Megaproiect de Şelimbăr: cum să lărgeşti, pe ici-pe colo, strada Doamna Stanca

Acasa >

Articol

Asta până nu a început la Şelimbăr campania de plantat blocuri. De ce să stea pământul aşa, liniştit, când el poate aduce bani? Aşa că, graţie unui urbanism inspirat de producţia de boabe la hectar, pe câmp s-au plantat blocuri. Cât mai dese, cât mai multe că, nu-i aşa, trebuie să câştige şi investitorul, şi edilul. A, aspectul estetic? Nu contează, în funcţie de tarlaua oferită de proprietar (tot pe bani) dezvoltatorului imobiliar. Unele de-un fel, altele de alt fel. Spaţiu verde alocat blocurilor? Păi e la sibieni, parcul de pe str. Şelimbăr, plus câmpul, plus Păltinişul, Măgura Cisnădiei, Valea Oltului, Munţii Călimani. Important este să ai apartament de apartament, loc de parcare ca tot omul şi o şosea cât mai lată ca să ajungi cu maşina la mall, că mersul pe jos oboseşte şi nu mai faci faţă la sală după aia. Despre cum arată acea îngră­mădire urbană din mediul rural am mai scris şi vom scrie, că e interesant.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Astfel, ceea ce era un câmp pitoresc, a ajuns mare cartier al comunei Şelimbăr, deşi majoritatea locuitorilor îşi desfăşoară activitatea în vecina localitate Sibiu. Cartierul e pe două axe: axa Mihai Viteazu, de la Valea Poluată a Săpunului, patru benzi cu giratoriu (de fapt două benzi cu maşini parcate pe ambele sensuri), apoi, până la Troiţă unde se băieţii să chestii, tot patru benzi – două parcare, două pistă neoficială de curse.

Cealaltă axă este strada Doamna Stan­ca, care porneşte de niciunde din spate de la Arhitecţilor şi se opreşte în Drumul European E-68 care intră în Sibiu. Sau iese din Sibiu, cum vă place mai mult.

Ei bine, aici avem subiectul distracţiei. Pentru că în Consiliul Local Şelimbăr s-a decis în unanimitate lărgirea străzii Doam­na Stanca, de la două la patru benzi. În baza a cărei situaţii din teren nu ştim şi nici a cărei necesităţi urgente. Dar ştim că s-a lăsat cu laude, felicitări, postări festive. Am vrut să vedem de ce. Apropo, nu o ardeţi politic cu "vă luaţi pentru că e USR, că de era de la ceilalţi…". Putea fi de la oricine, chestia în teren e tot aia. Ca să fie clar.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Strada Doamna Stanca, acum

Dacă vrei o stradă fără vreo istorie sau fără ceva ce merită văzut, este Doamna Stanca. Aşa cum am spus, ea porneşte din Cartierul Arhitecţilor (o denumrie comică şi ea, la ce arhitectură "cu de toate" are) de la cică o barieră care marchează o proprietate privată, ceea ce se încadrează în comicul general al zonei. De aici, pe post de drum de pământ cu pietriş, traversează câmpul devenit maidan şi groapă de gunoaie cu insule tot mai dese de blocuri arătând care-cum, ajunge pe lângă ansamblul acela imens care sea­mănă cu un hotel de pe litoral (mai exact "Amfiteatru" de la Olimp), "la civilizaţie". De acolo, cu chiu cu vai, ajunge la giratoriul de la Dedeman (sau Mega, pentru cei care cred că fac reclamă mascată pe aici) de unde se poate vorbi finalmente de un drum oarecum normal, asfaltat, cu trotuar din "biscuiţi" pentru că aşa e la Şelimbăr. Evident că trotuarul, fiind din materialul acela de construcţie, e vai de soarele lui când e soare şi vai de steaua lui când e noapte, că e mai denivelat decât Guşter­landul după o sesiune de dat cu ATV-urile. Aşa ajunge Doamna Stanca la întâlnirea cu drumul european E-68.

Lungimea totală a străzii, de la drumul de căruţe pe care se dau maşinile de la Arhitecţilor spre Olimpul de Şelimbăr, până la E-68 este, măsurat aproximativ cu unel­tele online, de 1,4 kilometri. De la Dede­man spre acelaşi E-68, cam 740 m. De obicei pe aici se merge la mall din zonele Hipodrom şi blocurile de pe Valea Săpu­nului, ultimii mai ales ori porniţi la târguieli angro, ori doar ca să arate că au maşină.

Traficul este OK, în sensul că nu am văzut nebunie pe acolo decât de Black Friday-uri sau în ajun de Paşti, Crăciun şi Anul Nou. De pe trotuar se vedeau frumos munţii, dar s-a decis că se văd prea frumos, aşa că se va construi din nou ceva, că doar de aia e teren. Cam asta e, cine vrea, oricând poate face o vizită, e gratis.

 

O veste fantastică: Strada Doamna Stanca va fi lărgită (aplauze puternice,prelungite. Se scandează…)

Tot hoinărind pe reţelele sociale, aflu, via USR Şelimbăr: "…Consiliul Local din Şelimbăr a votat în unanimitate lărgirea Străzii Doamna Stanca la 4 benzi, cu pistă de biciclete şi trotuare. Acest proiect reprezintă o necesitate absolută pentru o străduţă cu două benzi înguste care a devenit una dintre cele mai tranzitate artere din judeţul Sibiu”. Iniţiativa de a propune acest proiect a venit din partea consilierului USR Vidrighin-Bratu Daniel, care a susţinut importanţa acestui demers încă de la începutul mandatului său de consilier, în urmă cu doi ani.

"Proiectul de lărgire a străzii Doamna Stanca a fost adus în faţa consilierilor locali din Şelimbăr pentru a treia oară. Fiind respins în trecut şi considerat neimportant, de această dată implicarea comunităţii a făcut diferenţa. Am strâns peste 300 de semnături de la locuitorii din zonă şi pro­babil acest lucru a dat de gândit autori­tăţilor locale", a declarat iniţiatorul proiec­tului, consilierul USR Daniel Vidrighin.

Următorul pas depinde foarte mult de Primăria Şelimbăr, iar etapele importante care trebuie realizate imediat sunt un Plan Urbanistic Zonal şi începutul exproprierii pentru anumite părţi din teren, apoi aprobarea investiţiei în sine. Dacă lucrurile se întâmplă într-un ritm susţinut şi există cu adevărat interes pentru realizarea proiectului, ar trebui ca anul viitor să înceapă lucrările propriu-zise de lărgire.

Proiectul de lărgire a străzii Doamna Stanca este un exemplu concret de cum implicarea comunităţii poate face diferenţa într-un proces decizional important pentru dezvoltarea oraşului. Acesta va fi un proiect benefic pentru întreaga comunitate din Şelimbăr, dar şi din judeţul Sibiu".

Faptul că strada Doamna Stanca este "o străduţă cu două benzi înguste" şi "una dintre cele mai tranzitate artere din judeţul Sibiu", mă face să râd din simplul motiv că nu este aşa. Lungimea "străduţei" am stabilit-o, partea să-i spunem "funcţională" are aproape 750m. A, faptul că acolo Primăria Şelimbăr a aprobat o înghesuială de blocuri şi parcări şi că sunt momente în an când e mai dificil să circuli şi că acum se caută cumva să se dreagă busuiocul unui urbanism comic în felul lui cu lărgirea unei străzi, este altceva.

Apoi. Se invocă o petiţie semnata de …300 de persoane? Din câte care locu­iesc acolo? Este măcar 50 plus 1 la sută?

 

Dar să continuăm

Evident fiind o chestie "de partid", s-a aflat şi "sus". Într-o postare "sponsorizată", fostul preşedinte, actual vicepreşedinte al USR Dan Barna felicită epocala iniţiativă  de la Şelimbăr.   "Perseverenţa şi implicarea cetăţenilor transformă proiectele necesare în realitate. Cu sprijinul şi semnăturile a peste 300 de cetăţeni, proiectul USR Şelimbăr, iniţiat de colegul meu Vidrighin-Bratu Daniel, consilier local, de lărgire a Străzii Doamna Stanca la 4 benzi, cu pistă de biciclete şi trotuare a fost adoptat ieri în unanimitate în Consiliul Local.În octombrie 2022, când am strâns semnături pentru acest proiect împreună cu colegii mei din USR Sibiu, un locuitor din zona Doamna Stanca mi-a spus că "dacă nu se lărgeşte acum această şosea vom deveni un ghetou urban, blocaţi între blocuri ca într-o cursă de şoareci". Extra­ordinara perseverenţă a lui Daniel Vidri­ghin şi a colegilor lui a determinat rezultatul din aceste zile.

Următorii paşi până la implementare depind de Primăria Şelimbăr. Am încre­dere că sunt şi ei, în acest proiect, de partea cetăţenilor cărora le mulţumesc pentru implicarea în acest demers de strângere de semnături". Da, bine.

 

Situaţia din teren sau diferenţa dintre ce fain e pe hârtie şi ce dificil e în realitate

 

Când s-a construit Hipodromul, se ştia clar cât trebuie să fie de lat B-dul Mihai Viteazu pentru a face faţă traficului de atunci (şi încă face faţă şi acum, redus de la 4 la 2 benzi) în ciuda mamikilor si tatikilor care bruiază zona cand îşi duc-aduc copii de la super-şcoli). Nu este cazul cu strada Doamna Stanca. Locuitorul citat de Dan Barna are dreptate. S-au aprobat blocurile acelea unul într-altul exact pentru ca să fie acolo "un ghetou urban" cu locuitori "blocaţi între blocuri ca într-o cursă de şoareci". Acum se mai pune şi problema dacă, atunci când te muţi, ştii unde te muţi, înainte de a veni apoi cu pretenţii, dar asta e altă poveste.

Aşa că avem aici un drum normal, cu două benzi, bravo, care dacă se dorea putea să fie mai larg încă de la început, dar nu s-a vrut, că la pariu că se ştia ce se va alege de biata Vale a Săpunului şi că zona va continua să fie umplută cu blocuri, bloculeţe şi alte construcţii, pentru că aduc bani la bugetul local şi că, cu cât mai ghetou locul, cu atât mai mulţi bani. Excep­ţie sunt blocurile de la Avangarden 3, construite mai chibzuit, unde se poate res­pira. S-a dat cantitatea pe calitate. Asta e.

Problema nu e nici aşa de simplă, nici aşa de uşurel de realizat precum s-ar înţelege din comunicatul USR Şelimbăr, deşi totuşi, şi ei recunosc asta (vezi refe­ririle la PUZ, la răscumpărări, la mobi­lizare). Dar să vedem exact cum stăm.

Doamna Stanca şi posibilele viitoare lucrări asupra ei, aşa cum e situaţia acum, este/sunt dificil de administrat în totalitate. Bucăţi din stradă, da. O dată, ea e pe teritoriul a două localităţi: Şelimbăr şi Cisnădie. Va fi un PUZ "comun" cumva de dragul lărgirii? Apoi, ea e cam greu de "lărgit". Ba chiar imposibil, în totalitatea ei.

Până la Dedeman deja s-au plantat blocuri de abia poţi lărgi şoseaua la două benzi şi-o ţâră, deci poţi face ceva doar  dacă ori mai tai din blocuri, ori din parcările private. Ca să lărgeşti în zona Dedeman, trebuie iar să demolezi porţiuni din Dedeman. Sau din blocurile construite.

Dincolo de Mega, hai să zicem că poţi lărgi, tehnic vorbind şi fără mari piedici, cam pe vreo 380 m, până la "breteaua" care te duce la parcarea de la Shopping City, că intri în câmp, iar câmpul suportă multe. Apoi, de la numita bretea, iar e naşpa, că ai în dreapta, până aproape de şosea, proprietate privată, başca o construcţie neterminată pe ea. În plus, tot acolo avem acum un "şantier în lucru" pentru un restaurant. Deci iar cam dificil de adăugat două benzi, insula despăr­ţitoare, inevitabila pistă de biciclete şi trotuarul. De partea cealaltă poţi face nimic, nici măcar o jumătate de metru de trotuar, pentru că de aia. De parcări, de proprietate privată, de etc. Deci eşti ca în Caragiale: cel mai realist e să se lărgească, dar să nu se schimbe nimic. 

 

Cât efort e necesar pentru "aroganţa" asta?

Cel mai bine e să vezi treaba asta în natură. În natură e aşa: până în giratoriul de la Mega nu poţi vorbi de nimic, că nu ai unde pentru că au înghesuit blocurile alea. Apoi, trebuie refăcut puţin giratoriul, cu toate ale lui, dacă vrei să o arzi pe patru benzi, ca să bage locuitorul viteze pe acolo. Apoi, răscumpărarea terenului pentru lărgit drumul aşa cum doreşti. Apoi, cheltuieli cu demolarea casei neterminate şi incendiate de homeleşi. Apoi, cheltuieli cu demolarea şantierului noului restau­rant. Apoi afli că eşti vecin, pe toată lungimea de la mall pana la drum, cu alt carosabil cu două benzi, gata făcut. Apoi trebuie să muţi tot iluminatul stradal cu două benzi, o pistă de biciclete şi un trotuar (din "biscuiţi", evident, nu?). În plus deşi destul de ciudat pentru un partid care se pretinde şi ecologist (când nu e vorba de Bîstroe sau de defrişările din oraşe), va trebui să defrişezi puţinii copaci ce îi mai are câmpul, de dragul unor maşini care consumă oxigenul, ceea ce e cam de purcel. Asta pe lângă (în cel mai fericit caz) mutarea "liniei" de copaci gata plantaţi nu de mult. Puse cap al cap, cât ar dura şi cât ar costa aceasta şi cât disconfort ar aduce? Nu mai e treaba noastră.

 

Deci, pentru cine?

Cu cât ajută traficului? Păi dacă luăm ca exemplu zona Rahova – giratoriu, acolo sunt tot patru benzi, dar două sunt ocupate "ca şi" parcare de către locuitorii nemul­ţumiţi că nu au patru benzi să se dea cu maşina câteva sute de metri până la mall. Deci e un risc superb să construieşti patru benzi din care două să ţi se ocupe ca parcare neoficială şi astfel să ai tot o bandă pe sens, că na, aşa e şi la Sibiu. Apoi, lărgirea străzii ajută cam deloc celor care vor să iasă din plantaţiile de blocuri de vizavi de câmp/mall. Adică nu va fi nicio diferenţă, deoarece ieşirile la şosea vor fi la fel de înguste şi la fel de late, unele suficient de late pentru a contrazice povestirile cu "blocaţi între blocuri ca într-o cursă de şoareci" (da' când te-ai mutat nu ai văzut asta?). Apoi. Traficul acolo nu este înghesuit nici măcar la ore de vărf. Adică nu e mai înghesuit decât artere mai serioase şi mai intravilane. În general trafic de fiţă şi de shopping, model o persoană în maşină, în timpul programului, nu urgenţe neapărat.

 

Hopa, mai apare un drum

Când să pun punct poveştii, hop, USR Cisnădie anunţă şi ea că "prin colaborarea între localităţi se va crea o nouă cale de acces ce va îmbunătăţi traficul în sudul Sibiului. Împreună, USR Cisnădie şi USR Şelimbăr au prezentat Consiliului Jude­ţean Sibiu şi Primăriei Comunei Şelimbăr  argu­mente solide pentru includerea unei noi căi de acces utile zonei de sud a Sibiului.

Autorităţile au primit cu deschidere această soluţie, de a crea un nod rutier de tranzit prin centura ocolitoare, propunere care sperăm să fie integrată în proiectul tehnic. Astfel, locuitorii din Şelimbăr, Arhitecţilor şi din zona de sud a Sibiului vor beneficia de o nouă variantă care va îmbunătăţi semnificativ mobilitatea în zonă. Am primit asigurări că se va propune includerea modificării în etapa stabilirii culoarului de expropriere, aspect extrem de important pentru calendarul lucrărilor, fapt posibil prin iniţiativa USR". Deci circulaţia oricum va fi "disipată" prin breteaua -Arhitecţilor-Troiţă – drum, deci nu vor mai locui sărmanii locuitori în curse de şoareci şi ghetouri şi se pot duce cu maşina unde au ei chef.

Concluzia e că am impresia că s-a pornit prost din start, ca în orice zonă cu urbanism dezordonat şi făcut pe felii. Că nimeni nu s-a gândit că vor fi chiar atâţia locuitori cu tot atât de mai multe maşini în zonă şi că încă se va mai construi, bănuiesc tot nestingherit-înghesuit,
că aşa e regula la Şelimbăr. Nu ştiu de ce, am impresia că va fi mai mare cheltuiala decât beneficiul. Dacă nu e aşa, abia aştept să fiu contrazis.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
07 martie 2023 la 19:04

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit