Articol
Sâmbăta trecută, în multe locuri din țară și din lume, ia, cămașa tradițională românească, a avut parte de o sumedenie de manifestări aniversare, fiecare dintre acestea beneficiind de participare numeroasă. Peste tot, oamenii au îmbrăcat cu mândrie ii autentice sau cămăși (bluze) inspirate din iile tradiționale, dovadă că „Ziua Internațională a Iei” a fost extrem de ușor adoptată de români și a devenit una dintre cele mai dragi sărbători.
Ia a fost sărbătorită cu mult drag și la Tălmaciu, unde autoritățile locale au organizat, pentru al doilea an consecutiv, o manifestare omagiu acestei valoroase piese vestimentare. Sărbătoarea Iei la Tălmaciu s-a desfășurat în parcul central al localității (recent modernizat), și a cuprins în program prezentări ale istoriei și caracteristicilor iei românești (prezentate de Cezara Stanciu, Nicoleta Bulea, Cristina Țurcanu, Diana Oancea și Iulia Rădoiu) și un program folcloric realizat de grupa mică a Ansamblului „Datina” Tălmaciu, cu participarea extraordinară a instrumentistului Adrian Neamțu.
„Dacă știm să o ascultam, IA ne vorbește. Femeile noastre au utilizat din cele mai vechi timpuri acul și ața pentru a scrie pe pânză povești. Modelele cusute nu sunt simple ornamente, ci reprezintă simboluri și idei ce pot fi citite de către cei care cunosc acest limbaj vizual. Odinioară, fetele începeau să coasă în jurul vârstei de 5 ani. Ele stăteau pe lângă mamele și bunicile lor și începeau să lucreze alături de ele, de mici, astfel încât timp de multe generații, semnele cusute, culorile și regulile s-au transmis. În fiecare familie, mamele aveau și rolul de a transmite fiicelor lor secretele cusăturilor și tâlcul motivelor cusute, iar bunicile erau reperul cel mai înalt de calitate datorita experienței acestora. Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită pentru al doilea an consecutiv la Tălmaciu. Ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiție la Tălmaciu, an de an sa participăm în număr cât mai mare”, a transmis primarul Ioan Oancea, după eveniment.
D.F.