Medicina naturistă: Cimbrişorul (Thymus serpyllum)

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Face parte din familia Laminaceae. Este un subarbust cu ramurile culcate la pământ, care împrăştie un miros deosebit, când este înflorit. Creşte mai ales pe soluri aride şi nisipoase. Este întâlnit în Europa. Principalii constituenţi sunt: tanin, principiu amar, renoli, timol, carvacrol, cimen, substanţe iritante, săruri minerale, terpine.

În zona montană, este folosit în alimentaţie, la aromatizarea mâncărurilor. În industrie, este folosit la aromatizarea cărnii şi legumelor.

Intern, stimulează circulaţia capilară, ajută fizic şi psihic. Este tonic nervos. Se consideră că îmbunătăţeşte inteligenţa. Are şi proprietăţi afrodisiace, este hipotensiv, expectorant, stimulează leucocitoza în bolile infecţioase. Este antiseptic intestinal, pulmonar, genito-urinar, diuretic, sudorific, vermifug, antiseninos, cicatrizant, antireumatismal, paraziticid. Se recomandă în leucoree, insomnii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Extern, în furuncule, dermatoze, plăgi, îngrijiri dentare şi bucale, căderea părului, scabie.

Se prepară o infuzie dintr-o crenguţă la o ceaşcă de apă care se fierbe 2-3 secunde. Se infuzează 10 minute. Se îndulceşte cu miere. În tusea convulsivă, se asociază esenţa de cimbrişor + eucalipt + chiparos. Infuzia de cimbrişor este foarte indicată dimineaţa, la micul dejun, în loc de cafea sau ceai.

Împotriva durerilor reumatice, se mărunţeşte cimbrişor, se încălzeşte într-un recipient, se pune într-o cârpă şi se aplică în zona dureroasă. În 1887 s-a demonstrat acţiunea bactericidă a esenţei de cimbrişor asupra bacilului cărbunelui, a bacilului tipic asupra meningococului, bacilului Eberth, bacilului difteric, stafilococului. Dr. Courmont Morel a demonstrat efectul cimbrişorului asupra tuberculozei. Spălatul dinţilor cu cimbrişor distruge flora microbiană în trei minute. Planta se foloseşte în homeopatie la tratamentul tusei şi în probleme stomacale.

Bibliografie: "Universul plantelor" – C. Pârvu.

"Aromaterapia" – Jean Valnet.

Autor
02 august 2023 la 17:36

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 36 minute
Video: Capre negre, surprinse nu departe de Sibiu, la plimbare pe culmi
Natura continuă să demonstreze că deține supremația în materie de frumusețe și capacitate de a ne surprinde, indiferent...
Național
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 51 minute
Vești bune pentru turiști, vești proaste pentru hotelieri: cazările din Sibiu, mai ieftine decât în anii trecuți
Tot mai multe voci care susțin, în ultima vreme, că Sibiul cunoaște un regres din punct de vedere...
Actualitate
2 min de citit
acum 20 ore
„Spovedania” emoționantă făcută unui medic sibian: „Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut..!”
Un mesaj cutremurător, care relevă în egală măsură „agonia și extazul” sistemului sanitar românesc, a fost trimis unui...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Cum va fi vremea de Paști și după
Suntem în preajma unei mari sărbători: Învierea Domnului. Pe lângă pregătirile pentru ziua de Paști, orele libere din...
Știri
1 min de citit