Articol
Cu 10 zile înaintea Summit-ului de la Vilnius, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vizitat Ganizoana Sibiu iar obiectivele vizitei de documentare au fost focusate pe: Comandamentul NATO, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Centrul Național de Instruire de la Cincu. unde a avut întâlni cu militarii din cadrul Grupului NATO de luptă. Prima parte a vizitei a fost rezervată Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO.
Headquarters Multinational Corps South-East
Înaintea Summit-ului de la Vilnius, când se vor adopta noile planuri NATO de apărare, pentru a recunoaște contribuția aliaților pentru apărarea României și a întregii Alianțe, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a inspectat stadiul invetiției militare de la Sibiu și a remarcat implicarea gl.mr. Dragoș-Dumitru Iacob, comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est. Potrivit domnului Mircea Geoană ”Comandamentul Corpului Multinațional de Sud- Est este un adevărat motor al schimbării, fiind parte integrantă a arhitecturii de comandă și control care susține postura de apărare și descurajare a Alianței noastre”. La sediul Comandamentului NATO Mircea Geoană a făcut referire la contextul de instabilitate regională și la prioritățile HQ MNC-SE. Secretarul general adjunct al NATO a salut investiția substanțială a statului român privind facilitatea modernă de la Sibiu, aflat în stadiu avansat de finalizare, facilitate adaptată la amenințările de securitate de azi și din viitor, în care militarii români și cei străini vor continua să lucreze împreună si pentru securitatea Falancului estic NATO și pentru protecția României.
Investiții în armată și în cariera militară
La Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu Mircea Geoană se declara încântat de întâlnirea cu studenții și personalul didactic militar și civil din instituție, precum și cu studenți ai Universității “Lucian Blaga”. Aici Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană a fost însoțit de gl.mr. Dragoș-Dumitru Iacob, comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est, de gl.bg. Daniel Pop, șeful Direcției Instruire și Doctrină din cadrul Statului Major al Apărării și de Dragoș Manea, șeful de cabinet al Secretarului General NATO. În cadrul vizitei de informare-documentare de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu Mircea Geoană a apreciat procesul didactic și activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare din AFT dar si eforturile manageriale depuse de rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan. ”A investi în armată, în cariera militară, în dotarea materială, reprezintă mai mult decât o cerință de securitate națională sau de obligație față de NATO” a spus Mircea Geoană. Tot aici domnia sa sublinia că „nu există țară de succes în istoria umanității care să nu fi avut un sistem de educație performant”, o cerință clădită cu responsabilitate și profesionalism în AFT, unde a simțit o imensă bucurie să constate un nivel de expertiză ridicat și o instituție de elită pentru ”Armata Române și pentru Alianței noastră”. Excelența Sa a remarcat în acest sens ”condițiile excelente, profesori dedicați, și tinerii pe care Patria și NATO se vor putea baza acum și în viitor”.
Reziliența militaro-civilă
”Văd că aici la Sibiu tinerilor din toată ţara, din toate mediile sociale le oferiţi, prin educaţia de excepţie o adevărată arhitectură a oportunităţilor (…).Este potrivit să vorbim sincer despre educaţie căci nu există ţară de succes în istoria umanităţii care să nu fi avut un sistem de educaţie performant” a spus Excelența Sa menționând ”că națiunile care au investit în educaţie sistematic, tenace generaţie după generaţie au fost naţiunile care au putut să se autodepăşească”, o realitate de care trebuie să țină cont și România. Secretarul General Adjunct al NATO a susținut acest orizont de așteptări făcând referire și la ”Acceleratorul NATO de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord” (DIANA) care a devenit operațional pentru a rezolva provocările critice de apărare și securitate. DIANA sprijină pe cei mai buni și mai străluciți să dezvolte tehnologii cu dublă utilizare pentru a rezolva probleme în trei domenii: reziliența energetică, detectarea și supravegherea dar și partajarea securizată a informațiilor. Domnul Geoană a mai subliniat un aspect legat de „Identificarea, dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cu dublă utilizare” care vor fi esențiale pe măsură ce abordăm numeroasele provocări care confruntă lumea la ora actuală. ”Țara noastră are nevoie de o gândire independentă benefică statului, politicului, funcțiilor publice, nu ca obiective în sine, ci pentru a face posibile lucrurile pe care și le doresc toți tinerii din România și din toată lumea civilizată. Locuri de muncă pentru cei tineri, școli și profesori de calitate, spitale și medici care să poată să opereze în toate comunitățile acestei țări, infrastructură, mediu curat și șanse egale pentru fiecare dintre copiii acestei țări, indiferent de mediul social sau geografia din care provin” a concis oficialul NATO.
Centrul Național de Instruire de la Cincu
Un moment la fel de important s-a derulat la Grupul NATO de luptă, care se află la Centrul Național de Instruire de la Cincu. Aici Secretarul General Adjunct al NATO a ținut să transmită admirație domnei sale pentru toți cei care poartă uniforma, militari de diferite naționalități,cei care dau sens poziției de descurajare și apărare fie în România sau oriunde în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. La Cincu Mircea Geoană după ce a făcut referiri la momentul în care Franța a prelua rolul de națiune-cadru, prin batalionul francez dislocat în România, preciza următoarele: ”Aici în inima Transilvaniei, în inima României, în inima Flancului Estic din Europa, sunt încântat să fiu alături de voi și este o onoare să vă cunosc. Am un mare respect si admiratie pentru toți cei care purtați uniforma aici în această regiune a Mării Negre și în toată Alinața Noastră. Cred în mod cert că faceti o treabă cu adevărat bună pentru a garanta securitatea tuturor. Voi sunteți motorul libertății noastre, modul nostru de viață, al prosperității. Mereu am fost impresionat să văd militari de diferite naționalități luptând alături de forțele române. Aceasta este expresia unității NATO în acțiune. Trăim într-o lume mai periculoasă. Nu departe de aici, de cealalta parte a graniței în Ucraina, războliul este în toi, iar prezența voastra aici transmite un mesaj clar către Rusia și întreaga Lume: suntem aici, suntem pregătiți, si vom face tot ceace este necesar, să protejăm România și întreg teritoriul al Alianței noastre!” a spun la finalul vizitei sale Secretarul General Adjunct al NATO.