Articol
Frământările prin care trece clubul sibian în ultima perioadă n-au fost trecute cu vederea de președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, și vicele forumului de la București, clujeanul Mircea Cristescu.
Prezentă la Sibiu, la finalul săptămânii trecute, Tocală a vorbit, într-o conferință de presă, despre situația în care se află CSU, care are pentru moment interdicție de a face transferuri ale unor jucători din alte campionate în urma deciziei Tribunalului Arbitral Baschetbalistic (BAT) de anul trecut. Președintele FR de Baschet a declarat, cu această ocazie, că speră ca sibienii să scape de această sancțiune după ce fostului antrenor, Dan Fleșeriu, i-a fost plătită suma de aproximativ 35.000 de euro.
Reamintim că Fleșeriu, cel care i-a condus pe ”vulturi” din 2015 până în decembrie 2021, a denunțat unilateral contractul cu gruparea de-acasă, BC CSU Sibiu, pentru neplata salariului pe o lună (!), denunțând-o ulterior la BAT.
”Dacă ne referim la banul aplicat, se analizează și acest aspect. Vedem dacă rămâne banul, vedem dacă federația va garanta în situația în care este nevoie că echipa își va achita toate obligațiile. Se întâmplă în sport, cred că, de la Halagian, s-a întâmplat totdeauna în sportul românesc. Și Halagian spunea că antrenorul este cu valiza la ușă și pregătit pentru orice schimbare. Se-ntâmplă și cu jucătorii, nu numai cu antrenorii, au plecat jucători… A fost și la Sibiu, chiar și Clujul a avut situații, și Timișoara, toată lumea a avut situații de genul ăsta. Dar, să sperăm că se ridică banul (n.a. sancțiunea) și facem dovada că sunt achitate toate dările și taxele către cel care se consideră a fi păgubit”, a spus Tocală.
Clubul sibian, apărat de unul dintre marii rivalii din punct de vedere sportiv
Mult mai direct a fost vicepreședintele Federației Române de Baschet, Mircea Cristescu, cel care este președintele rivalei de-o viață a lui CSU, ”U” BT Cluj. Cristescu a condamnat atitudinea lui Fleșeriu, fără a-i pronunța însă numele, ce-i drept.
”E o mare vorbă: când cunoști un om, e una; când te desparți de el, înțelegi mult mai bine cine este acel om. Și da, mai ales în situația punctuală, este de condamnat, am și spus-o. Clubul (n.a. BC CSU Sibiu) suportă și va face față, cu siguranță, acestui lucru. Antrenorii, în general sunt susținuți, sunt aduși și susținuți pentru anumite obiective. Și când și le-asumă, când vin, știu prea bine și despre ce buget vorbim… Asta este cu antrenorii! Din câte știu eu, clubul și-a achitat absolut tot ce trebuie față de acest antrenor. Despre ce discuții este vorba, e un «asterix», dacă vreți s-o luăm așa, care e jenant”, a spus Cristescu în conferința de presă.
La fel ca mulți alții, Mircea Cristescu e de părere că protestul câtorva fani ai lui CSU la meciul cu ”U” BT, din primele zile ale anului, prin care au cerut demisia celor din conducerea clubului, este legată de acest subiect. Fostul baschetbalist clujean a susținut că a trecut și el prin astfel de momente: ”Chiar dacă suntem rivali, asta nu înseamnă că nu ne respectăm și aici vorbesc (n.a. de relația) Cluj – Sibiu. Mie mi se pare un pic frustrant. Din ce punct de vedere? Niște fani atât de frumoși, printre cei mai frumoși din țară și cei mai buni, să pună o pată, și acum vorbesc de anumite incidente care au avut loc în Sibiu. (…) Am trecut și eu prin aceste clipe, să spun așa”.
Susținere pentru Horațiu Floca: ”Mă bucur că este susținut de autorități și universitate”
În ciuda rivalității eterne Cluj – Sibiu, Cristescu a spus că s-a numărat printre primii care l-au sunat pe directorul lui CSU, Horțiu Floca, pentru a-și exprima susținerea. Oficialul lui ”U” BT consideră că Floca ”a adus clubul în secolul 21”, dar că e greu, pentru moment, să se compare cu cele două legende ale lui CSU, Flaviu Stoica și Mircea Vulc.
”Am fost, poate, printre primii care l-au sunat pe Horațiu și pot să vă spun că este cel care a adus clubul în secolul 21 din multe puncte de vedere. A avut și performanțe… La ora actuală, e greu să comparăm echipele (n.a. din Liga Națională) real și valoarea lor. Dar, într-adevăr, cu inima se pot face multe. Dar, revenind la preluarea muncii unor oameni grei din baschetul sibian și oameni de baschet, pur și simplu… Venirea lui Horațiu, care nu se compară nici cu domnul Vulc, nici cu domnul Stoica, nici cu domnul Fleșeriu, bătrânul vorbesc (n.a. Mihai )… Dar, a adus un mare plus valoare la imaginea clubului, la dezvoltarea lui… Relațiile pe care inclusiv astăzi (n.a. vineri) le-am văzut (n.a. cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, și rectorul ULBS, Sorin Radu)… Mă bucur mult că este susținut în continuare de autorități, de universitate și de oameni care sunt alături de baschet de foarte mult timp”, a mai spus Cristescu.
Amintiri cu ”Profesorul” și Beni Pelger
Mesajul lui Cristescu pentru fanii care au creat atmosfera tensionată de la jocul cu ”U” BT este unul împăciuitor. ”Nu stricați ce-i frumos!”, spune vicepreședintele federației, care și-a adus aminte acum despre rivalitățile avute cu foștii jucători ai Sibiului, dar și despre respectul și fair-play-ul de după duelurile cu CSU.
”Nu stricați ce-i frumos și – mai ales – ce-i cel mai frumos, mai ales la Sibiu. Și Clujul, câte titluri avem? Șase. Asta este o rivalitate frumoasă, așa a fost și cu Claudiu Muntean, Eram rivali, ne țineam, ne trosneam cu Beni Pelger și cu alții pe teren de vai mama noastră, «Bobo» (n.a. Pintea) a plecat de-aici după un fault în atac fără patru dinți, ca idee, din sala mică… După meci, ne strângeam mâna, ne respectam și beam o bere chiar. Omu-i om și-n ziua de Paști, domnu-i domn și-n ziua de Paști. Asta este, ați avut un pic, să zic, ghinion, dar veți trece, cum ați trecut prin multe, pentru că numai împreună (n.a. se rezolvă problemele), și împreună vorbesc despre staff, conducere, marketing, presa – care are un mare rol din punctul meu de vedere în a expune lucrurile astfel încât chiar să spele anumite tâmpenii de la unul sau de la altul, și bineînțeles suporterii”, a mai spus Cristescu în conferința de presă găzduită, vineri, de Hotelul Hilton din Sibiu.