Articol
Departamentul de etnologie al Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu a onorat invitația Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea și a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea de a participa la cea de-a XXIV-a ediție a Salonului Național al Cărții de Etnologie, desfășurată în perioada 29-31 martie 2023. Astfel, ne-am bucurat să putem îmbogăți fondurile Bibliotecii de Etnologie „Mihai Pop” prin completarea seriei periodicului „Studii și comunicări de etnologie”, ajuns la cel de-al XXXVI-lea tom, editat sub egida Academiei Române, în cadrul Institutului sibian, finanțat de Consiliul Județean Sibiu, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. De asemenea, am dus la Râmnicu Vâlcea și cel mai recent volum editat de instituția pe care o reprezentăm – Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu (1956-2021) – 65 de ani de provocări istoriografice și culturale, coord.: Rudolf Gräf, Andreea Buzaș, Cluj-Napoca, Academia Română. Centrul de Studii Transilvane, 2022, 300 p. Cartea reflectă preocupările și rezultatele cercetătorilor din prezent și aduce un discret gând de recunoștință față de cercetătorii din trecutul mai mult sau mai puțin apropiat al Institutului. Primele pagini sunt dedicate sărbătoririi câtorva colegi – Reprezentanți ai primelor generații de cercetători ai Institutului (acad. Paul Niedermaier, dr. Sigrid Haldenwang, dr. Vasile Ciobanu, prof. univ. dr. Ilie Moise), urmate de o rubrică în care redăm Mesaje la cea de-a 65-a aniversare, transmise de Ioan-Aurel Pop, Paul Niedermaier, Ioan Bolovan, Cornel Sigmirean, Ion Taloș, Sorin Radu. După această primă parte cu adevărat festivă, volumul propune spre lectură o a doua parte, de studii și articole, împărțită – la rândul ei – în două capitole: Profilul științific al Institutului, publicații, colecții… și Proiecte și teme de plan.
În cadrul dialogului cu personalități ale etnologiei contemporane, ediția din acest an a marcat aniversarea profesorului Ilie Moise la împlinirea a 75 de ani. Despre activitatea cultural-științifică a colegului nostru au vorbit o serie de personalități ale etnologiei românești, prezente la Râmnicu Vâlcea. Dacă dr. Corina Mihăescu (Institutul Național al Patrimoniului București) a adus în discuție calitățile de eminent editor al periodicului „Studii și comunicări de etnologie” și cunoscut expert al Ministerului Culturii în bunuri de factură etnografică, conf. univ. dr. Ioana Fruntelată de la Universitatea din București a insistat pe stilul inconfundabil al profesorului Ilie Moise și pe activitatea susținută ca membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial: „Profesorul Moise este un diplomat al etnologiei contemporane, care a reușit să asigure, ca nimeni altul, echilibrul între comunitatea academică și lumea rurală pe care o cercetează”. Dr. Ionuț Dumitrescu, directorul Muzeului Satului Vâlcean de la Bujoreni, și prof. dr. Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea – foști studenți ai profesorului Moise –, au subliniat calitățile pedagogice și științifice ale dascălului de etnologie de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care ilustrează, într-un mod special, „tipul de om de cultură complet”. Prof. dr. Dumitru Lazăr, co-fondator al Bibliotecii de Etnologie „Mihai Pop”, a evocat perioada din studenție, când amândoi au activat în cadrul Cercului de Folclor de la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca. Conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr s-a oprit îndeaproape asupra colaborării de peste cinci decenii între instituțiile de cultură și cercetare din județele Vâlcea și Sibiu, poposind îndelung asupra investigațiilor privind Confreriile carpatice de tineret. Mihaela Deaconu, coordonatorul Salonului Național al Cărții de Etnologie, a subliniat relațiile speciale, statornicite de-a lungul anilor, între Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu și Centrul Județean din Vâlcea, datorate îndeosebi profesorului Ilie Moise.
Moderatorul secțiunii – prof. Elena Stoica – s-a oprit asupra colaborării de excepție, „fără fisuri”, dintre Sibiu și Râmnicu Vâlcea, la organizarea Festivalului Național „Cântecele Oltului”, subliniind implicarea benefică a etnologului Ilie Moise.
Dincolo de anvergura momentului festiv din Sala Universitarilor a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, gestul colegilor de la Râmnicu Vâlcea aduce în atenție un model de colaborare extrem de eficient, care a condus la redactarea a zeci de studii și volume privind identitatea culturii tradiționale de pe cele două versante ale Carpaților.
Să îi urăm și noi profesorului Ilie Moise, alături de colegii de la Vâlcea, un cald și sincer La mulți ani!
Andreea BUZAȘ