Articol
Babahulele din televiziuni care devorează subiectele dramatice cu pofta unei hiene ce se ospătează dintr-un stârv ne-au anunțat, încă de acum o săptămână, că ”masa de Paști” va fi mai scumpă. Odată cu apropierea de marea sărbătoare creștină, sumbrele previziuni se întețesc și situația pare să capete accente apocaliptice. Din descrieri, carnea de miel ne apare ca un produs inaccesibil pe care trebuie să fim mulțumiți dacă îl vom putea amușina prin halele piețelor agroalimentare ori pe la geamurile vecinilor mai înstăriți. Trecând peste prezentarea ”mesei de Paști”, transformată într-o cumpănă a existenței credinciosului înregimentat în tradițiile culinare, observăm preocuparea truditorilor din televiziuni pentru spoirea oricărui moment în nuanțe cenușii. ”Masa de Paști” înțelegem că va fi mai scumpă, inaccesibilă, ne va ruina și, după ce vom fi isprăvit bucatele așezate pe ea, vom păși în epoca austerității prelungite -probabil- până la ”masa de Crăciun”. Ai sentimentul că sunt două mari ”mese” în existența românului, cea de Paști și cea de Crăciun, între ele omul alimentându-se frugal. Ceea ce par să nu fi înțeles atleții pesimismului ce torc sumbru prin televiziuni este că nu doar ”masa de Paști” va fi mai scumpă, ci toate mesele, atât cele din Post, cât și din afara lui. Pâinea, untul, carnea, fasolea, cartofii, apa o țin tot într-o scumpire, ca petrecărețul profesionist într-o continuă paranghelie. Prețurile n-ar juca ”bătuta pe loc”, nici să le tai cu plafonarea, așa că suntem antrenați pentru ”masa de Paști”. După cum remarcam și cu alte ocazii, de Paști nu îți cresc alte șase guri suplimentare ce trebuie umplute, deci, mobilizarea devastatoare rămâne doar un comportament compulsiv al creștinului ce pendulează năuc între credință și tradiție culinară. Săriți, s-a scumpit carnea de miel! Nu e nimic nou, s-au scumpit și carnea de porc, de pui, de curcan, de vită. De ce ar fi rămas mielul mai prejos? Acum, el e de ”serviciu”. E luat de gât și plimbat prin lumea știrilor pentru a înspăimânta publicul ce asociază carnea lui cu Sărbătoarea de Paști. Nu, cei ce spun că bucatele pe care le vom pregăti cu prilejul acestei Sărbători vor fi mai scumpe, nu rostesc un neadevăr, doar că nu mai e o știre. Masa din Post, masa de după, în general orice moment în care ne alimentăm presupune costuri mai mari. Că între toate momentele denumite generic mic dejun, prânz, cină ori gustare e inclusă ”masa de Paști”, firește, mai scumpă și ea, e ceva normal. O normalitate pe care cucuvelele din televiziuni o transformă într-un spectacol grotesc, înspăimântător pentru cei ce nu filtrează întotdeauna borhotul informațional deversat asupra lor.