Articol
Sucul de roşii preparat proaspăt, spre deosebire de sucul procesat, conţine anumite substanţe care încetinesc fermentarea şi putrefacţia din intestine. Conţinutul mare de potasiu îmbunătăţeşte activitatea inimii. Conţinutul de acid malic stimulează metabolismul. Conţinutul de vitamina C este la fel de bogat ca şi la citrice. Un pahar de suc de roşii acoperă jumătate din doza zilnică necesară de vitaminele A şi C. Se poate consuma zilnic, câte un pahar dintr-un cotail de legume. Sucul de roşii are proprietăţi remineralizante, revitalizante, echilibrant celular, antiscorbutic, antiinfecţios, detoxifiant, alcalinizant al sângelui prea acid, diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureei. Se recomandă în arterioscleroză, afecţiuni vasculare, artrism, gută, reumatism, azotermie, litiază urinară şi biliară, constipaţie, enterită, inflamaţii ale tractului digestiv, afecţiuni ale prostatei. Sucul de roşii poate fi amestecat cu sucul de ţelină, în părţi egale şi se consumă în cure de câte o lună, cu pauze. De remarcat că roşia nu conţine oxalaţi, în schimb are în compoziţie un corp comparabil de cortizonul, fiind recomandată persoanelor cu reumatism şi gută.
Bibliografie: "Cum să trăim 150 de ani", M. Tombak, "Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale" – J. Valnet