Petre Daea la Sibiu: "Să facem în fiecare zi şi în fiecare loc ceea ce este necesar ţării!"

Acasa >

Articol

În prezenţa unui public numeros format din primari din localităţile judeţului, agricultori, fermieri şi cadre universitare, ministrul Daea a explicat oportunitățile de finanțare din PNS 2023-2027 și cum pot fi absorbiți banii europeni pentru agricultură.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Caravana Cunoaşterii" a fost definită, la demararea ei, de către ministrul Petre Daea, ca fiind "…o caravană a lucrului în teren, un drum pe care îl continuăm și îl vom desfășura în toată țara, pe o dinamică a comunicării umane, pentru ca Planul Național Strategic să fie cunoscut în detaliu de către toți cei interesați a-l aplica. Avem la dispoziție 15,8 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri și ne asigurăm că vor ajunge. Am stabilit un calendar al întâlnirilor cu fermierii, pentru ca toți cei interesați să se familiarizeze din timp cu planul de acțiune, astfel încât să aducem în agricultura țării și în satul românesc toate sumele disponibile”.

Ce este PNS 2023-2027

Planul Național Strategic reprezintă de fapt strategia agricolă la nivelul României, pentru perioada 2023-2027. PNS înglobează instrumente de sprijin finanțate atât din Pilonul I -FEGA (Plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței) cât din Pilonul II – FEADR (Politica de dezvoltare rurală).
PNS vizează obiective ca promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat, care să asigure securitatea alimentară, creșterea viabilității fermelor prins tabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea disparităților dintre ferme, consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității sectorului agro-alimentar prin intensificarea cooperării, încurajarea investițiilor colective, modernizarea, restructurarea fermelor, prin investiții pentru îmbunătățirea productivității concomitent cu dezvoltarea, modernizarea industriei alimentare şi nu în ultimul rând dezvoltarea socio-economică a spațiului rural prin atragerea și susținerea tinerilor și facilitarea dezvoltării afacerilor, promovarea și creșterea ocupării forței de muncă, incluziunii sociale și adezvoltării locale în zonele rurale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Bugetul PNS 2023-2027 este de 15,8 miliarde euro, din care 907,1 milioane sunt alocaţi investiţiilor în dezvoltarea fermelor, 502,4 milioane euro pentru irigaţii zonale şi locale, 420,3 milioane pentru tinerii fermieri iar 375,2 milioane pentru investiţii în depozitare şi procesare. Alte finanţări din Plan sunt pentru dezvoltarea zonelor rurale, plăţi directe, ecoscheme, intervenţii sectoriale. PNS-ul mai face referire la sprijin cuplat pentru vegetale (soia, lucernă, mazăre-fasole, cânepă, orez, sămânţă de cartofi, hamei, sfeclă de zahăr, legume de consum, fructe, seminţe pentru plante furajere sau în zootehnie, pentru vaci de lapte, taurine pentru carne, bivoliţe pentru lapte, ovine, caprine sau viermi de mătase. Mai sunt prevăzute fonduri pentru practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, înierbări în plantațiile pomicole, viticole şi în pepiniere. În Planul Naţional Strategic este prevăzut şi sprijin pentru fermeirii afectaţi de pierderi ale producţiei agricole.

Petre Daea, despre cum va fi anul agricol, producţia de carne de porc şi încurajarea fermierilor români

Întrebat, în conferinţa de presă ce a avut loc după eveniment, ce previziuni ar avea pentru anul agricol 2023, în contextul în care cel care a trecut a fost considerat unul secetos, ministrul Petre Daea a răspuns: "Un agronom se uită la câmp şi sigur interpretează evoluţia vremii. La această dată, lucrurile arată bine. Ploile care au acoperit aproape toată ţara au adus apa necesară în sol pentru a vegeta culturile însămânţate până în toamna anului trecut. Perspective sunt, din acest punct de vedere. Vom vedea ce înseamnă în continuare. Nu ai producţia sigură decât atunci când o ai în magazie, cu lacătul (pe ea) şi cu cheia la tine. În orice caz, perspectivele sunt îmbucurătoare. În al doilea rănd, acel fond de risc îl vom crea în aşa fel încât să dăm stabilitate şi siguranţă fermierului. Îl construim acum în minister, de la nivel de acte normative şi se vor pune în aplicare, sper eu, în acest an, finalizând tot procesul acesta de legiferare şi de creare a strucuturilor necesare. Acest fond, cum spuenam, va fi gestionat de către APIA ".

Referitor la o dorită dominare a pieţei de produsele autohtone care să le surclaseze pe cele din import, Petre Daea e de părere că  "…sunt anumite produse pe care trebuie să le producem în ţară şi, am spus-o foarte clar, suntem deficitari la carne de porc, nu întâmplător, pentru că am pus în mişcare acel act niormativ privind crearea unităţilor de reproducţie în ţară, ştiindu-se că din 2019, actele acestea normative nu au fost puse în practică şi iată că ne aflăm în situaţia pe care o cunoaştem cu toţi, o înţelegem fiecare şi o simţim la rândul nostru. Din această perspectivă a relansării reproducţiei în România, văd o creştere a efectivelor". El a mai spus că trebuie să fim atenţi şi "să facem tot timpul ce trebuie" pentru "a putea stăpâni această molimă extraordinar de grea care este pesta procină africană şi care a afectat efectivele de suine din România, cu impact asupra producţiei şi de aici, asupra aprovizionării".      

Reapariţia serelor din Dumbrăveni a impresionat plăcut ministrul, el mărturisind că s-a bucurat când a aflat că acolo "se reia o activitate care a fost abandonată" şi a transmis felicitări tuturor celor implicaţi, dar şi că aşteptările sunt pe măsură. "…Şi cei din localitatea respectivă dar şi doritorii de produse legumicole aşteaptă materializarea acestui obiectiv de investiţii, care, înţeleg, se ridică la o sumă destul de importantă, ceea ce ne dă siguranţa că vom avea ce ne trebuie când ne trebuie şi să facem în fiecare şi în fiecare loc ceea ce este necesar ţării"

Dspre programul de sprijin pentru producătorii de lână, ministrul Daea a spus că îi pare rău că acesta s-a pierdut, pentru că eficienţa lui se putea vedea astăzi, "pe verticală". "Spun pe verticală pentru că aceste produse intraseră prin agrementarea tehnică, într-o tehnologie de folosirea în materialele de construcţii cu izolare fonică, care puteau fi valorificate în România". Darea a mai spus că ştie că există un proiect depus la Ministerul Economiei privind folosirea lânii în materialele de construcţii. Despre o posibilă reluare a subvenţiei, ministrul agriculturii e de părere că "este posibil să facem mult mai mult şi mai bine şi să realizăm în acest domeniu ceea ce trebuie.
Daea mai spune că se poate face mai mult pentru a se "tempera" apetitul străinilor de a cumpăra terenuri agricole în România: "sunt adeptul impulsionării activităţii în legumicultură şi, evident, al lucrării terenului de către fermierii români"            
Cu privire la propaganda tot mai intensivă la nivel eurpopean şi mai nou naţional de a îndemna oamenii să mănânce insecte sau produse pe bază de insecte, Petre Daea a spus doar atât: "LĂSAŢI GREIERII SĂ CÂNTE!"

Bogdan Trif: "Atunci când munceşti ai şi cârcotaşi"

"Această întâlnire a fost organizată "din scurt", săptămâna trecută am fost la dânsul, bineînţeles la 7 dimineaţa, pentru că aşa are programul (…) şi i-am adresat invitaţia de a participa în Sibiu şi de a organiza această reuniune regională la Sibiu. Imediat domnul ministru a acceptat şi iată că această întâlnire utilă pentru producătorii agricoli a avut loc astăzi", a declarat deputatul Bogdan Trif, preşedintele PSD Sibiu, prezent la eveniment.

El a precizat că "atunci când munceşti ai şi cârcotaşi care te critică. Ieri seară, la ora 11, domnul ministru a ajuns la Sibiu, până la 1:30 a stat la discuţii cu producătorii din domeniul legumicol, la ora 7 dimineaţa a fost astăzi la Direcţia Agricolă, unde s-a întâlnit cu toţi lucrătorii din Sibiu şi a făcut videoconferinţa la nivel naţional, după aceea am fost în piaţă unde s-a întâlnit cu producătorii, acum este prezent aici alături de noi. Urmează încă trei vizite în judeţ, unde producători mari l-au invitat pentru a lua din nou contact cu problemele pe care dânşii le au, în speranţa şi cu certitudinea că domnul ministru le va rezolva. Pentru cei care îl critică, pentru că este cel mai iubit ministru şi trebuie să spunem aceasta, pe unde mergem, producătorii şi oamenii simpli se bucură că îl au alături, dar, în spatele acestei iubiri stă multă muncă. Multă muncă şi rezultate. (…) Le doresc celor care îl critică să vină o dată pe săptămână să ţină ritmul cu domnul ministru, să vadă cât munceşte şi cum munceşte acolo şi cu siguranţă o să-şi schimbe opinia".

Prefectul Mircea Creţu, prezent şi el la conferinţă, e de părere că PNS este "un plan bun şi generos pentru România, iar în 2027 să de Dumnezeu să avem o absorbţie de 100%"
De la Sibiu, ministrul Petre Daea a plecat în zona Mediaşului, unde a făcut o vizită de lucru la ferma celui mai mare producător agricol din centrul țării, Teodor Aflat. De acolo, s-a deplasat la Dumbrăveni, unde vechile sere vor fi redate circuitului agricol, după ani de zile în care au rămas în paragină. Petre Daea a vizitat apoi, o fermă de hamei din Laslea, fermă cu suprafața de 20 de hectare, deținută de un investitor român care a reușit să devină un competitor serios pentru importatorii de hamei.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
17 ianuarie 2023 la 14:07

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit