Cine este un software tester și care sunt responsabilitățile sale?

Domeniul IT este foarte vast și divers, cu multe specializări, iar una dintre ele este cea de software tester. Acesta este angajat pentru a asigura calitatea unui software de la faza de dezvoltare până la cea de implementare. Un software tester poate realiza teste manuale, dar și automate, scopul fiind acela de a identifica orice erori înainte ca produsul să ajungă la utilizatorul final. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un curs tester software îți va oferi o imagine detaliată despre responsabilitățile sale, dar te învață și cum să ajungi să ai abilitățile necesare pentru acest job. 

 

De ce este important rolul de software tester?

Testarea produsului este esențială, pentru că erorile și problemele ce pot apărea pot deveni scumpe și chiar periculoase. Problemele de software pot implica atât pierderi financiare, cât și pierderi de vieți omenești.

 Iată câteva exemple în care testarea nu a fost realizată, sau nu s-a făcut adecvat și au fost consecințe uriașe:

  • La un moment dat, Starbucks au închis aproximativ 60% din cafenelele lor din America și Canada, pentru că software-ul din casele de marcat nu a mai funcționat și au fost nevoiți să dea cafea gratuit pentru ca tranzacțiile nu se realizau. 

  • Windows 10 are o eroare pe partea de securitate

  • Pe 26 aprilie 1994, un avion chinezesc s-a prăbușit și a avut 264 de vicitime, dintr-o eroare de software

  • În 2008, din cauza unei erori de software, mii de bagaje au fost pierdute într-un aeroport din Londra

 

Care sunt beneficiile testării de software?

Lista de mai sus poate continua, iar un curs IT online prevede de obicei și să îți dea detalii despre testâri istorice eronate, dar dacă încă nu ești convins, iată care sunt beneficiile testării de software:

  • Reducere de costuri 

Probabil unul dintre cele mai mari avantaje este legat de aspectul financiar, pentru că o problemă identificatâ și soluționată încă din fază incipientă costă mult mai puțin decât dacă erorile apar la final și trebuie să faci mulți pași în spate pentru rexolvare. 

  • Timp

La fel ca în cazul costurilor, se salvează mult timp prin testarea produsului de la prima etapă până la ultima. Cursurile IT online îți arată cât este de eficient acest proces, per ansamblu. 

  • Securitate

Tot mai mult se caută produse de încredere, sigure, iar testarea asigură acest aspect. 

  • Calitatea produsului 

Un curs de software tester se mai numește si curs de quality tester, deci una dintre responsabilitâțile principale ale acestui rol este aceea de a asigura calitatea produsului. 

  • Satisfacția consumatorului și a clientului

Scopul final este acela de a se ridica la nivelul așteptărilor clientului, așadar un software tester se asigură ca cel care plătește este mulțumit de produsul final. 

 

Care sunt responsabilitățile unui software tester?

Responsabilitățile unui software tester le poți afla pe larg într-un curs IT online. Cursurile de programare îți pun bazele și te pregătesc să lucrezi în acest domeniu, îți oferă o calificare și de cele mai multe ori și o diplomă care certifică pregătirea ta. 

 

Dar ce face totuși un software tester?

  • Lucrează împreună cu programatorii și echipa de suport a proiectului

  • Analizează proeictul și așteptările clientului 

  • Planifică proiectul

  • Monitorizează etapele proiectului și se asigură că termenii limită sunt respectați

  • Realizează o serie de teste în funcție de nevoile produsului: teste de stress, de performanță, de funcționalitate

  • Scrie și execută teste

  • Ține evidența detaliată a testelor și rezultatelor acestora

  • Realizează teste manuale

  • Realizează teste automate

  • Scrie rapoartele erorilor și propune soluții

  • Oferă feedback programatorilor 

  • Interacționează constant atât cu echipele implicate în proiect, cât și cu clienții

  • Analizeazâ rezultatele testelor

 

Cu alte cuvinte, un software tester este îngerul păzitor al produsului, acesta asigurându-se că la final produsul este funcțional și îndeplinește toate criteriile și cerințele dorite de client. 

Deși este un job complex și foarte important, poți și tu să îl faci dacă te înscrii la un curs de programare online. Cursurile IT online sunt acum mai ușor de accesat ca niciodată și majoritatea oferă flexibilitate orară și sprijin pe tot parcursul cursului. Unele cursuri IT chiar te sprijină în găsirea unui loc de muncă la final de curs și te ajută să îți identifici punctele tari, pe lângă faptul că te armează cu toate cunoștințele necesare pentru a performa în acest domeniu. 

Ești doar la un click distanță de un curs IT online care te poate duce mai aproape de a deveni un specialist în domeniul IT. Ca software tester, nu doar ai posibilitatea să câștigi un salariu satisfăcător, dar poți să își aduci contribuția în multe alte domenii. Astăzi, toate domeniile sunt în online și au nevoie de oameni ca tine care să se asigure că totul merge în direcția cea bună. 

Cu un curs de programare online și o diplomă ești foarte aproape de a deveni unul dintre cei care fac lumea mai bună, asigurându-se că produsul trece de toate testele înainte de fi pus în producție. 

 

03 martie 2023 la 07:05

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dan FRÂNCU
acum 33 minute
Aproape 6 milioane de lei pentru modernizarea a trei străzi din Tălmaciu
Cu prilejul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Local al orașului Tălmaciu a fost adoptată Hotărârea nr....
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 ore
Festivalul „Țara Oltului în Produse și Tradiții” – ediție restrânsă din pricina condițiilor meteorologice
Duminica trecută, la Bradu s-a desfășurat o nouă ediție de primăvară a Festivalului „Țara Oltului în Produse și...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 ore
Măldărășanu: ”O săptămână aproape perfectă. Sunt 3 puncte care ne dau liniștea să pregătim finalul sezonului”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a răsuflat ușurat după victoria cu UTA, scor 3-0. Tehnicianul a spus încă...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 ore
Sibianul Ioan Suciu, noul președinte al Federației Române de Gimnastică. ”Nu am de gând să fiu eu în lumina reflectoarelor”
Ioan Suciu a fost ales cu 38 de voturi, în vreme ce contracandidata lui, Ingrid Istrate, a fost...
Actualitate
3 min de citit