Articol
În urmă cu un secol, existau preocupări constante pentru păstrarea şi administrarea colecţiilor militare. Pentru a cunoaște nivelul de înzestrare (în urmă cu un secol) dar și modul de organizare expozițional militar, continuăm publicarea selectivă a adresei din februarie 1925, transmisă de „Ministerul de Războiu – MARELE STAT MAJOR. Secţia de Istorie. MUZEUL MILITAR NAŢIONAL. Parcul Carol” la „Redacţia şi Administraţia Asociaţiunea Sibiu”: «Pe cât este posibil secţiunile militare vor trebui să fie astfel organizate, încât să pună în evidenţă amintirile istorice atât de interesante ale populaţiei înconjurătoare, exemplu: Secţia Militară dela Sibiu, va cuprinde pe lângă materialul istoric din răsboiul actual şi un material dela epoca Daco-Romană până la 1916, reliefându-se faptele lui Horia, Cloşca şi Crişan, revoluţia dela 1848.
După primirea No.7 din biblioteca Astra voi mai putea adăuga şi jertfele românilor din Ardeal, Banat, Crişana, Szatmar şi Maramureş. În Transilvania, aproape la toate muzeele nu există nici o piesă în care să se vadă trecutul nostru istoric şi dacă în unele muzee, există câteva toate sunt adaptate la trecutul istoric al Ungurilor.
Secţiunile Militare provinciale vor fi indispensabile şcolilor, regimentelor, populaţiei, contribuind în mod covârşitor la educaţia sănătoasă a tineretului de azi şi la consolidarea ţărei noastre, iar pentru provinciile alipite de un interes netăgăduit de propagandă naţională. În aceste provincii unde populaţia nu este răsfăţată de binefacerile muzeului militar o asemenea secţiune militară, este un sâmbure sănătos în jurul căruia să se creieze un centru cultural.
LOCALURI. În toate oraşele vizitate, chestiunea localului este dificilă. Faţă însă de promisiunile autorităţilor militare şi civile în raport cu scopul ce ne-am propus, localurile ar fi următoarele: La Sibiu. Este exclusă ideia aşezărei secţiunei militare în unul din localurile din muzeele aflate. Localul ales ar fi la Comandamentul Corpului 7 Armată în centrul oraşului în cele 3 camere unde se află un început de Muzeu cu material adunat din ordinul D-lui General Cihoscky şi sub conducerea D-lui General Macarovici. FONDURILE. De comun acord cu autorităţile militare şi civile s’a stabilit în principiu: a)Prefecturile şi primăriile să aloce în budgetul din anul 1925, sumele necesare pentru creierea secţiunilor militare. b)Instituirea unui comitet compus din Comandantul Corpului de Armată, Prefectul oraşului. Primarul. Directori de licee sau muzee şi alţi membri care ar putea contribui la creierea acestor secţiuni. Acest comitet se va ocupa cu adunarea de materiale din întreaga provincie, cu adunarea de fonduri, iar cu administrarea materialelor şi fondurilor se va delega un Director de Muzeu. Realizarea acestor secţiuni trebuie să se înfăptuiască cât de curând mai ales în ţinuturile alipite unde un astfel de Muzeu este necesar şi unde prin bunăvoinţa lor şi tenacitatea noastră, s’ar putea încheia anul 1925 cu înfăptuirea întregului program prevăzut în I.D. No.915. Pentru înjghebarea secţiunei militare la Sibiu, Muzeul Militar poate veni în ajutor cu următoarele colecţiuni:
1.O colecţie de arme vechi, săbii, iatagane luate din Depozitul de Armătură Târgovişte şi de la Muzeul Militar din cele aflate în dublu exemplar. 2)O colecţie de arme, săbii şi lănci cu care am luptat la 1877 luate dela Depozitul de Armătură Târgovişte. 3)O colecţie de arme, carabine, săbii, lănci, mitraliere, puşti-mitraliere cu care am luptat în răsboiul mondial luate dela Muzeul Militar şi de la Depozitul de Armătură Târgovişte.4) O colecţie de arme, carabine, săbii, mitraliere, lănci capturate dela Austrieci, Unguri, Bulgari, Turci, Germani în campania 1916-1919, luate dela Depozitul de Armătură Târgovişte. Toate aceste colecţii vor fi aşezate în rastele după modelele date de Muzeul Militar. 5)O colecţia de proectile trase în luptele dela Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti dela Pirotechnia Armatei. 6)O colecţie de spărturi de obuze dela Muzeul Militar. 7)O colecţie de proectile de Inf., mitraliere dela Pirotechnie. 8). O colecţie de grenade dela Pirotechnie. Toate aceste obiecte vor fi aşezate pe rastele după modelele date de Muzeul Militar. 9)O colecţie de tunuri întrebuinţate de armata română în răsboiul actual şi capturate dela inamic cu proectilele lor, dela Depozitul de Armătură Târgovişte. 10)O colecţie de măşti contra gazelor de luptă dela Depozitul Armatei. Montajul acestor măşti se va face pe capete de ghips şi vor fi distribuite de Muzeul Militar. 11) câte un costum de infanterie, cavalerie, artilerie, geniu, marină, sanitar, intendenţă dela 1830, 1877, 1913, 1916 în total 25 costume. 1.O colecţie de portrete 50/60: Traian, Decebal, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Cuza Vodă, Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regina Maria, A.S.R. Principesa Elena şi A.S.R. Principele Carol. 2.O colecţie de fotografii 30/40 din răsboaiele lui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, 1877, 1916 şi 1919. 3.O colecţie de câte 50 fotografii 18/24 cu episoade şi arme din luptele dela a)Traian cu Dacii. b)Ştefan cel mare. c)Mihai Viteazu.d)1877.e)1913.f)campania din Transilvania.g) Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti, Tisa, Galiţia. 4.O colecţie de picturi şi sculpturi date de Muzeul Militar sau cumpărate dela diferiţi pictori şi sculptori.
Acestea sunt proectele cerute pentru înfiinţarea acestei secţiuni militare la Sibiu. La întrunirea consiliului din săptămâna viitoare se va vota şi înfiinţarea ei (…) Directorul Muzeului Militar Lt. Colonel (semnătura indescifrabilă)».
S-a păstrat și răspunsul Asociaţiunii (nr. 340/1925, din 24 februarie): «Confirmăm primirea scrisorii D-voastră nr. 84 cu data de 15 februarie a.c. şi ne luăm voie a Vă comunica că proectul de înfiinţare a unei secţiuni a armatei pe lângă Muzeul nostru a devenit realitate încă din anul 1921, când am aranjat şi pus la dispoziţia publicului vizitator prima cameră în care sunt aranjate puşti, pistoale, ţevii, puşcă mitralieră, o colecţie de sfărâmături de proiectile din luptele din jurul Sibiului, măşti de gază, etc. Ne expuse din cauza lipsei momentane de spaţiu avem: originalele jertfelor din răsboiu, diferite proclamaţi, tablouri, archivul-militar al Ardealului începând cu anul 1700, cartoteca mormintelor eroilor în lucrare. Sperăm că în scurt timp ni se vor mai putea elibera încă patru camere în clădirile noastre unde vom aranja şi restul de obiecte. Secţiei armatei Muzeului nostru îi mai aparţin: Muzeul anilor 1848-49 din Vidra şi Cimitirul eroului Avram Iancu din Ţebea, unde pe lângă Avram Iancu şi soţi mai sunt 72 de eroi din răsboiul pentru întregirea neamului. (…) D-sale D-lui Director al Muzeului militar-naţional».
Din corespondenţa organizării manifestărilor de la Şelimbăr, am selectat o adresă către autorităţi (nr. 1792/18 august 1925): «Domnule Primpretor, La 28 Octomvrie a.c. se împlinesc 325 de ani de la înfrângerea lui Andrei Batori de cătră Mihai Viteazul, înfrângere care a permis lui Mihai Viteazul să traseze hotarele României de azi. Mucenicii căzuţi în acea luptă îşi dorm somnul lin în movila cunoscută din hotarul comunei Şelimber. Asociaţiunea noastră doreşte să sărbătorească această zi prin ridicarea pe movilă a unei troiţe comemorative. Cum ocazia sfinţirei acestei troiţe va lua parte un public numeros, Vă rugăm domnule primpretor, să binevoiţi a ordona ca drumul ce duce dela şoseaua naţională spre troiţă să fie din vreme pietruit cu pietriş din râul din apropiere. Acest lucru, credem, l’ar putea face în mod gratuit comuna Şelimber din apropiere, cu atât mai mult că oamenii din comună îl folosesc mult în lucrările lor agricole. Pentru a fi drumul cât mai accesibil, credem, că ar fi bine dacă acest lucru s-ar face la începutul lunei Septemvrie. (…)». O altă adresă din 2 octombrie, îl informează pe primpretor, că « (…) drumul necesar pentru a ajunge la troiţă va fi fixat pe teren Luni în 5 octomvrie a.c., cu pociumpi din 20 în 20 m. Vă rugăm deci domnule primpretor să binevoiţi a lua dispoziţii conform promisiunii D-voastră ca acest drum să fie pietruit pentru ca în ziua de 26 Octomvrie când inaugurarea să poată fi folosit».
(va urma)