Articol
La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, sibienii resimt diferit efectele conflictului armat. În tot acest timp, au interacționat cu dramele vecinilor, fie prin intermediul televizorului, fie direct, intrând în contact cu refugiații care au ajuns la Sibiu. Au fost numeroase campanii umanitare, inițiate pentru a-i ajuta pe ucrainenii ajunși în Sibiu sau pe cei rămași în Ucraina, sibienii dovedindu-se solidari cu vecinii grav afectați de război. Reporterii Tribunei au stat de vorbă cu mai mulți localnici, în ajunul zilei în care se împlinește un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, pentru a afla cum percep sibienii această situație dramatică, dacă simt că îi afectează direct confruntarea.
Pentru cei mai mulți, războiul a adus probleme financiare și, implicit, un sentiment de nesiguranță. Conflagrația despre care se vorbește pe toate canalele media pare să îi preocupe pe cei mai mulți dintre sibieni.
Ion este de părere că: „M-a afectat din cauza faptului că s-au scumpit foarte mult utilitățile (gaz, curent), cam astea sunt problemele. Sunt îngrijorat pentru viitor, se aproprie de noi ruşii, mi-e frică, e adevărat.
Rodica spune: „Eu locuiesc mai mult în Italia, nu am nicio legătură cu războiul, dar am niște vecini ucraineni. Mai mult nu vreau să spun.
Muntean Maria este resemnată: „Mă afectează din toate punctele de vedere, în primul rând sunt scumpirile cu care ne confruntăm la ora actuală. Oamenii s-au înrăit, nu mi-e frică pentru ce va fi în viitor pentru că am o anumită vârstă. Ce va vrea bunul Dumnezeu!
„Sunt convinsă că nu va merge mai departe”
Florina crede că sfârșitul războiului e aproape: „Sincer să spun m-a afectat psihologic. Acum mă uit foarte puţin la televizor şi am învățat să nu îmi mai fie frică de viitor sau de ce va urma. Sunt convinsă că nu va merge mai departe.
Un alt tânăr intervievat se arată indiferent: „Pe mine nu m-a afectat, nu îmi este frică de viitor. Dacă este să se întâmple ceva nu am treabă.
Un bărbat pe care încercăm să îl întrebăm cum resimte efectele războiului ne refuză grăbit: „Nu vreau să vorbesc despre asta”.
Mariana se teme de o eventuală extindere a războiului și în România: „Pe plan psihologic pot spune că m-a afectat, dar mă rog la bunul Dumnezeu să nu ajungă şi la noi acest război, fiindcă nu ştiu dacă vom fi pregătiţi pentru aşa ceva”.
Din răspunsurile celor abordați în centrul Sibiului se prefigurează două temeri: cea legată de scumpirea utilităților (gaz metan și energie electrică) și cea care ține de sentimentul de nesiguranță declanșat de eventualitatea unui conflict armat care s-ar putea extinde și în România. Într-un fel sau altul, războiul declanșat de Rusia în Ucraina pare să îi afecteze direct pe sibieni, aceștia resimțindu-i efectele fie la nivel economic, fie psihologic.