„Bunicul” le-a descifrat celor 30 de „nepoți” tainele naturii, în Pădurea Dumbrava: „Şcoala românească nu a înțeles că natura vie trebuie învățată acolo unde e natură și nu în clasă între patru pereți”

Acasa >

Articol

Iosif Derzsi, cunoscut ca „Bunicul” la cei 92 de ani, organizează încă activități în scopul conștientizării tinerilor asupra mediului înconjurător. Născut la Cluj, fost vânător și militar, este dornic să împărtășească experiențele și cunoștințele sale dobândite de-a lungul vieții. „Viața m-a obligat să cunosc bine atât plantele, cât și animalele”, spune Iosif Derzsi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe lângă activitățile sale din natură, „Bunicul” a scris și câteva cărți, printre care se numără: „Vremuri, locuri și destine”, „Învățăturile bunicului pentru cei mici și cei mari”, „Invitație în Țara Oltului și Mărginimea Sibiului”, „Ce pericole ne pândesc? Cum le putem preveni și evita?” și „Album: Școala altfel pe Valea Moașei”, toate acestea cuprinzând învățături prețioase.

Așadar, luni, 24.04.2023, la ora 10, în Pădurea Dumbrava, „Bunicul” a organizat o acțiune cu scopul cunoașterii speciilor de păsări, montarea căsuțelor pentru zburătoare, plantarea copacilor, orientare în spațiu, etc. La eveniment a luat parte un grup de aproximativ 30 de copii, împreună cu profesorul lor.

„Am ales Pădurea Dumbrava de care ne leagă foarte multe amintiri. De aici am pornit această acțiune, constatând că lucrurile nu merg bine după atâția ani de zile, am luat modele din alte școli, dar nu am luat exact ce trebuie ca să pregătim copiii de azi, adulții de mâine, să fie bine instruiți, pentru securitatea lor personală. Nici o școală nu se ocupă de asta, noi insistăm de 30 de ani. Faptul că școala românească nu a înțeles că natura vie trebuie învățată acolo unde e natură și nu în clasă între patru pereți”, ne-a mărturisit, plin de entuziasm, Iosif Derzsi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Activitatea a început prin demonstrația plantării unui puiet, cu explicații detaliate în legătură cu adâncimea gropii, tipul de sol și poziția în care trebuie fixat pomișorul, continuând cu montarea unei căsuțe pentru păsări, iar mai apoi cu o plimbare printre copaci cu scopul identificării tipului de arbore. Curioși, copiii au intrat repede în jocul bunicului și s-au putut bucura de lecțiile pe care acesta le-a oferit.

Foto: Răzvan NEGRU

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
25 aprilie 2023 la 13:32

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 minute
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 18 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 20 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit