Plănuiești să îți deschizi o afacere de personalizare a textilelor? Trei aspecte importante de care trebuie să ții cont

Acasa >

Articol

Afacerile de personalizări de textile se numără printre cele mai profitabile modele de business la momentul actual în România, mai ales pentru persoanele care urmează să intre în industria antreprenoriatului pentru prima oară. Pentru că nu necesită o investiție inițială imposibil de atins sau nevoia de a apela la fondurile europene pentru finanțare, dar și datorită libertății de experimentare pe care un astfel de business îl oferă fondatorilor, un brand propriu bazat pe haine personalizate se situează, în prezent, în topul preferințelor viitorilor antreprenori. Cu toate acestea, nici dezvoltarea unei astfel de afaceri nu reprezintă un drum cu totul lin și lipsit de griji, pentru că va fi nevoie să ai în vedere numeroase aspecte care țin atât de mulțumirea clientului, cât și de obligațiile legale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Iată care sunt cele mai importante trei aspecte pe care trebuie să le ai în vedere dacă ai decis să îți deschizi o afacere în domeniul personalizărilor de textile

 

  1. Gândește-te dacă vrei să ai atelierul propriu de croitorie sau să apelezi la distribuitori en-gross pentru hainele pe care le vei comercializa

    Imagine intercalată
    Imagine intercalată

 

Chiar dacă o afacere în domeniul personalizărilor de textile nu pare a fi ceva extrem de complicat, în comparație cu alte domenii sau modele de business, complexitatea dezvoltării viitorului tău brand depinde, în foarte mare măsură, de cât ești dispus să te bazezi pe colaboratori. Dacă ai o viziune excentrică și vrei să le oferi consumatorilor produse avangardiste, cu un design inovator, este posibil să fii nevoit să colaborezi cu un atelier de croitorie sau să ai câțiva angajați capabili să îți transforme viziunea, în produsul finit. Dacă, în schimb, brandul tău se va baza, în cea mai mare măsură, pe imprimeuri și mesaje, în defavoarea designului, poți găsi numeroși distribuitori en-gross de la care poți achiziționa tricouri, bluze și hanorace cu modele standard. Cu toate acestea, și în acest caz va fi nevoie să acorzi o atenție destul de mare specificațiilor produselor, precum materialele din care sunt confecționate (bumbac, polyester etc.) sau croiul (masculin, feminin, unisex, croi pentru copii etc.). În acest ultim scenariu, este esențial să ai în vedere alegerea unui material compatibil cu tehnica de print pe care ai ales-o, dar și a unui model care să îți ofere o suprafață destul de generoasă de imprimare (hanoracele cu fermoar sau tip crop, spre exemplu, nu sunt o investiție bună dacă plănuiești să le personalizezi față-verso).

 

  1. Testează produsele pe care urmează să le comercializezi înainte de a lansa oficial brandul pe piață

 

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, mai ales ca brand tânăr pe piață, este calitatea. Pentru a-ți crea o bază loială de consumatori, dar și pentru a atrage clienți noi și a avea succes pe termen lung, este esențial să nu faci rabat de la ea. Domeniul personalizărilor de textile este, la momentul actual, unul destul de competitiv în România. Astfel, vei fi nevoit să te lupți cu branduri deja bine înrădăcinate în industrie, iar calitatea slabă a produselor te poate face „să pierzi jocul” din prima. Prin urmare, înainte de a-ți lansa oficial marca pe piață, acordă-ți câteva luni de quality testing: testează diferite materiale și diverse tehnici de imprimare, observă cum se comportă produsele tale după o perioadă mai îndelungată de purtare și multiple spălări sau cât de confortabile sunt în diferite contexte. După ce ești în totalitate sigur de faptul că ești pregătit să le oferi viitorilor tăi clienți produse superioare din punct de vedere calitativ, te poți considera pregătit să pătrunzi oficial pe piață.

 

  1. Asigură-te de faptul că toată activitatea ta este conformă cu legea actuală

 

În orice business, cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este, cu siguranță, legea actuală și specificațiile ei. Acest lucru este cu atât mai important într-un domeniu precum personalizarea de produse, unde se lucrează cu numeroase tipuri de materie primă și echipamente specializate. Prin urmare, este esențial să cunoști încă de la început faptul că vei fi obligat să respecți anumite standarde de reciclare predefinite, conform legii actuale. În caz contrar, riști să fii sancționat cu amenzi destul de usturătoare de către autorități. În domeniul tău de activitate, spre exemplu, vei fi nevoit să lucrezi, în principal, cu materiale acrilice, cu plastic sau cu aluminiu, toate foarte dăunătoare pentru mediu, dacă nu sunt gestionate în mod optim. 

 

Din acest motiv, autoritățile obligă operatorii economici care folosesc astfel de materiale în activitatea lor atât să le colecteze separat, cât și să atingă anumite standarde destul de stricte de reciclare. Pentru a-ți eficientiza atât timpul, cât și costurile, dar și pentru a fi complet sigur de faptul că ești în deplină legalitate din acest punct de vedere și nu riști amenzi usturătoare din lipsă de informare, recomandat este să apelezi la un OIREP specializat, precum Eco Synergy, care să preia această responsabilitate asupra sa. 

 

De asemenea, mai ales în acest domeniu, este esențial să acorzi o atenție deosebită și anumitor aspecte legale, precum marca înregistrată, drepturile de autor, dar și instruirea și siguranța angajaților (dacă se lucrează cu echipamente specializate care pot provoca daune corporale, în cazul în care nu sunt manipulate în mod optim). 

 

În concluzie, o afacere în domeniul personalizărilor de textile reprezintă o idee care necesită o investiție relativ mică, dar care are un potențial de creștere enorm. Dacă vei avea în vedere toate aspectele amintite în acest articol, succesul îți este garantat!

 

Sursă foto: Unsplash.com. 

 

26 aprilie 2023 la 09:02

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 oră
VIDEO: O familie specială, atracția de Paști din Parcul Sub Arini
Vremea din ziua de Paști a fost, mai degrabă una de vară decât de primăvară, așa că după...
Știri
1 min de citit
acum 5 ore
Video: Capre negre, surprinse nu departe de Sibiu, la plimbare pe culmi
Natura continuă să demonstreze că deține supremația în materie de frumusețe și capacitate de a ne surprinde, indiferent...
Național
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 ore
Vești bune pentru turiști, vești proaste pentru hotelieri: cazările din Sibiu, mai ieftine decât în anii trecuți
Tot mai multe voci care susțin, în ultima vreme, că Sibiul cunoaște un regres din punct de vedere...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
„Spovedania” emoționantă făcută unui medic sibian: „Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut..!”
Un mesaj cutremurător, care relevă în egală măsură „agonia și extazul” sistemului sanitar românesc, a fost trimis unui...
Actualitate
4 min de citit