Articol
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat, la postul TV DIGI24, că decizia închiderii Centrului rus pentru Cultură și Știință din România.a fost luată pentru că mai ales în ultimul an", s-a transformat, "dintr-un instrument de promovare a culturii, într-un instrument de promovare a propagandei, a dezinformării și care a încercat permanent să disculpe crimele de război ale Federației Ruse în Ucraina", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
Aurescu susţine că centrul a transmis mesaje care "au prezentat distorsionat realitatea" şi "adevărul istoric la nivelul opiniei publice românești". El a mai spus că prin aceasta a vrut să dea "un semnal puternic că propaganda și dezinformarea nu sunt permise de autoritățile române" mai ales că, susţine el,s e intensifică "narativele rusești" şi că se pune sub semnul întrebării, sprijinul dat de România Ucrainei.
Despre scandalul Bâstroe, Aurescu a spus, citat de aceeaşi sursă, că s-a făcut tot ceea ce a ținut de Ministerul de Externe, că s-a informat Comisia Europeană, că a anunţat că România nu este de acord cu includerea Canalului Bâstroe în rețeaua TEN-T, şi că a cerut "în mod foarte prompt" ucrainenilor să clarifice informațile apărute cu privire la dragarea Canalului Bâstroe. Minsitrul de externe a confirmat că s-a solicitat accesul în Ucraina al navelor Administrației Fluviale a Dunării de Jos, din subordinea Ministerului Transporturilor, ca să verifice la fața locului.
Aurescu a mai menţionat că a solicitat foarte clar părții ucrainene, "în repetate rânduri", că, "dacă există astfel de lucrări de adâncire, ele să înceteze imediat, pentru că ele nu s-au făcut cu acordul părții române".