Articol
Sinagoga Mare din Sibiu va găzdui în ziua de 9 august, de la ora 18.30, un concert de caritate pentru Comunitatea Evreiască din Odesa. Înainte de a face referiri la acest eveniment se impun sumare date privind istoria evreilor din Odesa, asta pentru a știi ce înseamnă așezarea pentru această comunitate.
Odesa percepută ca o lume în afară de așezările antice
Conform înscrisurilor, de la întemeierea orașului modern în 1795, Odessa a fost casa uneia dintre cele mai mari populații de evrei din Ucraina și a cuprins cel mai mare grup etno-religios din regiune pe tot parcursul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea. Evreii au susținut activitățile economice ale regiunii de multe secole. Începând cu secolul al XVI-lea, evreii din coroana poloneză s-au stabilit în ceea ce este astăzi sudul Ucrainei, lucrând ca negustori, importatori și traducători. Aceștia erau activi și în exportul de mărfuri din Crimeea către continent, deținând o parte substanțială din magazinele și tavernele din regiune. După abolirea Sichului Zaporozhian în 1775, când rușii au preluat controlul asupra zonei, evreii s-au mutat în orașele de coastă nou înființate, unul dintre ele fiind Khazhibei, care a fost redenumit Odesa. Primii coloniști evrei din regiune erau evrei sefarzi, care migraseră din Crimeea. În regiune au fost găsite mai multe pietre funerare scrise în ebraică datate între 1765 și 1789. În această perioadă, existau mai multe instituții religioase evreiești, inclusiv o societate funerară, o sinagogă și o școală pentru orfani numită Talmud Torah. A fost construită un hekdesh (casa de lucru) și a fost organizată o Kehillah (comuna).Imigrația în regiune a avut loc în două valuri distincte în primele două decenii ale secolului al XIX-lea, Iimigranții evrei „au privit Odesa, cu străzile sale largi și clădirile din calcar, ca pe o lume în afară de așezările antice cu care erau obișnuiți, iar Odesa a ajuns să reprezinte evreilor din alte părți […] opțiunea unei noi așezări, o schimbare a climei, a posibilităților economice și a perimetrelor de comportament religios acceptabil”.
Trupa de klezmer Kommuna Lux
Concertul caritabil susținut de trupa de klezmer Kommuna Lux vine pe fundalul războiului neliniar și atipic declanșat în urma invaziei Ucrainei de către trupele Rusiei. Concertul susținut de Kommuna Lux vrea să readucă atmosfera absolut unică a acelor locuri parcă avînd o aură maritimă în aer, dar și să pună în valoare umorul tipic atemporal al coastei ucrainene a Mării Negre. Proverbul evreiesc „Există întotdeauna un pește viu“, ar fi motto-ul propus de componenții trupei care doresc să arate că în ciuda terorii comunitatea denotă multă poftă de viață căci ''În Odessa toți oamenii râdeau și cântau…". Aceste cuvinte fac parte chiar dintr-un cuplet vechi, folosit acum de Kommuna Lux, dar într-un stil numit "Odessa Gangsta Folk", prezent în muzica Klezmer palpitantă și în cântecele populare din orașul lor natal. Trup se bucură de o mare popularitate câștigată în cadrul festivalurilor Koktebel Jazz Festival, Kyiv Klezmer Fest, Atlas Weekend sau Woodstock Ukraine,d ar și în urma participărilor la Festivalul Internațional de Klezmer Fürth, Festivalul de Vară al Culturilor din Stuttgart sau transVOCALE din Frankfurt/Oder, precum și la Teatrul Haifa din New York sau Master. Câștigarea premiului european „Eisernen Eversteiner”, de muzică populară din Germania, care le-a fost acordat în 2018 la festivalul Folkherbst din orașul Plauen vine să certifice /susțină afirmațiile noastre.
Confesiunea liderului acestei trupe
Înainte de concertului de la Sibiu, Bagrat Tsurkan a ținut să tansmită publicului, care le va onora concertul, o scurtă caracterizare a odesiților marcată de "marea lor toleranță, de un stil de viață ușor și un simț al umorului foarte special şi locul chanson-ului rusesc ca gen independent. Aceste cântece au fost create cu peste 100 de ani în urmă la Odessa, iar în ultimele decenii, în ciuda multor interdicții, această muzică îndrăgită a ajuns chiar şi în ultimul colț al Uniunii Sovietice”. adăugând în final: ”Este Odessa și toată Europa de Est în aranjamente condimentate (…) Cu ani în urmă cei care făceau muzică făceau flash mob-uri zgomotoase la celebra piață de pește din oraș numită Privoz, în vechea linie de tramvai din lemn numărul 5, pe promenada Bulevardului Primorsky și pe bărci ruginite de pe populara plajă Lustdorf".