Articol
Începând de luni, 8 mai la Centrul de Informare Turistică din incinta Primăriei Sibiu poate fi vizitată expoziția intitulată „Dor” a colectivului ROD, format din cursanți și absolvenți ai Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu. Cei care au participat la vernisaj au avut parte de o experiență interesantă, putând admira picturi, grafică digitală, tehnici mixte, un total de 21 de lucrări în care artiștii și-au exprimat „dorul”, fiecare în felul său. Un fapt inedit este că picturile sunt însoțite de o mică descriere în care autorul a dorit să spună ce reprezintă opera sa.
La vernisaj au fost prezenți și unii dintre artiștii ale căror lucrări sunt expuse la Centrul de Informare Turistică: Daniela Aron, Dariana Baltador, Ileana Comșa, Anca Costea, Ina Cristea, Felicia Drăghici, Patricia Drăghiciu, Ovidiu Dorin Hulea, Florentin Logigan, Oana Bogorin-Predescu, Claudiu Peța, Marilena Popa, Lenuța Sandu și Ioana Urdea.
Cătălin Precup, profesor la secția de pictură și grafică a Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu", spune că activează în acest colectiv de artiști numit „Rod” începând din anul 2019. „Totul a apărut din nevoia de a da un spijin cursanților dar și absolvenților mai silitori. Este a 10-a expoziție pe care o organizăm pe lângă alte ateliere și festivaluri”.
De data aceasta, a explicat Cătălin Precup, expoziția a fost o dublă provocare, pentru că lucrările sunt în format mare, (cea mai mică dimensiune este 70×100 cm) și pentru că tema și de titlul expoziției gravitează în jurul conceptului „Dor”. „Cu siguranță știm ce este și l-am trăit cu toții. Noi am dat o definiție foarte simplă și anume dorință cu durere, o poftă greu de alinat, o pasiune pătimașă cu frământare, regret și nostalogie, un seniment complex pe care l-au avut de portretizat”, a mărturisit Cătălin Precup.
Printre artiștii prezenți la vernisaj s-a numărat și Ioana Urdea, arhitectul-șef al municipiului Sibiu: „Întotdeauna s-a pus întrebarea dacă arhitectura este artă sau știință exactă așa că involuntar am descoperit această latură a desenului. Am ales o reprezentare a Sibiului pentru că îmi place Sibiul, Turnul Sfatului este reprezentativ pentru orașul nostru și se pliază foarte bine pe tema cu dorul, mai ales prin reprezentarea pe care am ales-o”, a explicat Ioana Urdea.
Sibienii sunt invitați la expoziția colectivului „Rod” care va fi deschisă la Centrul de Informare Turistică, sala de expoziții din Primăria Sibiu, (intrarea din Piața Mare), între 8 și 19 mai. Programul de vizitare este de luni până vineri între orele 9-17 și în weekend de la 9-13.
Maria-Antonia OANA
Foto: Răzvan NEGRU