Articol
Vremea carburanților relativ ieftini a apus. După ce anul trecut litrul de motorină sau benzină costa până la 10 lei, iar statul a intervenit, alocând o compensare de 50 de bani pentru litrul de carburant, a urmat o perioadă în care tarifele au scăzut.
În prima jumătate a anului 2023 prețurile păreau să se fi „domolit”, benzina și motorina costând aproximativ 6 lei, în funcție de distribuitor și sortiment. România s-a numărat printre țările cu prețuri mici la carburanți, comparativ cu alte state. De la jumătatea lunii iulie însă, tarifele au început să crească și la noi, astfel că în doar trei săptămâni carburanții s-au scumpit, în medie, cu 70-80 de bani/litru.
Înapoi la pragul psihologic de 8 lei
A doua jumătate a lunii iulie a adus o creștere constantă a prețului benzinei și motorinei, fiind depășit pragul psihologic de 7 lei, pentru ca acum să ne îndreptăm spre un nou prag, acela de 8 lei/litru. Există benzinării unde, în funcție de sortiment, benzina și motorina au ajuns să coste 7,99 lei/litru. Pentru tipurile de carburant mai ieftin sibienii plătesc între 7,3 și 7,5 lei/litru. Una dintre explicațiile oferite de cei ce analizează fenomenul creșterii prețurilor produselor petroliere este aceea că scumpirile sunt generate de cererea crescută raportată la o producție mai mică de carburanți. Cu toate acestea, România continuă să fie una dintre țările europene cu benzină și motorină ieftine. La jumătatea lunii iulie, când la noi benzina și motorina costau 6,8-7 lei/litru, în țări precum Ungaria sau Slovenia litrul de carburant se vindea cu 8,5-9 lei.