Articol
Pentru amicalul cu tineretul Mannschaft-ului, nici că se putea alege o locație mai bună decât Sibiul, un oraș înființat în urmă cu o mie de ani de coloniștii sași și care, până mai ieri, avea o populație de etnie germană însemnată. Practic, de la prima atestare și până în prezent, prin ”venele” Sibiului a curs mai-mereu sânge nemțesc, cum se întâmplă și acum, când mai sunt aici destui sași care au preferat să rămână pe loc, în loc să ia drumul Germaniei, cum s-a întâmplat cu majoritatea, după Revoluție.
Practic, Sibiul merita să primească această onoare, de a fi gazda meciului cu naționala Germaniei, char dacă a fost vorba doar de reprezentativele de tineret și chiar dacă întâlnirea a avut doar caracter amical. Iar sărbătoarea așteptată, atât pe dreptunghiul verde, cât și în tribune, s-a ridicat la nivelul așteptărilor, chiar dacă nu s-a înscris nici măcar un gol, iar pe margine mai găseai căte-un loc liber.
Aproape 11.000 de suporteri s-au înghesuit să asiste la primul meci internațional din noua eră a ”Municipalului”; o arenă devenită printre cele mai cochete și mai moderne din țară, chiar dacă frigul pusese din nou stăpânire pe Sibiu, după ce, nu cu multe zile în urmă, termometrele vesteau venirea primăverii.
Garda jos încă din primele secunde
Ultimul test al ”tricolorilor” înaintea EURO a fost dătător de speranțe. Practic, cele două echipe au sărit peste politețuri încă din primele secunde și, după ce ai noștri au făcut o primă razie în careul advers chiar în primul minut, Atubolu reținând mingea șutată de Albu, nemții nu s-au lăsat deloc invitați și s-au revanșat la faza imediat următoare.
O nouă acțiune promițătoare a fost oprită din fașă de Keitel, care l-a faultat din spate pe Petrila și a fost avertizat, jucătorul campioanei CFR sprintând spre careul advers ('10).
Un minut mai târziu, Târnovanu a avut o primă minge pe spațiul porții sale, fără să-i dea însă emoții.
Goal-keeper-ul FCSB-ului a fost solicitat mai mult la jumătatea reprizei, după care Racovițan s-a opus unui al doilea șut al nemților la aceiași fază.
De cealaltă parte, Petrila i-a mișcat mingea lui Ișfan, la o lovitură liberă din preajma careului de 16 metri, însă mijlocașul pe care Craiova a plătit aproape un milion de euro a tras în zid ('32).
Până la pauză, Baiaram ar fi putut dezgheța tabela, chiar dacă, în termometre, mercurul nu sărea prea mult de zero grade, însă a trimis în brațele lui Atubolu ('33).
Spectacol pe gazon și în tribune, și după pauză
Și repriza secundă a oferit momente bune de fotbal, dar cu adevărat spectacolul a fost în tribune, acolo unde s-au făcut valuri. Valurile de la Mondialul italian din '90 și adoptate și de microbiștii sibieni încă de pe vremea când Interul obținea Cupa Balcanică.
Albu l-a lăsat în poziție favorabilă pe Ișfan, care a reluat defectuos ('55), iar Stiiler a trimis prea slab, cu capul, pentru a-i da emoții lui Târnovanu ('55).
Albu l-a mai servit o dată foarte bine pe Ișfan, care nici de data asta n-a reușit să-i dea bătăi de cap lui Atubolu ('66).
Alex Pantea, fostul jucător al lui Hermannstadt ('66) și Dican ('79) au blocat șuturile lui Weisshaupt, respectiv Bisseck, în vreme ce Markovic n-a fost în stare să-i dea palpitații lui Atubolu cu un șut de la distanță ('76).
Una peste alta, rezultatul cu tineretul Germaniei e dătător de speranțe înaintea turneului final al lui EURO și un pas în plus față de înfrângerea cu Portugalia U21, de pe ”Ghencea”, de acum câteva zile (2-0). Nu în ultimul rând, o revanșă doar parțială însă în fața echipei care e campioană europeană și care, în urmă cu 4 ani, îi trimitea pe ”tricolori” acasă după 4-2 în semifinala din Peninsulă.
* Hermannstadt este denumirea în limba germană a Sibiului, orașul situat pe malurile Cibinului, în ”țara de dincolo de pădure”, denumirea din Evul Mediu a Transilvaniei.