Articol
În perioada 29–31 mai, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, a efectuat prima sa vizită oficială în Sibiu. Excelența Sa a fost însoțit de o delegație din care au făcut parte: dr. Alice Rubini – Șeful Biroului Economic-Comercial al Ambasadei, Dr. Laura Napolitano – Director IIC București și Dr. Micaela Soldini – Director al Institutului pentru Comerț Exterior.
Dialogul culturii diplomatice
Delegatia a fost primită de reprezentatul Guvrenului în teritoriu, Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu. Cei doi interlocutori au remarcat prezența în Italia a celei mai numeroase comunități românești din afara granițelor României și importante comunități de afaceri italiene din România, cadre care reflectă actuala dimensiune social-economică a relațiilor bilaterale, reașezate în urma pandemie și mai nou a războiul din Ucraina. Excelența Sa a adus în discuție tema minorităților naționale iar prefectul de Sibiu a inclus-o în pluralismului și varietatea culturală din România, exemplificată prin „învățământul cu predare în limba maternă germană și maghiară, care are o lungă tradiție în județul Sibiu”. La Primăria municipiului Sibiu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Italiei în România, însoțit de Consulul Onorific al Italiei la Sibiu și de directorul Institutului Italian de Cultură din București, Laura Napolitano, au fost primiți de primarul Astrid Fodor. Subiectele au fost focusate pe contribuția Sibiului la legăturile culturale româno-italiene, context în care a fost aminit Teatrului de Balet Sibiu care participă cu periodicitate la festivalurile din peninsulă. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Italiei în România a solicitat permisiunea de a înmâna Consulului onorific Italo Seleri “Ordinul Steaua Italiei – în grad de Cavaler”, pentru merite deosebite consulare, un titlul acordat din partea Președintelui Italiei. Primarul Sibiului a convenit cu ambasadorul Italiei să susțină relațiile Sibiului cu parteneri din Italia și prin proiecte culturale. În cadrul întrevederii de la CJ Sibiu, cu președintele Daniela Cîmpean, au fost discutate perspectivele unor proiectelor comune prin care se poate promova turismului alături de produsele tradiționale dar și aspecte legate de infrastructură, de domeniul sănătății, turism, cultură și educație. Întrucât ”Festa de la Repubblica” se celebrează pe 2 iunie, președinta Daniela Cîmpean a trasmis prin delegația condusă de Ambasadorul Republicii Italiene în România, gânduri alese italienilor pentru această importantă sărbătoare.
Am consemnat dialoguri fructuoase și cu regizorul Dumitru Budrala, inițiatorul celui mai longeviv festival de film documentar din România – „Festivalului International ASTRA FILM” ( n.n. despre prezența unor filme italiene în ediția din 2023) și cu preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, actorul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național Radu Stanca ( cel care a apreciat prezența actorilor și regizorilor italieni la FITS). O întrevedere deosebit de cordială a fost purtată cu omul de afaceri și colecționarul Oprea Carabulea, context în care delegația italiană a alocat un timp generos pentru vizitarea colecției private ”Carabulea Gallery Transylvania”, din Hotelului Ramada, o oportunitate de a identifica parteneriate pe segmentul artei moderne contemporane. Delegația condusă de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar a Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni a mai avut întrevederi prolifice cu Directorul Filarmonicii de Stat Sibiu – Cristian Lupeş (pe teme vizând schimburi cultural-muzicale) și cu directorul Muzeului Brukenthal-Alexandru Chituţă (privind schimburi expozitionale, cu piese din patrimobiul muzeului sibian în contra partidă cu piese din parimoniul unor muzee din Italia). După vizitarea Complexului National Muzeal Astra și a Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, ultima zi a fost dedicată întrevederii cu reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Sibiu și dialogul cu mediului de afaceri italieni fiind purtat chiar în Zona Industrială Vest.