FOTO: Cum se vede „Best Tourism Villages” de la Rășinari. Ce spun locuitorii despre titlul primit de comuna lor

Acasa >

Articol

Recent, comuna Rășinari a primit titlul „Best Tourism Villages” la Alula în Arabia Saudită, în cadrulevenimentului cu tema ”Turismul care schimbă vieți”. În cadrul ceremoniei patronate de Organizația Mondială a Turismului (OMT) și găzduite de Guvernul Arabiei Saudite, comuna din vecinătatea Sibiului a fost prezentată alături de alte 31 de sate din întreaga lume, apreciate pentru că „păstrează culturile și tradițiile, celebrează diversitatea, oferă oportunități și protejează biodiversitatea”. Rășinarul a concurat cu 136 de sate, provenite din 57 de țări, reușind să îi convingă pe evaluatori că merită titlul „Best Tourism Villages”. Vestea primirii titlului în Arabia Saudită de satul din care au plecat Emil Cioran și Octavian Goga a făcut înconjurul României și al lumii, Rășinariul fiind pus astfel, încă o dată, pe harta turistică internațională. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Reporterii Tribunei au mers în comuna din vecinătatea Sibiului pentru a afla direct de la localnici în ce măsură cred aceștia că distincția le va influența viața.  Majoritatea sunt mândri de titlul primit și au încredere că acesta va contribui în viitor la dezvoltarea turistică a comunei. 

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Anişoara e mândră de originile ei rășinărene: "Presupun că va fi bine, este un sat din care într-adevăr, dacă te-ai născut aici, nu ai să pleci. Probabil că noi, ca răşinăreni, prindem rădăcini aici, eu nu mi-aş putea imagina să plec într-un alt loc, nu m-aş simţi bine". 

Maria se bucură de această distincție: "Îmi pare foarte bine că a fost ales cel mai frumos sat din lume. E un câștig pentru noi, pentru comunitate".

 

Venit, plăcut, rămas. De 9 ani

 

Mihaela este adoptată de Rășinari și îl consideră un loc deosebit: "Sunt de 9 ani aici.  Sunt tradiţii interesante, locuri frumoase. Este o comună minunată, nu o pot descrie, e ca în poveşti. Sunt peisajele, pensiunile, orice lucru, nu am cum să-l descriu".

Ana se arată încrezătoare în viitor : "Într-adevăr este sunt sat foarte frumos. Cu domnul primar se vor schimba multe, se va înfrumuseţa din în ce mai mult. Aşteptăm şi turişti care şi sunt de altfel, satul este destul de curat şi ne bucurăm că avem un primar gospodar."

 

 

După 10 ani, a venit „Best Tourism Villages”

 

Pe primarul Bucur Bogdan l-am întâlnit din întâmplare în centrul comunei. Spune că: "Suntem bucuroşi deoarece comuna noastră a luat acest premiu. Din punctul meu de vedere este un rezultat binemeritat pentru că de mai bine de 10 ani încercăm să  dezvoltăm localitatea noastră în scop turistic. Avem o agendă culturală  şi sportivă prin care atragem oamenii să vină şi să participe la diferite activităţi sau să participe la diferite festivaluri unde îi încurajăm să încerce produsele tradiţionale din localitatea noastră. Promovăm mâncărurile specifice Răşinariului şi zonei Mărginimii Sibiului, avem trasee de drumeţie în jurul satului, avem şi  în interiorul satului o aplicaţie Questo, prin care cei care vin în localitatea noastră pot să descopere anumite case emblematice din localitate". 

Doamna Maria îl invocă pe cel mai cunoscut fiu al satului: "Merită să primească acest titlu deoarece aici s-a născut şi Emil Cioran. Dacă ne rugăm la Dumnezeu va fi bine în viitor".

 

Între speranță și scepticism

 

Cruceat Ana spune că  "Eu zică că este foarte bine că a fost ales cel mai frumos sat, mai ales pentru că Răşinariul este vestit, cu oameni populari. Primarul este un om jos pălăria, care făcut foarte multe".

Petru speră ca titlul să umplec comuna de turiști :  "O părere bună, nu ştiu cât de bine va fi, noi sperăm, pentru că omul fără speranţă moare. Sperăm să vină mai mulţi vizitatori pentru că este o comună frumoasă, e apropiată şi de Păltiniş, are multe tradiţii, aşteptăm să  fie bine". 

Un tânăr răşinărean pe care l-am întâlnit în centrul comunei se arată sceptic în privința beneficiilor pe care statutul le-ar putea aduce : "Am o părere mediocră. Nu sunt mulţumit de drumuri şi cred că în viitor nu se vor schimba". 

 

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
15 martie 2023 la 11:59

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 18 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 20 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
CSU Sibiu pierde la diferență de o posesie pe terenul Rapidului după un final dezamăgitor. Pipkins putea aduce victoria în ultima secundă
Baschetbaliștii sibieni au pierdut, în Vinerea Mare, cu 72-70 pe terenul giuleștenilor, în antepenultima etapă din sezonul regular....
Actualitate
1 min de citit