Articol
După ce au apărut în Sibiu, trotinetele electrice de închiriat au împărțit localnicii în două tabere: unii s-au bucurat de utilitatea lor, alții sunt exasperați de faptul că cei ce le folosesc le abandonează pe unde nu te aștepți. Carențele comportamentale ale celor ce lasă trotinetele după utilizare la voia întâmplării, pot fi sancționate legal, existând o hotărâre a CL Sibiu ce stabilește metodele prin care pot fi trași la răspundere cei ce nu utilizează corect aceste mijloace de deplasare. Principiul este asemănător cu cel al ridicării mașinilor parcate neregulamentar. Cu toate că în cazul autoturismelor utilajul de ridicări e ”în pâine” 24 de ore din 24, în cazul trotinetelor abandonate punerea în aplicare a legii se lasă așteptată.
Chiar dacă numeroși sibieni au semnalat abandonarea unor trotinete în mijlocul drumului, al trotuarului, pe spațiile verzi și lăsarea lor acolo pentru o perioadă îndelungată, până acum autoritățile nu au ridicat niciun astfel mijloc de deplasare, motivând că nu a fost depășit timpul în care acesta trebuia recuperat de pe domeniul public.
Ce spune legea
Într-un răspuns transmis la solicitarea Tribunei, reprezentanții Primăriei Sibiu fac trimitere la textul Hotărârii Consiliului Local prin care se stabilește procedura de ridicare a trotinetelor abandonate pe domeniul public: ”Prin HCL 229/ 2021, Consiliul Local al municipiului Sibiu a adoptat regulamentul de utilizare pe domeniul public al Municipiului Sibiu a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service. Articolul 17 prevede că operatorul este obligat să ridice trotinetele staţionate în locaţiile interzise în maxim 120 de minute de la abandonarea lor în cazul zonelor din afara centrului istoric şi în maxim 60 de minute în zona centrului istoric. În caz contrar, trotinetele vor fi ridicate de pe domeniul public prin Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, urmând ca restituirea să se asigure de către Serviciului Public de Poliţie Locală Sibiu. În acest caz se aplică tarife de ridicare, transport şi depozitare ale căror cuantumuri sunt stabilite prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Sibiu. Trotinetele ridicate de pe domeniul public vor fi transportate şi depozitate în incinta depozitului de ridicări auto situat pe str. Preot Bacca”.
Nicio trotinetă ridicată
Cu toate că există atât nemulțumiri ale sibienilor, cât și cadru legal în privința sancționării celor ce abandonează trotinetele în locuri interzise, până acum nu a fost ridicată nicio trotinetă. Potrivit datelor transmise de reprezentanții municipalității, ”De la intrarea în vigoare a acestui regulament, nu s-a ridicat nicio trotinetă electrică abandonată pe domeniul public în locuri necorespunzătoare deoarece acestea au fost colectate de operatori în termenul prevăzut de regulament”. Explicația e contrazisă de mulți sibieni care spun că au găsit trotinetele abandonate și după câteva ore în același loc, însă probabil că nu au semnalat acest fapt autorităților pentru a fi aplicată legea.