Două ore și jumătate, 14 lei și o experiență pitorească

Acasa >

Articol

După transportul aerian, se spune că cel feroviar este cel mai sigur și liniștit. Trenurile de la noi sunt un amestec de vechi și nou, așa că mersul cu acest mijloc de transport în comun poate fi o plăcere sau un chin. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un drum cu personalul din Sibiu spre Făgăraș poate dura între 2 ore și 15 minute până la 2 ore și jumătate, dacă nu intervin întârzieri. Prețul unui bilet pentru o călătorie cu personalul este decent, 14 lei. Pe vremea când eram studentă și beneficiam de  transport gratuit, m-am putut bucura din plin de mersul cu trenul, dar niciodată nu am stat să analizez critic atmosfera din timpul unei călătorii.

Aventura feroviară  începe cu găsirea locului perfect, iar după câteva minute de acomodare te familiarizezi cu spațiul, te uiți în jur și aștepi „nașul” pentru verificarea biletelor. Acesta nu ezită să apară și să spună: „Bună ziua, vă rog legitimațile de călătorie la control”. 

În general, atmosfera din tren este hotică, mai ales dacă e lume multă. Toți se înghesuie cu bagaje, vor să prindă loc la geam sau la clasa 1. De obicei în tren întâlnești tot felul de oameni, studenți care pleacă acasă în weekend, muncitori navetiști care au terminat programul de lucru sau oameni cărora le place să se plimbe cu trenul pentru că au abonament. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Așezându-mă într-un loc „strategic” pentru a vedea ce activități au călătorii în tren, am putut observa că fiecare încearcă să-și umple timpul diferit. Tinerii sunt cei care în majoritatea timpului nu-și dezlipesc ochii de ecranul telefonului sau ascultă muzică la căști, călătorii în vârstă stau de vorbă între ei, dacă sunt mai mulți, sau citesc. Nu lipsesc nici navetiștii gălăgioși care fie vorbesc tare, ascultă manele sau consumă băuturi alcoolice, fără a se gândi că i-ar putea deranja pe cei din jur. 

Până la Făgăraș trenul este se golește, iar călătorii lasă în urma lor gunoaie pe care uită să le arunce. În ciuda faptului că în regulament scrie: „În timpul călătoriei resturile menajere sau de orice fel se depozitează în cutiile special amenajate”, se pare că nu toată lumea ține cont de asta. 

Dincolo de necesitatea călătoriei cu trenul, aceasta îți poate furniza și un interval relaxant: poate că nu întotdeauna ai timp să asculți muzică, să citești sau doar să privești peisajele ce se succed cu repeziciune, așa că treci peste disconfortul vecinătăților gălăgioase și te bucuri de momentele de respiro. Totul la un preț accesibil.

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
04 aprilie 2023 la 09:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 17 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 19 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
CSU Sibiu pierde la diferență de o posesie pe terenul Rapidului după un final dezamăgitor. Pipkins putea aduce victoria în ultima secundă
Baschetbaliștii sibieni au pierdut, în Vinerea Mare, cu 72-70 pe terenul giuleștenilor, în antepenultima etapă din sezonul regular....
Actualitate
1 min de citit