Articol
*Interviu acordat de Comandantul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, Colonel medic, Șef lucrări dr. Doru-Florian Cornel MOGA*
Adrian Petre POPESCU
Decizia guvernamentală de a aloca 2,2 miliarde de euro pentru infrastructura spitalicească nu cuprinde numai unități medicale civile. Printre cei 42 beneficiari (n.n. care au îndeplinit criteriile de eligibilitate) se regăsesc instituții medicale civile, dar și militare care vor beneficia de finanțare prin PNRR. Ne vom opri atenția la cele militare unde beneficiarii sunt Spitalul Militar din Brașov (care ridică un pavilion nou de medicină operațională politraumă; D=P=4E), Spitalul din Cazarma 1053 Craiova (beneficiarul unui pavilion de medicină operațională-politraumă”, Spitalul Militar din Cazarma 1044 Sibiu (care va avea parte de un noul pavilionul ”bloc chirurgical politraumă”) și Spitalului Militar de Urgență Pitești ( unde se ridică o nouă ”secția chirurgicală politraumă”). În cele patru spitale militare pavilioanele medicale vor fi separate de restul secțiilor și vor asigura servicii de medicină de urgență, diagnostic ambulatoriu și tratament chirurgical. Pe scurt un act medical de cea mai înaltă calitate. Cele patru spitale, aidoma altor unități medicale care aparțin de Ministerului Apărării Naționale, dețin competențele, resursele umane și materiale aderente asigurării îngrijirilor medicale definitive de urgență pentru majoritatea cazurilor care provin din zona lor de responsabilitate.
Cum unul din beneficiarii investițiilor se află chiar în Garnizoana Sibiu ne-am îndreptat pașii spre porțile Spitalul Militar de Urgență pentru a afla care va fi ”traseul instituției” în vederea atingerii, până în 2026, a criteriilor de acreditare stabilite de Comitetul șefilor serviciilor medicale militare (n.n. The Committee of the Chiefs of Military Medical Services in NATO – COMEDS), prin care se respectă implicit capabilitatea de a face față unor provocări de natură volatilă, incertă și complexă.
Domnule Col. dr. MOGA Doru-Florian-Cornel, am apelat la dumneavostră pentru a ne asigura că vom primi, chiar de la comandantul Spitalului Militar de Urgență "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu, date de necontestat despre acest parcurs de acreditare (n.n. grad 1). Ca atare, vă întrebăm dacă recenta dispoziție a Ministerului Sănătății face parte din acest efort invocat de noi?
Vă referiți, cu siguranță, la decizia Ministerului Sănătății din februarie a.c., prin care am obținut aprobarea pentru înființarea secției clinice chirurgie generală în cadrul Spitalului Militar de Urgență “Dr. Alexandru Augustin” Sibiu (SMU Sibiu). Într-adevăr suntem într-un moment de satisfacție profesională. Această aprobare vine să încununeze demersurile începute acum mai bine de un an, de către decanatul Facultății de Medicină, apoi de către rectoratul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și de către conducerea SMU Sibiu. Au fost mai multe etape care au fost parcurse până s-a ajuns în acest punct. Acum ne manifestăm satisfacția profesională de a implementa demersului comun, un drum care coincide și cu ”traseul acreditării” așa cum îl numiți dumneavoastră.
Concret… care este impactul imediat asupra Spitalului Militar?
Este în primul rând o recunoaștere a profesionalismului dar și a nivelului științific demonstrat de secția chirurgie. În cadrul secției noastre, deja de 4 ani, își desfășoară stagiile practice studenți ai Facultății de Medicină din Sibiu. Trebuie să menționez că avem și rezidenți care își efectuează ”modulul de chirurgie generală”. Din altă perspectivă acest parteneriat îl consider ca fiind benefic pentru noi, întrucât el încununează realizările noastre anterioare. Mă refer la faptul că suntem recunoscuți ca fiind un centru chirurgical de referință al Sibiului, care vine în completarea celor două clinici de chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. În egală măsură nu putem omite impactul universitar. Prin cooptarea noastră Facultatea de Medicină își extinde baza clinică de pregătire pentru studenții și rezidenții săi.
Pentru acest parteneriat dispuneți de suficiente cadrele didactice în secției?
În momentul de față, secția clinică chirurgie generală, are încadrate două cadre didactice care activează și în Facultatea de Medicină din Sibiu. Alături de mine, ca șef de lucrări, se află Col. Dr. Adrian Popențiu, șeful secției chirurgie, care este cadru didactic asociat. Pentru anii care urmează ne dorim să creștem numărul de cadre didactice.
Raportul SMU Sibiu – Casa Națională de Asigurări de Sănătate rămâne neschimbat în contextul relatat?
Trebuie să menționez că SMU Sibiu este o instituție medical subordonată Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale, iar contractul nostru este cu Casa de Sănătate OPSNAJ. Pe lângă activitățile noastre cu specific militar asigurăm asistență medicală tuturor categoriilor de asigurați și desigur și sibienilor care doresc să fie tratați de către noi. În sprijinul ultimei mele afirmații pot să spun că cea mai mare parte dintre pacienții noștri sunt asigurați ai Casei Județene de Asigurări Sibiu. Revenind la secția chirurgie, reamintesc faptul că în anul 2020, am obținut o acreditare internațională importantă, devenind Centrul de Excelență în Chirurgia Parietală. Acestă titulatură ne-a fost conferită de către o firmă americană de audit medical (Surgical Review Corporation), care evaluând activitatea noastră chirurgicală (număr de cazuri, tehnici folosite, dotare tehnică, condiții hoteliere, maniera de urmărire a pacienților), a apreciat că îndeplinim standardele cerute pentru a ne acorda această acreditare. La momentul respectiv, cred că am fost primul spital de stat din România care a obținut acest tip de acreditare. Dacă e să fac o caracterizare a activității noii secții clinice de chirurgie a SMU Sibiu, pot să afirm că este o secție care excelează în chirurgia parietală, chirurgia laparoscopică și oncologică.
Noua secție clinică de chirurgie implică un update planului managerial actual?
Din cele prezentate rezultă că avem în vedere dezvoltarea armonioasă și eficientă a secției. În paralel cu demersurile pentru obținerea statutului de secție clinică am efectuat și demersurile pentru pavilionul chirurgical – politraumă, în care se vor reloca toate specialitățile chirurgicale, secția ATI, Blocul operator și Compartimentul de Primiri Urgențe. Va fi un pavilion cu demisol, parter și 3 etaje, cu o amprentă la sol de aproximativ 2.000 mp și care va comunica cu clădirea actuală a spitalului printr-o pasarelă la etajul 2. Sperăm ca lucrările de execuție să demareze în următoarele luni, termenul asumat de finalizare fiind de 2 ani.