Academicianul Paul Neidermaier a declinat să fie consul onorific al Luxemburgului

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Academicianul Răzvan Theo­dorescu, în calitate de  ministru al Culturii argumenta "împlinirea tandemului cultural european  Luxemburg -Sibiu" indemnându-l pe suveranul Marelui Ducat de Luxemburg "să vorbească  în luxemburgheză / săseşte când va vizita Sibiul, oraş care are o comunitate cu spirit civic, condusă de un bun primar".

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Implicarea academicianului Neidermaier

 

Academicianul sibian a confir­mat  implicarea în evenimentul din 2007 şi ne-a devoalat că a fost propus să fie consul onorific al Luxemburgului. "Eu am insistat ca sediul Consulatului Luxembrug din Sibiu să fie într-una din clădi­rele aflate în curtea unde se află Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu şi nu în Piaţa Mică. Era o propunere sustenabilă căci clădirea din curtea filialiei Academiei Române avea o ţinută arhitecturală adecvată misiunii diplomatice, în plus  puteam să-mi armonizez mai bine şi activi­tatea  cercetării ştiintifice  cu prero­gativele consulare. Acestea au fost motivele reale pentru care am declinat această funcţie"

 

"Proiectul  Sigerus" ratat în 2007

 

Academicanul Paul Neider­maier are un regret mare,  anume că  "proiectul lui  Emil Sigerus nu a fost valorificat în 2007". "Era vorba de elevarea în spatele Casei Albastre a unui element vertical care să fie în raport cu fru­moasa cupolă a Catedralei Orto­doxe. "Extinderea Hotelului Romi­scher Kaiser a obturat  pers­pec­tiva  bipolară a celor două repere care puteau fi legate de o semi-piaţetă pietonală unde este  acum parcarea  din str. Xenopol 1. Zona mai poate fi salvată şi acum  dacă nu se avizează construirea unui edificiu înalt  din curtea unde pe vremuri funcţiona o grădiniţă. Parcarea şi valorifi­carea spaţiului verde din acea curte… cu scoaruri pietonale ar fi un exemplu  sibian practic legat de "Pactul verde european" care face parte din obiectivul  UE privind  realizarea neutralităţii climatice până în 2050.

 

Timişoara 2023

 

 Academicianul sibian  a remar­cat cele 130 de evenimente propuse de Timişoara în 2023 şi este convins că  deputatul  FDGR  Ovidiu Gant va fi la fel de proactiv  cum a fost pentru Sibiu Capitala Culturală Europeană 2007, când a încurajat promovarea sit-ului istoric. " În opinia mea cele două oraşe au un atu pe care l-am consemnat în recentul studiu istoric: Ardealul în Spaţiu sud-est european. volum  pe care o să-l lansez prin prelegeri susţinute în Sibiu şi Timişoara. În Capitala Culturală Europeană Timişoara 2023  voi face referiri la date isto­rice inedite  rezultate din cerce­tarea unor surse cartografice  din secolele IX-XIV, ignorate până acum,  pe care şi bănăţenii merită să le cunoască, surse care se referă implicit la rolul Timi­şoarei ca cetate de graniţă, ulte­rior ca cetate regală",  a declarat acad. arh.  Paul Neidermaier.

Autor
29 martie 2023 la 18:32

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 17 minute
Mii de sibieni, la bisericile din oraș. Klaus Iohannis printre ei
Mii de sibieni au participat la slujba de Înviere, la bisericile din centrul orașului și din cartiere. Dacă...
Actualitate
1 min de citit
acum 4 ore
VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns pe Aeroportul din Sibiu
Lumina Sfântă a ajuns în această seară cu o aeronavă de mici dimensiuni pe Aeroportul Internațional Sibiu, iar...
Actualitate
1 min de citit
acum 5 ore
Să nu uităm: Paştele trist din 2020, când oamenii nu au putut lua lumină
Au trecut cinci ani, respectiv patru, de când România a trăit una dintre cele mai urâte perioade ale...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit