Articol
A văzut lumina zilei la data de 17 iulie 1947 la Târgu-Jiu (judeţul Gorj) – loc ce i-a fost veritabilă apă vie în plan existenţial. Părinţii iubitori, Ioana-Floarea şi Gheorghe, dar şi bunica maternă Asineta i-au trasat acele repere responsabile (ulterior) de altitudinile sufleteşti, morale şi intelectuale.
A apreciat mereu cărţile scrise cu eleganţă şi erudiţie, menite a ciopli cele mai frumoase ziceri, acele cărţi care înnobilează nu doar rafturi, ci şi minţi respectiv suflete, şi drept urmare, începuturile vastei biblioteci personale se află în perioada studenţiei (la Cluj-Napoca, în cadrul prestigioasei Universităţi Babeş – Bolyai – Facultatea de Litere – specializarea română-rusă).
Handbalul, început în clasa a-IX-a, l-a ridicat treptat la rangul de performanţă – din postura de portăriţă- atât în cadrul echipei U Cluj cât şi al echipei CSM Sibiu. Venirea la Sibiu (prin repartiţie) a însemnat întâlnirea cu unul dintre cei mai iubiţi pământeni – soţul Ilie Popa (celălalt sportiv al familiei – zidit de bună voie la temelia atletismului ca mărşăluitor, antrenor şi arbitru internaţional IAAF).
Doina Floarea Popa a oficiat de la catedră, vreme de 6 ani, limba şi literatura română la Liceul „Independenţa” şi la colegiile Gheorghe Lazăr şi Octavian Goga respectiv limba rusă vreme de 30 de ani în cadrul Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Preocupări pe teme precum vitaminizare sufletească, vocabularul existenţial, conduita echilibrată în materie de stil de viaţă, cum se poate trăi frumos şi cu folos – au transformat-o (şi a fost extrem de recunoscătoare pentru această stare de fapt) în colega (pensionară) de cuvânt a jurnaliştilor reputatului cotidian sibian “Tribuna”.
A iubit necondiţionat, a dăruit şi s-a dăruit infinit. Şi-a imprimat tiparul făpturii în cei care au avut bucuria de a o cunoaşte.
Doina Floarea Popa – o lumină de OM!
Iar pentru mine, este pentru totdeauna MAMA!
Ramona POPA PETRIŞOR