Articol
”Vulturii” produc surpriza acestui sezon al Ligii Naționale masculină de baschet, pe care îl încheie pe podium. În pericol, la un moment dat, să rateze Top 10, baschetbaliștii sibieni au prins în cele din urmă play-off-ul, au trecut de vicecampioana CSO Voluntari, iar după ce au pierdut, oarecum firesc, semifinala cu CSM CSU Oradea, s-au impus în finala mică, în fața Rapidui, după o victorie obținută în chiar pe terenul acestuia în meciul decisiv. Jucătorii lui Tomas Rinkevicius aduc la Sibiu medaliile de bronz, cea mai bună performanță din ultimii patru ani, după ce, în 2019, CSU a obținut Cupa României și titlul de vicecampioană națională după finalele cu Oradea.
Egalitate după primul sfert
Primul atac a fost al Rapidului, dar Jeremic l-a ratat. Pratt a deschis scorul, după care Rapidul s-a dus la două posesii cu cele șase puncte ale lui Olah (4) și Kariniauskas. Olah i-a oferit lui Blumbergs șansa de a trece la linia de ”libere”, unde letonianul s-a descurcat de minune, iar după ratarea lui Stone din spatele semicercului, la prima încercare de acest gen a meciului, Whelan și-a readus echipa în avantaj cu o triplă (7-6).
Giuleștenii au reacționat cu două coșuri de la distanță consecutive, ale lui Kariniauskas și Jeremic (12-7), dar nici Pratt nu s-a lăsat mai prejos (12-10). Tot el a recuperat după ratarea lui Stone și a înscris încă o triplă, 13-12 pentru CSU.
Gîrbea, tot din spatele semicercului, a întors încă o dată balanța în favoarea Rapidului, iar Jeremic a avut șansa de a-i duce pe giuleșteni la două posesii. De cealaltă parte, Whelan nu s-a simțit în apele sale și i-a lăsat locul lui Marinelli.
Barovic a faultat în atac și sibienii aveau șansa să anuleze avantajul Rapidului, dar Olah l-a căpăcit pe Gavriloaia. Pratt a făcut 17 egal cu un lay-up, după ce tot el recuperase mingea pe care o ratase la prima aruncare. Același Pratt a continuat să fie one man show, interceptând și pornind contraatacul, oprindu-se doar după ce a readus Sibiul în avantaj (19-17).
Tânărul Yankovitz, care a prins lotul după ce Threatt a dispărut pur și simplu după meciul patru, de la Sibiu, a irosit șansa de a-și readuce echipa în avantaj, dar tot el a stabilit scorul primului sfert, 19 egal, de la linia de ”libere”.
Avantaj de o posesie pentru CSU la pauza mare
Barro a jucat la spectacol, în debutul actului secund, dar a ratat alley-oop-ul, iar Kariniauskas a readus Rapidul în avantaj. ”Basti” Ionescu a ratat tripla, la fel și Jeremic, nu și Marinelli, respectiv același Kariniauskas (24-22).
Barro a înscris cinci puncte la rând, dar tot Kariniauskas a anulat avantajul lui CSU, cu o nouă triplă. Problema era că, deși trecuseră numai 3 minute din această perioadă, sibienii intrau în penalizare. Au gestionat însă cu brio situația, neprilejuindu-le jucătorilor lui Costescu să facă pelerinaj la… linia de ”libere”.
Rareș Uță a dus-o pe CSU la doup posesii cu un ”and one” (34-29) și Costescu lua time-out ('16).
La reluare, Barovic a înscris patru puncte consecutive, apoi Pratt l-a descoperit pe Whelan singur sub coș, însă pentru argentinian n-a fost ziua lui și a comis turnover, al șaselea pentru CSU.
”Galben-albaștrii” au continuat să se mențină în fața adversarului, chiar dacă au ratat desprinderea în mai multe rânduri. În schimb, Rinkevicius n-avea cum să nu fie îngrijorat pentru că doi dintre pivoții lui, Barro și Uță, aveau deja câte trei ”faule”.
Bilinovac a restabilit egalitatea cu puține secvențe înainte de finalul perioadei, cu o triplă (39-39), dar Whelan a trecut cu succes pe la linia de ”libere” după ce a fost obstrucționat de Dorneanu.
Costescu a luat încă un time-out, însă Bilinovac a ratat aruncarea, la reluare. Pratt a recuperat, dar Mirel Dragoste a ratat desprinderea și, la pauza mare, CSU era la o posesie în fața adversarului (41-39).
Echilibru și în sfertul trei
Rapidul a început mai bine repriza secundă, primele patru puncte fiind înscrise de Stone (43-41). Whelan a reușit egalarea, din a doua încercare, apoi a fost concurs de triple, au marcat, rând pe rând, Jeremic, Pratt și Conger. Americanul lui CSU era la a treia reușită din spatele semicercului din patru încercări, lucru mai puțin întâlnit în cazul lui, și avea deja în dreptul său 16 puncte.
Blumbergs și-a trecut, în sfârșit, în cont prima reușită din acțiune, apoi a recidivat și CSU era la două posesii peste Rapid (56-52).
Costescu și-a băgat jucătorii în ședință, iar sfaturile date s-au dovedit utile, cu un ”run” de 6-0 aceștia întorcând încă o dată scorul (58-56), forțându-l pe Rinkevicius să ia time-out.
Stone, respectiv Pratt au ratat de la distanță, apoi Uță a avut șansa de a repune Sibiul în avantaj cu un three-point play, dar a ratat ”suplimentara”, însă tot el a stabilit scorul la finalul sfertului trei, 61-60 pentru CSU.
Sibienii, de la -6, la +4
Argentinianul Whelan a continuat evoluția sub așteptări și în debutul actului decisiv, irosind trei atacuri ale lui CSU în debutul acestuia.
Barovic a inaugurat tabela în ultimele 10 minute și a avut șansa unui ”and one”, dar a irosit-o, apoi Bilinovac și același Barovic a fixat penru prima dată diferența la +6 (67-61).
Trecuseră 3 minute fără coș pentru CSU, dar cu toate astea Rinkevicius a amânat să ia time-out. În cele din urmă, a făcut-o, iar la reluare ”Mo” Pratt și-a trecut în cont alte cinci puncte. Stone, respectiv Dragoste – primele sate puncte din meci – au înscris câte o triplă, apoi același Pratt a redus diferența la o jumătate de coș (74-73).
Stone a stârnit panică în defensiva sibiană și a marcat de sus. Dragoste a ratat tripla, a șutat prea scurt, apoi Blumbergs a scăpat mingea în afară, iar Barro a terminat meciul mai repede după un fault ofensiv, ieșind cu 5 ”faule”.
Și giuleștenii au greșit însă, Barovic a cedat nervos și și-a luat ”tehnic”. Uță a egalat la 76, apoi l-a căpăcit pe Stone, dar Pratt a ratat tripla. La fel și Stone, Blumbergs a recuperat și Uță a readus-o pe CSU în avantaj cu un dunk.
Costescu a simțit pericolul și a luat time-out, dar Kariniauskas l-a dezamăgit apoi, cu un air-ball de-afară. Whelan a pierdut mingea, dar Stone a ratat uluitor, apoi Gîrbea a comis a cincea greșeală personală.
Whelan a ratat ambele ”libere”, Uță a recuperat și a fost rândul lui Pratt să fie faultat, iar americanul și-a făcut datoria (80-76)
Costescu a luat din nou time-out, însă Jeremic a ratat tripla. Conger l-a faultat pe Blumbergs, iar lituanianul a avut mână sigură de la linia de 5,85 metri, securizând victoria lui CSU și medaliile de bronz.
”Mo” Pratt și Rareș Uță, în double-double. Au marcat peste jumătate din punctele lui CSU
Monyea Pratt a fost vioara-ntâi a lui CSU în meciul 5 al finalei mici cu Rapid, americanul încheind partida în double-double, cu 27 de puncte, 13 recuperări, două assist-uri și o intercepție pentru un indice al eficienței de 31.
În double-double a terminat și Rareș Uță, pivotul marcând 17 puncte și făcând 12 recuperări, cu un indice al eficienței de 28.
Gaston Whelan ar fi putut încheia meciul cu cifre mult mai bine dacă nu ar fi greșit atât de mult. Cu toate astea, argentinuanul a marcat 12 puncte, a dat 4 assist-uri, la care a adăugat 4 recuperări și o intercepție).
Pentru BC CSU Sibiu au mai evoluat Roberts Blumbergs (9 puncte, 9 recuperări și o intercepție), Mouhamed Barro (9 puncte, 3 recuperări și o intercepție), Mirel Dragoste (3 puncte), Paolo Marinelli (3 puncte și câte o recuperare, intercepție și pasă decisivă), Aurelian Gavriloaia (două puncte) și Sebastian Ionescu.
Tyler Stone a fost cel mai bun jcător al Rapidului, cu 25 de puncte, 4 recuperări, două assist-uri și 3 intercepții pentru un indice al eficienței de 20. Mai mult de 10 puncte au mai înscris Kariniauskas (15) și Barovic (14).
(ȘTIRE INIȚIALĂ)
CSU Sibiu produce surpriza acestui sezon în Liga Națională masculină de baschet! În pericol, la un moment dat, să rateze Top 10, ”vulturii” au revenit, au prins play-off-ul, au trecut de vicecampioana CSO Voluntari, iar după ce au pierdut semifinala cu CSM CSU Oradea, s-au impus în finala mică, cu Rapid, după o victorie obținută în urmă cu câteva minute chiar pe terenul giuleștenilor. Jucătorii lui Tomas Rinkevicius aduc la Sibiu medaliile de bronz, cea mai bună performanță după 4 ani, în 2019 CSU obținând Cupa României și titlul de vicecampioană națioanlă după finalele cu Oradea.
Revenind la ”finala” pentru medaliile de bronz din această seară, CSU s-a impus la două posesii, scor 82-78, la capătul unui meci extrem de disputat. Primul sfert s-a terminat nedecis (19-19), ”galben-albaștrii” intrând la cabile la avantajul unei posesii (41-39).
Giuleștenii au înjumătățit avantajul lui CSU de la pauza mare, la finalul sfertului trei (61-60), iar în actul decisiv s-au desprins, la un moment dat, la +6 (67-61).
Jucătorii lui Tomas Rinkevicius au recuperat punct cu punct și, la final, s-au impus cu 82-78, având în Monyea Pratt vioara-ntâi, americanul încheind partida în double-double, cu 27 de puncte, 13 recuperări și un indice al eficienței de 31.
Pentru BC CSU Sibiu au mai evoluat Rareș Uță (17 puncte, 12 recuperări), Gaston Whelan (12 puncte), Roberts Blumbergs (9), Mouhamed Barro (9), Mirel Dragoste (3), Paolo Marinelli (3), Aurelian Gavriloaia (două) și Sebastian Ionescu.
Revenim cu amănunte!