„Educaţia – punte între identitate, cultură şi tradiţie” (ediţia a IV-a), proiect implementat în cadrul Liceului Tehnologic Mârşa

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„De la lume adunate şi înapoi la lume date” a fost activitatea ce a deschis ediţia a IV-a a proiectului „Educaţia – punte între identitate, cultură şi tradiţie”, desfăşurat de elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Mârşa. Prima activitate din cadrul proiectului s-a desfăşurat sub forma unei şezători tradiţionale şi a fost găzduită de spaţiul generos al Bibliotecii Orăşeneşti Avrig, luni, 15 mai 2023.

Îmbrăcaţi în costume populare, elevi şi profesori ai instituţiei de învăţământ din Mârşa au păşit în cadrul unei şezători tradiţionale, dornici să afle, de la cei cu o experienţă mai bogată, tainele acestei frumoase moşteniri a neamului românesc.

Scopul activităţii a fost acela de a promova ideea de şezătoare din bătrâni şi a urmărit atât dezvoltarea imaginaţiei elevilor, cât şi înţelegerea importanţei păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor prin familiarizarea tinerilor cu elementele care fac parte din decorul unei şezători, precum şi învăţarea utilizării acestora. Îndrumătoarele acestei secţiuni au fost o parte din doamnele ce săptămânal participă la „şezătoarea din bibliotecă”, binecunoscutul proiect al Asociaţiei „Prietenii Avrigului” prin care a fost revitalizată ideea de Şezătoare la Avrig şi care a devenit sursă de inspiraţie pentru multe alte iniţiative similare dezvoltate în întreaga ţară. Astfel, Maria Grancea, în calitate de gazdă a evenimentului şi coordonatoare a grupului şezătorii, a povestit participanţilor despre obiceiurile şi tradiţiile locale şi importanţa păstrării lor, despre rolul şi rostul unei şezători tradiţionale. Apoi, cei mai interesaţi şi curioşi dintre copii au făcut cunoştinţă cu furca, fusul şi fuiorul de cânepă, au aflat detalii despre procesul de transformare al plantei în fir de ţesătură, iar câţiva au devenit, pentru câteva minute, ucenicii lui tanti Măriuca, ce i-a învăţat „cum stă treaba” cu războiul de ţesut… şi pentru că aşa e la şezătoare, s-au spus glume, s-au împărtăşit amintiri din copilărie, s-a cântat, iar organizatorii au servit invitaţii cu diverse bunătăţi.

Evenimentul de debut al ediţiei a IV-a a proiectului „Educaţia – punte între identitate, cultură şi tradiţie” a cuprins şi activitatea „Comori ale sufletului românesc: Hai, fete, la Sânziene!”, realizat de Ansamblul Folcloric „Mlădiţele” din cadrul şcolii.

Pe lângă evidenţierea calităţilor şi aptitudinilor deprinse de elevi în cadrul orelor de pregătire desfăşurate la ansamblu, spectacolul a avut ca scop promovarea bunurilor noastre culturale, care au fost abordate multidisciplinar, atât prin joc, cât şi prin muzică populară. Totodată, a fost deschisă lada de zestre a culturii noastre, prin punerea în scenă a unor obiceiuri şi tradiţii populare româneşti.

Reprezentanţii Liceului Tehnologic Mârşa ne-au informat că Proiectul „Educaţia – punte între identitate, cultură şi tradiţie" este cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu, pe Agenda Culturală 2023. Principale obiective ale proiectului sunt promovarea diversităţii culturale şi dezvoltarea comunităţii locale prin acţiuni culturale, programe de formare profesională, organizarea unei tabere de cercetare şi creaţie, ateliere de pictură, precum şi valorificarea patrimoniului şi transferul de metode şi practici multidisciplinare din activitatea didactică. De asemenea, organizatorii consideră că implementarea acestor iniţiative comune, cu scopul promovării cooperării, învăţării reciproce şi schimbului de experienţă la nivel naţional, constituie baza valorificării istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor în rândul tinerei generaţii. La activităţile găzduite de Biblioteca Orăşenească Avrig au participat cadre didactice din cadrul instituţiei de învăţământ, responsabile cu implementarea proiectului, părinţi ai elevilor, elevi, primarul oraşului Avrig, Adrian Dumitru David, viceprimarul Ciprian Stoişor, precum şi membri ai Consiliului Local Avrig, alţi invitaţi. Ediţia din acest an a proiectului, care are programate şi alte activităţi, se desfăşoară cu sprijinul unor organisme neguvernamentale.                      

Autor
16 mai 2023 la 20:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Cum circulă autobuzele Tursib în 1 și 2 mai
Cei care obișnuiesc să călătoarească cu mijloacele de transport în comun ale Tursib, trebuie să știe că în...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Astăzi se pun în vânzare biletele pentru finala FC Hermannstadt – CFR Cluj. Prețuri între 40 și 70 de lei
Clubul sibian a anunțat pe rețelele de socializare că marți, 29 aprilie, va începe comercializarea biletelor pentru finala...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
FC Hermannstadt te invită să-i (re)cunoști pe finaliștii Cupei României! Multe surprise pregătite suporterilor
Echipa sibian îi așteaptă, miercuri, 30 aprilie, la ora 18:00, pe suporteri la Stadionul ”Municipal” pentru reîntâlnirea cu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 ore
O mamă din Sibiu a intrat în greva foamei în fața Ministerului Educației: „Cer doar respectarea legii pentru fiica mea”
Oana Corina Rogojanu, mama unei eleve de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din...
Actualitate
3 min de citit