodar, directorul Muzeului „Valea Hârtibaciului”, iniţiatoarea acestei expoziţii, a ţinut şi a reuşit să realizeze cu ocazia inaugurării un spectacol artistic pe măsura operelor prezentate. Preotul Andrei Iancu, protopopul  Protopopiatului Agnita a ţinut să definească, din punct de vedere religios noţiunea de geneză, făcând o analogie între creaţia divină şi artistul creator. „Am fost creaţi ca oameni cu trup şi suflet pentru a fi permanent într-o legătură cu Dumnezeu, iar această legătură cu Dumnezeu era ceva de genul relaţiei sculptorului cu opera sa, care se întoarce iar şi iar la sculptura lui pentru a o perfecţiona”.

Invitaţi la acest eveniment cultural, poeţii Laurian Graef, Magda Ignat şi Rodica Ţichindelean au citit din creaţiile  lor literare. Momentul artistic a fost completat de surorile Cezara şi Antonia Gânfălean care împreună cu Bogdan Săftescu au încântat auditoriul cu melodiile interpretate. Cu aceeaşi plăcere a fost ascultat şi Tin Vasilescu acompaniat cu acordeonul, de tatăl său. O impresie deosebită a făcut Ionuţ Mihăilă care a prezentat cu mult talent un colaj de poezii din clasicii Nichita Stănescu,  Lucian Blaga şi Mihai Eminescu.

Evenimentul petrecut în curtea Muzeului „Valea Hârtibaciului” cu ocazia inaugurării expoziţiei „Geneze” a fost un moment cultural bine realizat de muzeograful Mihaela Nevodar.

Autor
28 august 2023 la 18:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 31 minute
Primăria Sibiu demarează o nouă etapă de înregistrare GRATUITĂ a terenurilor în cadastru și cartea funciară, în cartierul GUȘTERIȚA
O nouă sesiune anuală de înregistrare gratuită a terenurilor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 oră
(ACTUALIZARE) Cinci elevi de la ”Brukenthal” au ajuns la spital acuzând mâncărimi la nivelul feței
În urma evaluării medicale complete, 5 copii cu vârste de 13 și 14 ani, care prezentau simptome de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
(FOTO) Sibienii de la PUMA, pe podiumul de premiere, la Sarajevo. România este campioană europeană la taekwon-do ITF
Cu 13 medalii de aur, 9 de argint și 22 de bronz, România a devenit campioană continentală de...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 oră
Fosta Școala de Aviație din Mediaș se transformă în Centru Comunitar Medico – Social
Primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, a participat în prima zi a acestei săptămâni la recepția finală a obiectivului...
Actualitate
2 min de citit